Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Murat Olcan 28.06.2024 - 13:31
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition incelemesi ile iyileştirme ve geliştirmelerle dolu oyunun yenilenmiş versiyonuna bakıyoruz.
Platformlar PC
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition
Merlin Puanı 78
Artılar - Özlediğimiz macera hissi
- Nostaljiyi yaşatıyor
- Karakter ve düşman çeşitliliği
Eksiler - Türkçe desteği bulunmuyor
- Az da olsa çökme yaşanıyor
- Kamera açıları

Ubisoft'un yeni yayınladığı Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi ile karşınızdayız. Beyond Good & Evil 2'nin uzun süredir devam eden geliştirme süreci ve Ubisoft'un yıllar boyunca hevesli hayranları tarafından sorgulanması göz önüne alındığında, orijinal oyunun ne kadar iyi olduğunu hatırlamayabiliriz. İlk olarak 2003 yılının sonunda PS2, Xbox ve GameCube için piyasaya sürülen Beyond Good & Evil, zamanının en eşsiz macera oyunlarından biriydi.

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC

20th Anniversary Edition, yenilenmiş görseller, geliştirilmiş performans ve yaşam kalitesi yükseltmeleri ile deneyimimizi güncelliyor. Peki, oyun hala yirmi yıl önceki kadar keyifli mi? Neyse ki cevap yankılanan bir "evet": Ubisoft'un yeniden sürümü, birkaç can sıkıcı sorun dışında eğlenceli.

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC - 1
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Ubisoft, Beyond Good & Evil'ı orijinalinin cazibesinden hiçbir şey kaybetmeden geliştirerek harika bir iş çıkarmış. Hem çevreye hem de karakter kadrosuna yeni bir hayat veren gerçek zamanlı aydınlatma uygulanmış, bazı modeller biraz daha iyi görünecek şekilde güncellenmiş. Bu özellikle Jade'in amcası ve yardımcısı Pey'j'de belirgin; gözleri orijinaline kıyasla daha büyük ve hareketli.

Performans ve Teknik Detaylar

Yükseltilmiş görsellerin bazı performans sorunlarına yol açabileceğinden endişe ediliyordu, ancak istikrarlı bir şekilde 60 FPS'yi koruyor. Oyunun PS5 ve Xbox versiyonlarının da 60 fps'de akıcı bir şekilde çalıştığını çalıştığını belirtmek gerekir.

Ses ve Müzik

Oyunun müzikleri de benzer bir özenle elden geçirilmiş. Orijinal besteci Christophe Héral'in gözetiminde 15'ten fazla parça tamamen yeniden kaydedilmiş. Çoğu tanıdık geliyor ve GameCube versiyonunu oynamanızın üzerinden uzun bir süre geçtiyse hiçbir şeyin değişmediğini düşünebilirsiniz, ancak sesler güzel bir şekilde modernize edilmiş.

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC - 2
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Oynanış ve İçerik

Beyond Good & Evil'ın gerçek keyfi oynanışında yatıyor. 20 yıl içinde bazı yönleri gerçekten yaşlanmış: dövüş biraz yapmacık hissettiriyor. Kamera açıkları da arada sinirlerinizi bozabiliyor. Kullanıcı arayüzü de biraz eskice kalmış. Ancak bağımsız oyunların yükseldiği şu günlerde çok da göze battığını söyleyemem.

Düşmanlar ya da NPC'ler olsun, sunulan çeşitlilik o kadar fazla ki, sürekli kendini tekrar eden düşmanların olduğu oyunlardan (Özellikle Robocop'ta gördüğümüz gibi) ilerlemekte sıkılmanız için pek de bir sebep yok. Ayrıca ilerleyişte de hep aynı şekilde davranmıyorsunuz. Hovercraft gibi harika bir aracımız da var. Kimi görevlerde onu kullanarak yolumuza devam etmemiz ya da savaşmamız gerekiyor.

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC - 3
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Oynarken en çok dikkatimi çeken noktalardan biri de etkileşime geçmemiz gereken maddelerde herhangi bir uyarı olmaması. Son 10 yılda iyice alıştığımız etkileşime geçilecek noktaların üzerinde çıkan imleçler bu oyunda bulunmuyor. Bu da biraz İngilizce bilgimizin gerekliliğine işaret ediyor. Oyunun Türkçe desteği olmaması da, bir macera oyununda bizler için en büyük eksikliklerden biri olarak öne çıkıyor.

İlerleme büyük ölçüde doğrudan, hikaye akışını takip ederek belirlenen yerlere gitmenizi gerektiriyor. Bununla birlikte, inci kazanmak için görevleri tamamlamanız gerektiğinden keşif teşvik ediliyor. Bu inciler, hovercraft yükseltmeleri için harcanabiliyor; belirli yerlere ulaşmak için genellikle zorunlu olan bir çaba.

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC - 4
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Ekstralar ve Bonuslar

Ana oyunun yanı sıra, 20th Anniversary Edition birkaç güzel bonus özellik ekliyor. Hem Jade hem de Pey'j için yeni kıyafetler ve yeni bir speedrun modu var. Ayrıca hareketsiz görüntüler ve videolar içeren kapsamlı bir galeri bölümü bulunuyor. Her bölüm bağlamsal bilgilerle desteklenmiş, oyunun her bir aşamasını ve ana oyunla ilişkisini açıklıyor.

Beyond Good & Evil, fotoğrafçılık mekanikleri, yakın dövüş, araç yarışı, kod çözme ve dünya keşfi gibi birçok unsuru bir araya getirerek benzersiz bir deneyim sunuyor. Oyunun birçok açıdan yaşlandığı doğru, ancak olumlu yönleri olumsuz yönlerinden çok daha ağır basıyor. Steam'deki 17 dolarlık fiyatı, oyunun rahatlıkla değerlendirilebileceğini gösteriyor.

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC - 5
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi / PC - 6
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition İncelemesi

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 30.06.2024 23:47
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2024 00:49
10 yılı geçti beyond good evil 2 yi beklerken bu saçmalıkları dinliyoruz bı gidin Allah aşkına yaa
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.06.2024 15:46
Bu oyundaki bağğyan Alyx'mi? Yoksa feci bir benzerlik mi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition
İlginizi Çekebilir