1/4

Battlefield V İnceleme

Furkan Sakoğlu 9.11.2018 - 17:32
Battlefield VI taş ve sopalarla oynanacak
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Battlefield V (Puan geldi)
Merlin Puanı 80
14 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%67
Artılar + Kısıtlı cephane ve sağlık oyunu daha oturaklı hale getirmiş
+ Grafikler ve sesler muhteşem.
+ Grand Operations ve Savaş Hikayeleri başarılı
+ Premium Pass olmadığı için tüm DLC'ler ücretsiz olacak
Eksiler - Kadın karakterler gerçekçi savaş atmosferini baltalıyor
- PC platformunda ciddi performans sorunları mevcut
- Çıkış için yalnızca 8 haritanın olması büyük bir sorun

NOT: İnceleme iki bölümden oluşacak. İlk bölüm hikaye mod'u, grafikler ve mekanikler üzerine yoğunlaşacak. İkinci bölüm ise çoklu oyuncu mod'undan bahsedecek. Oyunun nihai puanı, artıları ve eksileri de önümüzdeki hafta inceleme tamamlanınca verilecek.

Battlefield V (Puan geldi)

Sanıyorum ki dünya üzerinde insanoğlunun en kötü icadı, savaşın kendisidir. İnsanlık tarihi boyunca sayısız kişinin hayatına mal olan bu icat, son yüzyılda geçmişteki savaşlara nazaran kat be kat yoğunlaşmış, 1. Dünya Savaşında toplamda 20 milyon, 2. Dünya Savaşı'nda ise 50 ila 80 milyon arasında insanın hayatına mal olmuştu. 

Battlefield V incelemesi

Bu iki savaşta da dünya birbirinden kanlı liderler ile tanışmış, her iki tarafta acımasız saldırılar, sivil asker gözetmeksizin herkese kan kusturmuştu. Örneğin Hitler 2. Dünya Savaşı sırasında 12 milyon kişinin hayatından sorumlu tutulurken, kazanan tarafta olan Stalin'in ise 6 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğu belirtiliyor. Tabii ki bu rakamların kazanan ve kaybeden taraflar için manipüle edilmiş olması da hayli muhtemel. Eğer 2. Dünya Savaşını Almanlar kazansaydı, şuan şeytan olarak gördüğümüz Hitler yerine büyük ihtimalle Stalin, Churcill, Roosvelt'e küfrediliyor olacaktı. Ancak tarih daima kaybedenleri kötüler.

"2. Dünya Savaşı Nazi Almanya'sının 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal etmesi ile başladı."

Bu kısa 2. Dünya Savaşı girişinden sonra gelelim Battlefield serisine ve tabii ki son oyununa. Sizi bilmem ama şimdiye kadar onlarca oyunu çıkan Battlefield serisinin en sevdiğim oyunu Battlefield 1942 olmuştu. Gerek 2. Dünya Savaşına olan ilgim, gerekse de o dönemin ne aşırı gelişmiş, ne de geri kalmış teknolojisi sayesinde bir savaş oyunu yapmaya hayli uygun olması, Battlefield 1942'yi benim için başarılı yapan nedenler arasındaydı. Keza Call of Duty 2'nin yeri de benim için ayrıdır. Ayrıca genellikle 2. Dünya Savaşı oyunlarında gördüğümüz gerçekçiliğe daha yakın temalar ve abartısız renkler, bu dönemi yansıtan oyunları da öne çıkaran özelliklerin başında geliyor.

"27 Eylül'de Varşova teslim oldu. Polonya hükümet yetkilileri Romanya'ya sürüldü. Almanya ve Sovyetler Polonya'yı aralarında bölüştü."

Ancak zaman içerisinde oyun dünyasında özellikle FPS oyunları modern zamanlara kaydı, Battlefield serisi de doğal olarak bu dümen hareketinden nasibini almış, karşımıza Battlefield 2, 3, Bad Company 1 ve 2, 4 ve Hardline gibi yapımlar ile çıkmıştı. Geçtiğimiz yıllarda ise yine eskiye olan özlemin hatrına DICE Battlefield 1 gibi oyun dünyasında çok nadir karşılaştığımız bir dönemi ele almış, güzel bir dramatik tema ile bizlere sunmuştu. Bir nevi seriyi yeniden başlatan bu hamleden sonra birçok kişi sıradaki Battlefield'ın 2. Dünya Savaşına döneceğini bekliyordu ki keza öyle de oldu. Ancak kafada birçok soru işareti ile birlikte.

Battlefield V (Puan geldi)

"30 Kasım 1939'da Sovyetler Finlandiya'ya saldırdı ve Kış Savaşını başlattı."

Hatırlayacağınız üzere Battlefield V internet üzerinde uzun süre konuşulan bir fragman ile duyuruldu. Fragman içerisinde neredeyse Deus Ex'ten fırlayan takma bacaklar, kollar, Steam Punk kokan kıyafetler ve kadınların bulunması, gerçekçi bir tema arayan Battlefield severleri hayli kızdırmıştı. Şahsen bu eleştirilerin tamamına ben de katılıyordum. Her ne kadar kıyafet seçeneklerini, DLC'lerin ücretsiz olarak dağıtılacağı için oyunu finanse etmek amaçlı var olduğunu kabul edebiliyor olsam da, kadınların bu kadar yoğun bir şekilde oyunda bulunması, gerçekten 2. Dünya Savaşına ilgi duyan, dönem belgesellerini izleyen, kitaplarını okuyan ve az çok o tarihe hakim olan oyuncuların tepkisini çekti. 2. Dünya Savaşında toplamda milyonlarca kadın görev yapmış olsa da, bunların gerçek anlamda silah tutup savaş görmüş olanlarının oranı, erkek askerlere kıyasla %1'den bile küçüktü. Bu küçük oranın yine büyük çoğunluğunu ise Sovyet Ordusunda keskin nişancı olarak görev yapan kadınlar oluşturuyordu.

"9 Nisan 1940'da Almanya Danimarka ve Norveç'e saldırdı. Danimarka bir gün içinde teslim oldu. Norveç ise 9 Haziran'a kadar dayanabildi."

DICE ve EA tabii ki bütün eleştirilere kulaklarını tıkadı, oyunun daha gerçekçi ve atmosferinin daha etkileyici olması için öneri sunan tüm oyuncuların isteklerini geri çevirdi. Hatta EA tarafından bu özellikleri eleştiren oyunculara çok sert cevaplar dahi verildi. Sonuç olaraksa oyunun açılışında oyuna girdikten sonra sürekli olarak çığlıklar duyduğumuz, kısa bir oyun deneyiminden sonra "ya bu iş böyle olmadı" diye isyan ettiğimiz bir durum ortaya çıktı. Ancak az önce belirttiğim takma ayakların ve kolların şuan için mevcut olmadığını belirtebilirim. Ya da ben hiç görmedim. En azından bu konuda DICE bir geri adım atmış gözüküyor. Ancak yine de en azından ayarlar menüsünde gerçekçi atmosfer seçeneği oyunculara sunulabilirdi. Bu ayar aktif edildiğinde ise abartılı kıyafetler yerini standart 2. Dünya Savaşı üniförmalarına sadece ayarı açan oyuncu için aktif edilir, ayrıca abartılı kadın karakter sayısı da ciddi oranda azaltılabilir yahut tamamen kapatılabilirdi. Geçmişte olan neredeyse tüm 2. Dünya Savaşı oyunlarında kadın karakterlerin sayısı çok azdı, çoklu oyuncu tarafında ise seçebildiğimiz bir kadın karakter bulunduran oyun dahi hatırlamıyorum, ancak yine de bu oyunların hiç birinin "yahu neden kadınlar yok" diye tepki aldığını da hatırlamıyorum. Günümüzün sosyal adalet savaşçıları ne yazık ki bu alana da saldırmış gözüküyor.

Battlefield V (Puan geldi)

"10 Haziran 1940'da İtalya Mihvet devletler safında savaşa girdi. 21 Haziran'da ise Güney Fransa'yı işgal etti."

Neyse, bu mevzuyu gereğinden fazla uzattığımın farkındayım, ancak DICE'a çok öfkeli olduğum için yazmadan edemedim, ayrıca hiçbir şekilde kadın düşmanı falan da ilan edilmek istemiyorum, modern zamanlarda geçen her oyunda kadınların olmasına hiç bir zaman itiraz etmedim, geçmiş incelemelerimi inceleyebilirsiniz. (Feminist dostlar lütfen dava etmeyiniz :)

"14 Haziran ve 6 Ağustos 1940 tarihleri arasında Sovyetler Baltık Devletleri işgal etti, her birinde Komünist darbe yaptı ve daha sonra Sovyetler Birliğine kattı."

Gelelim Battlefield V'in hikaye olarak bize neler sunduğuna, yazının başında belirtmiş olduğum gibi şuan hem optimizasyon, hem de sunucularda yaşanan ciddi problemler nedeniyle oyunun çoklu oyuncu kısmını önümüzdeki hafta inceleyip, puanını da daha sonra vereceğiz.