Amerikalı, Fransız ve Alman araştırmacıların yeni bir analizine göre, Dünya'nın sürekli yoldaşı olan Ay, 4,53 milyar yıl önce, yani önceki tahminlerden yüz milyonlarca yıl daha erken oluşmuş olabilir. California Üniversitesi'nden jeolog Francis Nimmo liderliğindeki ekibe göre, bu zaman çizelgesi Ay'la ilgili beklenenden daha az sayıda dev çarpma havzası olması ve Dünya'ya kıyasla daha az metal içermesi gibi diğer gizemleri de çözebilir.
Ay'ın oluşumu teorisine göre, Güneş Sistemi'nin erken döneminde, Güneş etrafındaki gaz ve toz diskinden kalan malzemeler kayalara dönüşüp birbirleriyle çarpışarak kaos ortamı yaratmıştı.
Bilim insanları, Mars büyüklüğünde bir cismin henüz sıcak ve yapışkan haldeki Dünya'ya çarpmasıyla Ay'ın oluştuğunu düşünüyor. Ancak son zamanlarda, minik Ay zirkonu tanelerinden farklı bir tablo ortaya çıktı. Bu zirkonlar, önceden varsayılan 4,35 milyar yıllık oluşum zamanıyla uyumsuz yaşlarda tarihlendirildi.
Nimmo ve meslektaşları, Ay'ın daha erken bir zamanda oluştuğunu ve 4,35 milyar yıl önce yaygın bir kabuk yeniden ergimesi yaşadığını gösteren analizler ve modelleme yaptı. Buna göre Ay, Dünya'nın yörüngesine yerleştikten sonra, eksantrik bir yörüngede hareket ederek yüzeyinin bir kısmını eriten gel-git kuvvetlerine maruz kalmış olabilir.
Bu da eski zirkon ve genç yüzey kayalarının sorununu çözüyor. Bulgular, Ay'ın yaşını 4,43 ila 4,53 milyar yıl arasına sınırlandırıyor. Dünya'nın 4,54 milyar yaşında olduğu tahmin edildiğinden, gezegenimizin neredeyse tüm ömrü boyunca Ay'la en iyi arkadaş olduğu anlamına geliyor.