Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi

Ersin Kılıç 29.05.2020 - 17:34
Bu yazımızda Asus ROG Strix Z390-F gaming modelini inceliyor ve 8. 9. nesil işlemci desteğine sahip olan anakartın genel özelliklerine değineceğiz.

Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi: Asus firması bildiğiniz gibi ROG markası (Republic of Gamer) ile birlikte hem oyuncu aksesuarlarına hem de donanım ürünlerine ağırlık vermeye devam ediyor. Bu markaya bağlı olan ekran kartı, monitör, modem gibi farklı yelpazelerde yer alan birçok ürün görmekteyiz. Firmanın bu konuda iddialı olduğu bir diğer ürün gamı da anakart grubunda karşımıza çıkıyor. Biz de bu yazımızda Asus ROG Strix Z390-F Gaming modelini inceleyeceğiz ve bu anakartın genel özelliklerine değineceğiz.

Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi

ROG Strix Z390-F modeli aslında aynı serideki diğer modellere benzer bir tasarıma sahip. Siyah hatların ağırlıkta olduğu bu tasarım, anakartın üzerindeki ROG sembolü ile renklendirilmiş. Ayrıca bu sembolün hemen alt tarafında kullanılan ayna tasarımı ile birlikte anakarta farklı bir hava da katılmış diyebiliriz. Bu kısım anakartı futiristik bir havaya da sokuyor. Anakart ile birlikte kutu içerisinde sürücülerin olduğu bir cd, kullanım klavuzu, garanti belgesi, kablolar ve stiker gibi esktalara yer verilmiş. 2 tane düz, 2 tane de açılı SATA kablosunun yanı sıra kutu içerisinde fan tutacağı, uzatma kabloları ve tabi ki iki ekran kartı kullanmak isteyen oyuncular için SLI köprüsüne yer verildiğini görüyoruz.

Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi

Çapraz bir şekilde konumlandırılan arkalı önlü şeritler ve ROG logoları ile süslenen anakart ayrıca geniş yüzey alanına sahip bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Yani kullanacağınız soğutma ve donanım ürünleri için uygun bir şekilde bileşenlerin yerleştirildiğini görüyoruz. 

ROG Strix Z390-F üzerinde LGA 1151 soketi bulunuyor. Yani 9.nesil başta olmak üzere 8. nesil Intel Core işlemcilerini de bu anakartta kullanabiliyorsunuz. İşlemci soketinin hemen yanında klasik olarak Ram slotlarını görüyoruz. 4 tane DIMM çift kanal XMP desteğine sahip olan Ram slotları DDR4 bellekler ile uyumlu. Ram slotlarının yan tarafında da Asus anakartlarda görmeye alıştığımız ve bellek sorunlarında, hız aşırtma problemlerinde optimizasyonu sağlayan MemOK1 II anahtarına yer verilmiş. 6 Gb/s 6 tane Sata bağlantısı bulunan anakart üzerinde 2 tane de M.2 Socket 3 bloğuna yer verildiğini görüyoruz. 

Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi

ROG Strix Z390-F modelinde giriş çıkış ünitesi olarak ihtiyacınızı karşılayabilecek tüm seçeneklere yer verildiğini görüyoruz. 2 tanesi USB 3.1 (Gen2) olmak üzere 7 USB girişi bulunan anakart modelinde ayrıca, 1 adet Tip C portu ile birlikte eski klavye fare girişi desteğine de yer verilmiş. Anakart üzerinde tabi ki eternet portu ve ses giriş girişleri dışında HDMI 1.4B ve Display Port 1.2 girişlerini de görüyoruz. Ayrıca giriş çıkış üniteleri siyah ve mat bir kalkan montesi ile birlikte geliyor. Böylelikle ekstra kapak derdiyle de uğraşmıyorsunuz.

Bu girişlerin alt kısmında ise daha önce alt modellerde de gördüğümüz SupremeFX S1220A özelleştirmesini görüyoruz. Özdirenç algılama, SupremeFX koruma ve Dual OP amlifikatörleri gibi özellikleri barındıran bu özelleştirme ile birlikte ses çıkışlarında çok daha iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Özellikle iyi bir kulaklık ya da ses sistemine sahipseniz bu konuda kafanızda soru işareti bırakmayacak tüm özellikleri içerisinde barındırdığını da söyleyebilirim.

Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi

Intel Core i7 9900K ile kullandığımız modelde hız aşırtma gibi işlemleri de çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Zaten hem 8.nesil hem de 9. nesil işlemcilerde Turbo frekanslarını destekleyen bir model var elimizde. İster yüzeysel isterseniz de detaylı bir şekilde kontrolleri sağlayabileceğiniz BIOS arayüzünde işlemci için turbo hızını tüm çekirdeklere uygulama gibi otomatik ayarlamalar da var. Yani hem profesyonel hız aşırtmacılar için hem de bu işleme biraz uzak olan kullanıcılar için gerekli tüm ayarlara yer verildiğini görüyoruz. Tabi bu noktada hız aşırtma yapmayı düşünüyorsanız, kullandığınız bileşenleri de iyi biliyor olmanız gerekmekte. Yani işlemcinizin Turbo hızını ya da aynı şekilde RAM frakanslarınızı biliyorsanız tüm bu ayarlamaları manueal olarak da BIOS üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz.

Sonuç olarak Asus ROG Strix Z390-F modeli bu segmentte ya da sahip olduğunuz donanımlar ile uyumlu bir bir anakart arıyorsanız, ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayabilecek özelliklere sahip. Soğutma blokları, geniş yüzey alanı, sahip olduğu bileşenler ve şık görünümü ile birlikte kullanmaktan keyif aldığımız ve test sistemimize eklediğimiz bir model oldu. Bundan sonra yapacağımız oyun teslerinde de Asus ROG Strix Z390-F modelini kullanacağımızı söyleyebilirim.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 00:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
Asus ROG Strix Z390-F Anakart İncelemesi
İlginizi Çekebilir