1/7

Asus Matrix GTX 580

Hasan Uğur Nayır 19.01.2012 - 11:52
Matrix nedir?
Şu zamana kadar genel olarak başarılı modeller üreten Asus’un Matrix GTX 580 ekran kartı elimize geçti. Kartın en çekici yanı; TweakIt, Safe Mode gibi daha birçok özelliği ile üzerinde voltaj değerleriyle oynama, Overclock yapma imkanı sunması. En başta genel olarak Matrix’ten bahsedelim. Matrix, fabrika çıkışı overclock yapılmış şekilde geliyor. Referans tasarımda 772 MHz olan GPU, Matrix’te 816 MHz’de çalışıyor. 512 CUDA çekirdeğe sahip olan Matrix GTX 580, 384-bit hafıza arayüzü, 1.5GB GDDR5 VRAM (4008 MHz), 2xDual-DVI, 1xHDMI ve 1xDisplayPort çıkışı sunuyor.

Hava soğutması 2 adet fana bakıyor. DirectCU II termal soğutma teknolojisi ile % 600 daha fazla hava akımı ve referans tasarıma göre % 20 daha serin performans sağlanıyor. Kartta sekizer pinlik iki adet PCIe güç bağlantısı var. Asus Matrix yazılı led aydınlatması karta binen yüke göre rengini değiştiriyor. Gelelim diğer noktalara; TweakIt ve ProbeIt doğrudan grafik kartı üzerine gömülü. 19 fazlı Super Alloy Power teknolojisi daha güvenli şekilde Overclock yapmanızı sağlıyor.

Asus Matrix GTX 580
TweakIt’in sağladığı imkanla birlikte artı/eksi butonları ve üzerinde fan simgeli kırmızı buton var. Artı ve eksi ile voltajı arttırıp düşürebilirsiniz. Kırmızı düğme ise tam güce çıkmak için kullanılıyor. Bu düğmelerin üst kısmında voltaj ölçmenize yarayan multimetreyi kullanabileceğiniz bir bölüm bulunuyor. ProbeIt adı verilen teknoloji ile bu bölümden istediğiniz anda GPU veya hafızaya giden voltajı anlık olarak ölçmeniz mümkün kılınıyor. Safe Mode düğmesi ise kartı normal ayarlarına döndürmek için kullanılıyor. Büyük kartlara aslında son derece alıştık. Asus Matrix yüksek bir kart diyebiliriz, zira 3 slotluk yer kaplıyor.