Assassin’s Creed Origins’le seriyi farklı bir rotaya yönelten Ubisoft, oyunculardan aldığı olumlu tepkilerin ardından “tamam sanırım artık doğru yolu bulduk” diyerek, Assassin’s Creed serisini açık dünya rpg oyunu olma yoluna doğru soktu. Bir senelik aranın ardından duyurulan Assassin’s Creed Odyssey, suikastçıların hikayesini oyunun “koklerinden” daha da geriye, Antik Yunanistan’a milattan önce 431 yılına taşıdı. İlk bakışta Assassin’s Creed Odyssey, Assassin’s Creed Origins’ten çok da farklı olmayan bir oyun gibi görünüyor. Seçimler de seçimler... Bu oyunun en büyük farkı, yaptığınız seçimlerin oyundaki kaderinizi değiştirecek olması diyen Ubisoft, bu konuda ne kadar haklı? Assassin’s Creed Odyssey, fark yaratmayı başarabilmiş mi, gelin bakalım.
Efendim Assassin’s Creed Odyssey’de hikaye, meşhur suikastçılarımızın kökeninden daha da eskiye gidiyor. Origins ile, meşhur Assassin’s organizasyonunun nasıl kurulduğunu görmüştük. Odyssey’de ise hikayede daha da eskiye gidiyoruz. Odyssey, milattan önce 480’de; meşhur 300 Spartalı'nın muzaffer komutanı Leonidas’ı kontrol ettiğimiz bir savaş sahnesi ile başlıyor. Leonidas Odyssey için önemli bir karakter. Tüm hikaye Leonidas’ın “kutsal” mızrağının çevresinde dönüyor. Babadan oğula aktarılarak, son olarak bizim kontrol edeceğimiz Kassandra ya da Aleksios karakterlerine ulaşan mızrak, gizemini hikaye ilerleyişinde saklı tutuyor. Daha sonra hikaye açıldıkça mızrağın neden bu kadar önemli olduğunu da anlıyoruz. Odyssey’in önemli yeniliklerinden biri de, iki oynanabilir karakterden birini seçip oyuna başlıyor olmamız. Bu karakter seçme durumu, daha sonra hikaye kurgusunda da bir temele oturtuluyor.
Ben oyuna erkek karakter olan Aleksios ile başladım. Karakter seçiminin ardından, yine bir başka yenilik olarak oyun size, Odyssey’i nasıl deneyimlemek istediğinizi soruyor. Guide ya da Exploration modlarından birini seçerek oyuna başlıyorsunuz. Guide modunda, oyunda yer alan tüm yardımcı simgeler açık oluyor. Yani alıştığımız bildiğimiz Assassin’s Creed simgeleri, harita göstergeleri, gideceğiniz yeri gösteren simgeler tamamen açık oluyor. Exploration modunda ise bu simgeler kapalı oluyor. Gideceğiniz yeri tarifle ya da ipuçları yardımıyla sizin bulmanız gerekiyor. Odyssey’in oyun deneyimini bu mod ile çıkartabileceğiniz de ayrıca not edilmiş. Bunda kastedilenin ne olduğunu daha sonra oyuna girince anlıyorsunuz. Konuştuğunuz, görev aldığınız karakterlerden ayrıntılı olarak görevin nerede olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Konuşma seçenekleri de burada anlamlı hale geliyor. Görev aldığınız kişiye hacı ben anlamadım tam olarak nerede diye sorabiliyorsunuz. O da size, işte ilerde köşede camii var onun solunda, Faruk eczanesinin yanında! gibi ayrıntılı bilgi veriyor. Yani Exploration mod, diyalog seçeneklerini anlamlı kılıyor. Guide modda ise, zaten haritada gideceğiniz yer belli olduğu için, ne nerede, nasıl giderim oraya diye sorma gereği hissetmiyorsunuz.
Hikayede, suikastçıların köklerinden de daha eskiye gidiyoruz Leonidas’ı kontrol ettiğimiz kısa girişin ardından, ana karakterimiz Aleksios’un hikayesini öğrenmeye başlıyoruz. Aleksios, daha çocuk yaşta babası tarafından bir savaşçı olarak yetiştirilmiş, ancak bir gece yaşanan spolier içeren olaylar sonrasında ailesinden ayrı düşmüş, derme çatma bir tekneyle birlikte, memleketinden uzaklaşmak zorunda kalmıştır. Can hıraş bir şekilde, İyon Denizinde bulunan Kefalonya adasında kıyıya vuran Aleksios’u Markos adındaki bir tacir himayesine alır. Aleksios’u besleyip büyüten Markos’un başını beladan kurtarmak temalı oyundaki ilk görevlerimiz de, böylece başlar. Daha sonra gizemli bir tüccarla tanışan Aleksios, ödül avcılığına soyunacak, Night of Spartan lakaplı, kendi gibi Spartan olan bir generalin peşine düşmek için küçük adasından ayrılıp denize açılacak, antik Yunanistan’ı ve köklerinin dayandığı gizemi keşfe çıkacaktır. Bu “yolculuk” Aleksios’a cevaplar değil daha büyük sorular getirecektir. Zira “Kozmoz Kültü” adı verilen gizemli bir örgüt, tüm antik Yunanistan’a yayılmış, kötü emellerini gerçekleştirmek için, politikacıları, sanatçıları felsefecileri, devlet kademesindeki önemli kişileri öldürmek adına, dünyaynın dört bir yanına katiller salmıştır. Aleksios hem ailesi ile ilgili gizemi çözmek hem de Kozmoz Kültü ile mücadele etmek için, Antik Yunanistan’ı bi baştan bir başa kat etmeye başlayacaktır.