Apple, Fransa'da 1.23 milyar dolar para cezasına çarptırıldı

Berat Darıcı 17.03.2020 - 03:39
Apple, fiyat eşitliği için Fransa'da distribütörleri tehdit etmesi yüzünden 1.23 milyar dolarlık para cezasına çarptırıldı.

Fransa rekabet kurumu dünyaca ünlü teknoloji şirketi Apple'ı 1.23 milyar dolarlık para cezasına çarptırdı. Ceza boyutu, Apple gibi ekonomik bir şirkete karşı en ağır yaptırım. Teknoloji devinin fiyatları sabit tutmak ve rekabeti sınırlamak için iPad gibi cihazların distribütörleri ile komplo kurduğu iddia edildi.

Konuya dahil olan Tech Data ve Ingram Micro gibi distribütörler de cezaya çarptırıldı. Tech Data 84.7 milyon dolar para cezası alırken  Ingram Micro ise 69 milyon dolar para cezası aldı. Avrupa Birliği ve çeşitli üye devletlerin baskıları Silikon Vadisi şirketleri üzerinde devam ediyor. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz dönemlerde Apple'ın 14.5 milyar dolardan fazla vergi kaçırmasına ve bunun legal olarak gösterilmesiyle alakalı dava açmıştı. İrlanda vergi indirimleri sayesinde Apple İrlanda üzerinden gösterdiği tüm kâr için vergi indirimi alarak daha fazla gelir elde etmekteydi. Konuyla alakalı şirketin CEO'su Tim Cook itiraz ederken Apple'ın kârını ABD'ye taşıyacağından söz etti. İrlanda hükümeti ise Avrupa Birliğinin kendi ülkesinin vergi politikalarına karışmasından son derece rahatsızdı.

Koronovirüs yüzünde son haftalarda 100 milyon dolardan fazla değer kaybeden Apple, daha öncede Fransa hükümetine 571 milyon dolarlık ceza ödemeyi kabul etmişti. Son gelen 1.23 milyar dolarlık ceza ise iPhoneları kapsamıyor. Fakat diğer Apple ürünleri ve hizmetleri yapılan anlaşmalarda varmış. En azından Fransa rekabet kurumunun iddiaları bu yönde.

Apple, Fransa'da 1.23 milyar dolar para cezasına çarptırıldı

Apple, distribütörleri tehdit etmiş

İddialar son derece büyük. Eğer bir distribütör Apple'ın yayınladığı  “önerilen” fiyatların dışına çıkar ve fiyat eşitliğini bozarsa Apple tedarikleri sınırlandırmakla misilleme yapacağını konusunda tehdit ediyor. Durum tanıtım ve kampanyalar içinde geçerli. Eğer Apple bir tanıtımı beğenmez ve fiyat eşitliğini bozduğunu düşünürse ve buna rağmen distribütör hâlâ tanıtıma devam ederse Apple'da tedarik konusunda sıkıntı çıkarmaya başlıyor. Distribütör ürün alamayınca da son kullanıcıya satamıyor.

Şirket, geçen yıl Nisan ayından itibaren yıl sonuna kadar ABD dışında 181 milyar dolardan fazla kâr elde etti. Cook, Apple'ın kârını önümüzdeki yıldan başlayarak ABD'ye taşıyacağını fakat ne kadarlık bir dönüş olacağı konusunda detay vermediği biliniyor.

Apple WWDC 2020 çevrim içi olarak gerçekleşecek.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 17:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.03.2020 10:31
türkiye de de durum farklı mı sanıyorsunuz?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Apple, Fransa'da 1.23 milyar dolar para cezasına çarptırıldı
İlginizi Çekebilir