Anno 1701

Başar Özcan 3.06.2010 - 12:31
1602, 1503, 1701 Anno'nun bu şekilde adlandırılmasındaki sır acaba ne?
Platformlar PC
Anno 1701
Merlin Puanı 86
18 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%75
Artılar Ekonomik öğelerin detayı, deniz ticaretinin kolaylığı
Eksiler Tekdüze savaşlar, taktik gerektirmeyen oynanış
Tam 5 sene önce bu vakitlerde tanışmıştık Anno 1602 ile. Sid Maier’s Colonization’a benzerliği ile oldukça dikkat çekmiş ve Avrupa’da kısa sürede, en çok satanlar listesine adını yazdırmıştı. Koloniler kurup, gemiler ile ticaret yapıyorduk. Kolay ara yüzü sayesinde tüm işlemlerimizi küçük birkaç tık ile halledebiliyorduk. Daha sonra Anno 1503 piyasaya sürüldü. Beğenilmesine karşın seriye pek bir yenilik getirmediği için, yüksek puanlar alamadı ama Avrupa’da yine çok satıldı. Ülkemizde ise, hakkı yenilen oyunlar listesi yaptığımızda başlarda bulunacak olan Anno acaba bu sefer kendini Türk oyunculara tanıtabilecek mi?

Kolonileştiremediklerimizden misiniz?

Oyunu ilk açtığımızda karşımıza gelen sade menüden Tutorial, Single Player ve Multiplayer gibi başlıklar dikkatimizi çekiyor. Eğer Anno serisine yeni başlayacaklardansanız Tutorial’ı mutlaka oynayın, yapımın kritik noktaları hakkında bilgi veriyor. Singleplayer mod’unda ise 2 farklı seçenek var. Birincisi size verilen görevleri yapmak, diğeri ise özgür takılmak. Özgür oyunda ada tipi, denizleri, harita büyüklüğünü, iklim tipi ve bunun gibi birçok detayı ayarlayabiliyorsunuz. Oyuna geçtiğinizde, küçük bir adada küçük bir liman ile başlıyorsunuz. Buradan sonra ilk amacınız adanızı geliştirip kraliçeden ödül olarak bir gemi kazanmak. Bunun için çok uğraşmaya gerek kalmıyor zaten kısa bir süre sonra geminiz limana teslim ediliyor. İkinci göreviniz ise halkınızın isteklerini yerine getirerek hem onları mutlu etmek hem de kasanızı doldurmak. Bunun için sosyal hizmetler, lüks hizmetleri, zor bulunur yiyecekler gibi zorlu ihtiyaçları adanızda bulundurmanız gerekiyor. Fakat küçük bir adada gereken tüm ihtiyaçları karşılamak mümkün olmuyor. İşte bu noktada kolonicilik çıkıyor meydana!

Koloniciliğin başkahramanı olan gemilerimize tahta, taş, yemek, alet-edavat yükleyip yeni adaları keşfe başlıyoruz. Haritada gezdikçe yeni uygarlıkları keşfediyoruz ve diplomasi başlıyor. Eğer yeni bir ada bulduğunuzda orada yaşayan bir uygarlık yoksa, oraya liman kurabiliyor ve kolonileşmeye başlayabiliyoruz. Koloni kurarken ana adanızda bulunmayan ürünlerin olduğu adaları himayenize almaya bakın, yoksa bir süre sonra diğer uygarlıkların eline düşer pahalı ürünlerini satın alarak ekonominizi çökertirsiniz.

Diğer uygarlıklar demişken, onlar da siz kolonileşirken boş durmuyorlar. Onlar da koloniler kurup tüm zor bulunan hammaddeleri himayelerine almak için çalışıyorlar. Diğer uygarlıklar da yeni toplumlar keşfettikçe onlarda diplomasi yapmaya çalışıyor, çıkar elde edebileceğini düşündükleri ile anlaşmalar yaparak cepheleşmeye başlıyorlar. Bir süre sonraysa kaçınılmaz tartışmalar, akabinde savaşlar başlıyor. Savaşlar, deniz ve kara olmak üzere iki şekilde gerçekleşiyor. Fakat bu savaşları öyle çok ayrıntılı savaşlar sanmayın. Kimin ordusu ya da donanması çok kişiyse o diğerini deviriyor. Hal böyle olunca savaşlar yönünden oyun sınıfta kalıyor. Fakat Anno serisinin müdavimleri bu oyunu ekonomik ve diplomasi öğelerinden dolayı sevdiği için savaşların detaysız olması çok da göze batmıyor.

Kültür savaşları

Seriye yeni eklenen özelliklerden biri de kültür. Her uygarlığın kendine has bir kültürü var. Uygarlıklar kültür değerlerine göre birbirine zıt düşebiliyor ve zaman zaman kültür farklılıklarından savaşlar çıkabiliyor. Bunun yanında kültür farklılıkları toplumların yaşayış şekillerini ve binalarının şekillerinde değişikliğe sebep oluyor.

Serideki diğer göze çarpan yenilikler ise grafikler. Üçüncü boyuta adım atan Anno 1701’in grafikleri günümüzde piyasaya çıkan oyunlarla aynı kalitede fakat oyunu kodlayanlar o kadar güzel optimizasyon yapmış ki, birçok eski bilgisayarda bile rahatça çalışır hale gelmiş. Gemilerin bayrakları, denizin dalgası, hayvanlar çok detaylı ve şu ana kadarki en gerçekçi grafiklere sahip diyebilirim. Zoom özelliği ise bu tarz oyunlar içinde en iyisi. Tüm bu ayrıntıya rağmen, çok akıcı biçimde oynamak mümkün. Bunun yanında atmosferi tamamlayan ses ve müzik de oldukça hoş ve sizi 1700 yılında bir kaptan olarak hissettiriyor.

Sözün özü

Oyun, Multiplayer mod’unun eklenmesi ile büyük eksikleri kapatan Anno 1503’ten sonra oldukça yol almış. 8 milyon Euro bütçesi ile serinin kalitesini yükseklere çıkaran yapım umarız ülkemizde de tutulur ve hak ettiği yeri bulur. Bir dahaki Anno’ya kadar esen kalın.
Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 11.01.2025 11:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
Anno 1701
İlginizi Çekebilir