AMD Zen 6 Medusa Yongaları 2025'te Gelebilir

Murat Olcan 3.07.2024 - 21:54
AMD'nin, yeni mimari ve TSMC'nin 3nm ile donatılmış Zen 6 Medusa yongalarının 2025'te piyasaya sürüleceğini düşünülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Computex'te Zen 5 masaüstü ve mobil işlemcilerinin ilk partisini duyuran AMD'nin, Medusa kod adlı Zen 6 işlemcisi hakkında bilgiler sızmaya başladı bile. Yeni sızıntılara göre, Medusa'nın 2025'in sonlarında piyasaya sürülmesi planlanıyor ve AMD'nin hızlı lansman temposunun, yapay zeka özellik listelerinin en üstünde kalmak için tasarlandığı bildiriliyor.

Zen 6 Medusa ve Yeni Nesil CPU'lar

YouTuber Moore's Law is Dead (MLID) ile konuşan kaynaklara göre, birkaç AMD çalışanı Medusa olarak adlandırılan yeni mimariden haberdar, ancak bunun neleri içereceği konusunda görüşler farklılık gösteriyor. Bir kaynağa göre, bu mimari masaüstü, mobil ve bir mobil halo ürününü kapsayan bir ürün ailesi olacak. Hatırlayacağınız üzere, AMD'nin masaüstü ürünleri "ridge" kod adıyla anılırken, mobil parçaları "point" ve aşırı mobil için "halo" olarak adlandırılıyor. Zen 5 için elimizde Granite Ridge ve Strix Point var. Strix Halo ürünü şimdilik ortalıkta yok.

Zen 6 Medusa ve Yeni Nesil CPU'lar

TSMC'nin 3nm Süreci ve AMD'nin Stratejisi

Strix Halo ve Zen 6 Medusa'nın dayanak noktası TSMC'nin 3nm süreci gibi görünüyor. Yakın zamanda duyurulan Zen 5 yongaları TSMC'nin N4 sürecini kullanıyor ki bu biraz sürpriz oldu zira Zen 4 için 5nm kullanıldığından bu mimari için 3nm'ye geçilmesi bekleniyordu. MLID, Strix Point ve Strix Halo'nun başlangıçta 3nm çiplet mimarisi ile tasarlandığını belirtiyor. Çipletlerle ilgili sorunlar ve TSMC'nin gecikmeleri bu planın rafa kaldırılmasına neden oldu, bu nedenle Strix Point artık 4nm monolitik bir kalıp olarak karşımıza çıkacak. Ancak Strix Halo, en azından sinirsel işlem birimi (NPU) departmanında Intel'in Lunar Lake'ine rakip olabilmek için bu yılın sonlarında 3nm çiplet tasarımıyla gelebilir.

İlginizi Çekebilir: AMD, RDNA 4 ile Işın İzleme Performansında Büyük Sıçrama

MLID, AMD'nin NPU performansı konusunda Intel'in önüne geçme konusunda kararlı olduğunu ve bunun da lansman programının arkasındaki yönlendirici güç olduğunu söylüyor. AMD, gelişen yapay zeka silahlanma yarışında Intel'in Meteor Lake çiplerinin önünde kalmak için masaüstü ve mobil cihazlar için Zen 4 8000 serisi çipleri yalnızca yükseltilmiş bir NPU ile piyasaya sürdü. Meteor Lake'teki NPU 11 TOPS kapasitesine sahipken, Zen 4 8000 serisindeki XDNA NPU 16 TOPS sunuyordu. Bu sayı Lunar Lake için 48 TOPS'a ve Zen 5 Strix Point için 50 TOPS'a yükselecek.

Bu sızıntıdan elde edilen bir başka ilginç bilgi de AMD'nin Medusa Zen 6 için 3nm I/O kalıbına geçmek istemesi. Zen 4 ve Zen 5, bu çip için TSMC 6nm kullandığından bu büyük bir değişiklik olacak. Ayrıca, sızıntı kaynağı Zen 5 Strix Point'in bu yılın ilk çeyreğinde çıkması gerektiğini ancak yukarıda açıklanan sorunlar nedeniyle iki çeyrek ertelendiğini belirtiyor. Strix Point Halo neredeyse bir yıl ertelendi, ancak geldiğinde Intel'e ciddi bir rakip olma potansiyeline sahip.

Her zaman olduğu gibi, bu tür söylentileri dikkatle değerlendirmek gerekir. AMD'nin Halo mobil ürünü ya da Zen 5 Strix Point serisinin geri kalanı için ne planladığını henüz tam olarak bilmiyoruz. Şimdiye kadar sadece iki CPU duyuruldu, bu yüzden açıkça konuşulacak daha birçok çipi var. Intel'in Lunar Lake'i de hala aylar uzakta ve bu yılın üçüncü çeyreğine kadar piyasaya sürülmesi beklenmiyor.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 6.07.2024 21:52
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.07.2024 22:35
AMD önde
Kalan Karakter: 300 Gönder
AMD Zen 6 Medusa Yongaları 2025'te Gelebilir
İlginizi Çekebilir