AMD yeni Ryzen işlemcileri ve ekran kartı modellerini tanıttı

Ersin Kılıç 27.05.2019 - 10:46
3.nesil Ryzen ve RX 5000 serisi kartlar geliyor

AMD firması Tayvan'da düzenlenen Computex 2019 fuarında yeni işlemci ve ekran kartı modellerini tanıttı. Yapılan sunumda firmanın bir süredir gündeminde olan ve daha önce dedikoduları da çıkan 3.nesil Ryzen işlemcileri ile birlikte RX 5700 ekran kartı serisi de tanıtıldı.

AMD yeni Ryzen işlemcileri ve ekran kartı modellerini tanıttı

Yapılan açıklamalarda ise yeni Zen 2 mimarisinin avantajları ve tabi ki performans artışlarına değinilmiş durumda. Firmanın yaptığı açıklamalar ve işlemcilerin fiyatları şu şekilde;

- Yeni “Zen 2” çekirdeği, endüstri trendindeki nesle uygun performans artışını geride bırakarak, kendinden önce gelen “Zen” mimarisine göre %15’e kadar daha fazla IPC sunuyor. “Zen 2” CPU çekirdeği, yeni nesil AMD Ryzen ve EPYC™ işlemcileri güçlendirirken, aynı zamanda daha büyük arabellek boyutu ve yeniden tasarlanmış kayan nokta motoru barındırıyor.

- İçerisinde yeni 12-çekirdekli Ryzen 9 işlemcinin de bulunduğu 3. Nesil AMD Ryzen masaüstü işlemci ailesi, lider performans sunuyor.1

- Soket AM4 için geliştirilen, dünyanın ilk PCIe 4.0 destekli yonga seti AMD X570, piyasaya 50’den fazla yeni anakartla sunuluyor.

- PC oyunculuğu, konsol ve bulutun geleceğini şekillendirmek için tasarlanan RDNA oyun mimarisi, daha küçük bir boyutta daha iyi performans, güç ve bellek verimliliği sağlaması için üretildi.

- 7nm teknolojili AMD Radeon RX 5700-serisi oyuncu grafik kartı ailesi, yüksek hızlı GDDR6 bellek ve PCIe 4.0 arayüzü için destek sunuyor.

3. nesil AMD Ryzen masaüstü işlemci ailesiyle birlikte AMD, amiral gemisi 12 çekirdek/24 thread Ryzen 9 3900X işlemcisiyle yeni bir kategori de sunuyor; Ryzen 9 masaüstü işlemci. Lider performans1 sunarak Soket AM4 için yüksek performansı daha da öteye götürmek için işlemci ailesi 8 çekirdekli Ryzen 7 modelleri ve 6 çekirdekli Ryzen 5 modelleriyle de donatıldı.

AMD aynı zamanda PCIe 3.0’dan %42 daha yüksek bir depolama performansı gösteren, yüksek performanslı grafik kartları, ağ cihazlarını ve NVMe sürücüleri ile dahasını mümkün kılan, dünyanın ilk PCIe 4.0'e hazır, soket AM4 uyumlu yeni X570 yonga setini de tanıttı. PC meraklıları X570 yonga setiyle anakartlarının bant genişliğini PCIe 3.0’ın iki katına çıkararak, kendi kurdukları sistemlerde daha fazla performans ve esneklik kazanabiliyorlar. X570, AMD tarihindeki en geniş ekosistem hazırlığını da ASRock, ASUS, Colorful, Gigabyte, MSI’ın sunduğu 50’nin üzerinde yeni anakartla sunarken, içerisinde Galaxy, Gigabyte ve Phison’un da bulunduğu ortaklarından PCIe 4.0 depolama çözümleri de sağlayacak. 3. Nesil AMD Ryzen masaüstü işlemcilerinin tüm dünyada 7 Temmuz 2019’da satışa sunulması bekleniyor.

Buna ek olarak içerisinde Acer, ASUS, CyberPowerPC, HP, Lenovo ve MAINGEAR gibi büyük OEM ve sistem entegratörleri de önümüzdeki aylarda 3. Nesil AMD Ryzen işlemcilerini baz alan oyuncu masaüstü sistemleriyle bu yeni platformlara olan desteklerini de gösterecekler.

AMD Yüksek Performanslı Oyun Yenilikleri

AMD etkinlikte ayrıca, PC oyunculuğu, konsol ve bulutun önümüzdeki yıllardaki geleceğini yönlendirmek için tasarlanan yeni temel oyun mimarisi RDNA’yı da ortaya çıkardı. Yeni bir bilgi-işlem ünitesi tasarımı ile RDNA, önceki nesil Graphics Core Next (GCN) mimarisine göre daha küçük bir boyutta, gözle görülür derecede daha iyi performansla, güç ve bellek verimliliği sunuyor. Bu yeni mimari, GCN’e göre 1.25 kata kadar daha yüksek clock başına performans ile 1.5 kata kadar daha yüksek watt başına performans sağlayarak, düşük güç ve azaltılmış gecikmede daha iyi oyun performansı sağlaması bekleniyor.

AMD yeni Ryzen işlemcileri ve ekran kartı serisini tanıttı


RDNA, yüksek hızlı GDDR6 bellek ve PCIe 4.0 arayüzüne destek sunan yeni 7nm AMD Radeon RX 5700 serisi grafik kartlarını güçlendirecek.

Açılış konuşması sırasında Dr. Su, RDNA’nın gücünü ve yeni AMD Radeon RX 5700 serisi grafik kartlarından birini, Strange Brigade oyununu çalıştıran bir RTX 2070 grafik kartıyla aynı anda gösterdi. RX5700 serisi grafik kartı, 100~ FPS performansla rakibini yendi.

AMD Radeon RX 5700 serisi grafik kartlarının Temmuz 2019’da piyasada olması bekleniyor.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 18:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
AMD yeni Ryzen işlemcileri ve ekran kartı serisini tanıttı
İlginizi Çekebilir