AMD CEO'su Dr. Lisa Su çip endüstrisinin en büyük ödülünü aldı

Berat Darıcı 23.11.2020 - 15:57
Advanced Micro Devices CEO'su Dr. Lisa Su Robert N. Noyce ödülünü almaya hak kazandı. Ödül çevrimiçi olarak ilk kez bir kadına verildi.

Advanced Micro Devices CEO'su Dr. Lisa Su Robert N. Noyce ödülünün 2020 yılı kazananı oldu.

2014 yılından beri AMD'ye liderlik eden Dr. Lisa Su, ödülü çevrimiçi bir törenle aldı. Pandemiden dolayı çevrimiçi olarak verilen ödül, normalde California'da gerçekleşen bir törenle veriliyor ve 1000 civarında katılımcıya ev sahipliği yapıyor.


Robert N. Noyce ödülü 1991 yılından veri dağıtılmakta. Ödül ilk kez bir kadına veriliyor. Semiconductor Industry Association tarafından verilen ödül, her yıl olağanüstü katkıda bulunan bir lidere verilmekte. Dr. Lisa Su ödülü alırken yaptığı konuşmasında "İyi akıl hocalarına sahip olduğum için çok şanslıydım" dedi.

Dr. Lisa Su AMD'de sadece CEO değil. Aynı zamanda başkan ve ek olarak yönetim kurulunda yer alıyor. 2017 yılında Zen mimarisi ile tekrar rekabete katılan ve hisse değerini katlayan AMD, 4 yıllık gelecek planına sadık kaldı ve pazar payı kazanmaya devam etti. Geçen yıl piyasaya sürülen Zen 2 mimarisi, AMD'nin hız kesmeden işlemci pazarında büyümesine yardımcı oldu. AMD'nin geçtiğimiz aylarda son kullanıcıya tanıttığı Ryzen 5000 serisi işlemciler hem tek çekirdek hem de çok çekirdek performansında rakibi Intel'in önüne geçmeyi başardı. AMD şu anda 2007 yılından beri ulaştığı en yüksek pazar payına sahip ve büyümeye devam ediyor.

CEO görevinden önce COO olarak görev yapan Su, Freescale Semiconductor, IBM ve Texas Instruments dahil olmak üzere çeşitli yarı iletken şirketlerinde üst düzey görevlerde çalıştı.

AMD CEO'su Dr. Lisa Su çip endüstrisinin en büyük ödülünü aldı

AMD CEO'su Dr. Lisa Su konsol tarafının da kazananı oldu

AMD şu anda Nvidia karşısında pazar payı kazanmak için büyük bir rekabet içinde. Hem üst seviye hem de alt seviye pazarda rekabet etmeyi başaran AMD, RX 6000 serisi ile adından sıkça söz ettirmeyi başardı. AMD aynı zamanda yeni nesil oyun konsolları Xbox Series X|S ve PlayStation 5'in donanımlarında büyük rol aldı. AMD diğer yandan 2021 yılının sonunda yeni işlemcilerini tanıtmak için çalışmalara çoktan başladı. Intel'in ise 2021 Nisan başında 11. nesil masaüstü işlemcileri ile Ryzen 5000 serisine cevap vermeye hazırlandığı biliniyor. Bu işlemciler yine 14nm üretim teknolojisine sahip olacak.

Intel'in kurucu ortağı Robert N. Noyce onuruna verilen ödülü Advanced Micro Devices'ın başkanı alması ayrı bir ironi oldu.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2024 07:29
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 17:24
Intel Hala 14nm kolay gelsin intel dayi okey oynamaya devam et sen.
Kalan Karakter: 300 Gönder
AMD CEO'su Dr. Lisa Su çip endüstrisinin en büyük ödülünü aldı
İlginizi Çekebilir