Artılar-Başarılı lokalizasyon, gemi yapımı, yolculuğu ve savaşları, görseller açısından ilham alınmasına rağmen kendisine has bir yapısının olması, dinamik yapısı, ücretsiz oyun olmasına rağmen teknik açıdan yeterli seviyenin üstünde oluşu.
Eksiler-Özellikle instance’larda zaman zaman oluşan yaratık zorlukları, her ne kadar savaş mekaniği iyi olsa da sürekli aynı çizgide savaştığınız için bir süre sonra etkisini kaybetmesi.
F2P oyunlar denildiğinde akla ilk gelen şeyler bir oyun açısından pek hoş olmayan şeylerdir. Nitekim “Dünya artık para dünyası ve kimse kimseye bedavadan bir şey vermez, en azından güzel bir şey vermez” diye düşünür insanlar. Aslında mantığında doğrudur da, ancak gerek oyun dünyası gerek bilişim dünyası gerçek dünyadan çok farklı bir ortam ve gelenek içindedir. Buradaki en önemli unsur ise paylaşma duygusudur.
Zaten son dönemlere baktığımızda aslında F2P’nin bir firma açısından çok da abes kaçan bir durum olduğu söylenemez. Elbette size burada F2P oyun oynatan bir firmanın finansal kazancını nasıl sağladığını veya gelir politikasını nasıl yönettiğini anlatmayacağım, zaten gerek de yok. Etrafınıza baktığınızda hızla artan bu F2P sevdasının en sonunda Sony’i bile bu yöne ittiğini düşünürseniz o zaman bu işin de en az paralı oyunlar kadar ciddiye alındığını farkedersiniz.
İşte Allods Online da bu F2P oyunlardan bir tanesi. Türkiye’ye “Mail.Ru Games” adlı dağıtıcı firma üzerinden gelen ve Astrum Nival adlı firmanın geliştirdiği bir oyun olan Allods Online. Aslına bakarsanız öyle sıradan bir oyun da değil, nitekim geliştirilme maliyeti tam 12 milyon dolar tutan bir oyun. Evet, belki günümüzde AAA oyunlarla karşılaştırdığınızda çok büyük bir rakam gibi gelmeyebilir ancak F2P oyun için oldukça cömert bir rakam kesinlikle, zaten Rusya oyun tarihinin en geniş oyun geliştirme projesi olarak da biliniyor.
Allods Online şu sıralarda Rusya, Kuzey Amerika, Türkiye, Kanada, Batı Avrupa, Brezilya, Çin ve Filipinler gibi dünyanın pek çok yerinden oynanan bir MMORPG, ama bu kadar tarih bilgisi yeter bizim için önemli olan kaç paraya mal olduğu veya nerelere ihraç edildiği değil, sonuçta bizler oyuncuyuz yatırımcı değiliz. Bizim için önemli olan şey oyunun ta kendisi. O zaman buyrun incelememize.