Şüphesiz ki, TalonSoft'un Age of Sail II'si günümüze kadar yapılmış en iyi deniz savaşı simülasyonu. Orijinal Age of Sail, Wooden Ships & Iron Men ve the Man of War oyunlarının arasında incelersek de sınıfının en üstün oyunu bu. Ancak oyunun bir çok teknik sorun (bug) ve negatif yönlerle de geliyor. Oyun tamamlanmadan ve yeterince test edilmeden yayınlanmış olmasına rağmen çok güzel bir oyun.
Age of Sail II 1997'deki orijinal oyunun devamı olarak çıkıyor. Bu oyun için tam olarak bir 3D gerçek zamanlı deniz savaşı oyunu denilebilir. Bütünü 1775 ve 1820 yılları arasında geçen 100'den fazla senaryo ve 6 tane hikaye (campaign) içeriyor. (7. hikaye oyunun ilk yamasıyla ekleniyor). Senaryolar Constitution vs. Guerriere gibi küçük gemiye-gemi savaşlardan, Camperdown ve Cape St. Vincent savaşları gibi devasa filo savaşlarına kadar değişiyor. 1812 yılında Amerikan filolarının İngilizlerle savaşması gibi birkaç tane de uydurma savaşı da içeriyor. Oyunda senaryo editörünün olmaması bir eksiklik ancak aşırı sayıda önceden yapılmış senaryo içermesi bu eksikliğini kapatıyor sayılabilir.
Orijinal Age of Sail hayranları bu oyundaki görsel gelişmeyi hemen farkedecekler. Sea Dogs oyununda da kullanılan 3D motoru gerçekten çok etkileyici. Oyundaki her gemi üzerinde dolaşan tayfalarına kadar ayrıntılı olarak hazırlanmış, savaş sırasında yırtılan yelkenler, yangınlar ve parçalanan gemi gövdelerini görebiliyorsunuz. Bu motorda gemiler birbirine çok yaklaştığında poligonal karışmalar gibi birkaç ufak sorun var ancak genel olarak bakıldığında Age of Sail II'nin grafiksel yönü çok başarılı. Ek olarak, oyun müzikleri ortama gerçekten çok iyi uyuyor. Ses efektleri genelde iyi sayılabilecekten, top patlama sesleri biraz sönük kalmış... Kullanılan 3D motordan dolayı Sea Dogs oyununu andırsa da bu oyun konu ve oynanış tarzı olarak apayrı bir oyun.
Oyunda sığ sular gerçekten tehlikeli olabiliyor. Age of Sail II'ye karasal bölgelerin yakınında dikkat etmeniz gereken sığ sular ve keskin kayalar gibi öğeler eklenmiş. İyi bir kaptanın gemisini batırmamak için dikkat etmesi gereken bir çok öğe böylece yansıtılmış. Bu öğeler savaş stratejisinde oldukça büyük bir rol oynuyor...
Bazen de karasal tehlikelerin yanında kıyılara kurulmuş olan kalelerle de baş etmeniz gerekiyor. Bazı senaryolarda çeşitli kale tipleriyle karşılaşabiliyorsunuz. Ama ne yazık ki bu kaleler her zaman, olmaları gerektiği tehlikeli değiller. Kimi senaryolarda size çok büyük hasar verirken kimilerinde de tek bir atış yapmadan süs gibi duruyorlar.
Age of Sail II'deki kontroller fena sayılmaz. Bir gemiyi seçmek için ekrandan üzerine tıklanabiliyor veya listeden ismi seçilebiliyor. Her bir geminin mürettebatına ne tür atış yapılacağı, nereye odaklanacağı gibi çeşitli emirler verilebiliyor. Mürettebat yönetim ekranı, oyundaki en kullanışlı özelliklerden birisi: Buradan mürettebatınızın bir bölümüne hasar tamiri, diğer bir bölümüne yangınları söndürme veya karaya yanaşmış bir gemiyi tekrar yüzdürme emirlerini verebiliyorsunuz. Ayrıca gemilere binecek tayfa sayısını ve düşman gemilerini ele geçirdiklerindeki ödüllerini belirleyebiliyorsunuz. Bu yönetim ekranlarında bazı komutlar çok lüzumsuz olabilirken, aktif tamir mürettebatı gibi bir özellik uzun savaşlar sonunda zafer veya hüsran anlamına gelebiliyor.
Ek olarak gemilerinize özel gruplar ve dizilişler belirleyebiliyorsunuz. Gemi yönetim sistemi çok mükemmel olmasa da bu ayarlamalarla gemilerinizin emirlerinize biraz daha sadık olduğunu farkediyorsunuz. Örneğin bir grubu seçip bir çizgi boyunca dizilmelerini veya, saldırı dizilişine geçmelerini emredebiliyorsunuz. Nedense, oyunda senaryo başlamadan filonuzun dizilişini değiştiremiyorsunuz, oysa ki gerçek bir savaşta kaptan savaş için önceden hazırlığını ve dizilişlerini belirleyecek zamanı bulur... Bu zaman size verilmiyor ve onun yerine senaryo başlar başlamaz dizilişlerle uğraşmaya boğuluyorsunuz, ve çoğu zaman düşman gemileri oyun başlar başlamaz atış mesafesinde savaş konumunda başlıyorsunuz ve dizilişlerle uğraşmak gerçekten sinir bozucu olabiliyor...