1/7

Age of Empires III

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Stratejinin efsane ismi, adına yaraşır şekilde geri döndü.
Platformlar PC
Age of Empires III
Merlin Puanı 92
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%95
Artılar RTS türüne göre mükemmel grafikler. Ses efektleri harikalar yaratıyor. Home City ve seviye atlama sistemi oyuna ayrı bir hava katmış.
Eksiler Arabirim gereğinden fazla büyük, görülebilir alanı daraltıyor. Senaryo bölümleri uzun değil. Irklar arasında çok ciddi fark yok gibi.

Microsoft’un oyun dünyasına tam manasıyla adımını attığı, gerçek zamanlı strateji oyunlarının en ünlüsü ve belki de en iyisi olarak bilinen Age of Empires serisi kaldığı yerden tüm görkemi ile devam ediyor. Microsoft’un kanatları altında çalışan Ensemble Studios programcıları tarafından dünyanın gelişimini konu alan Age of Empires oyunları anlatıldığı üzere daha proje aşamasında iken dört kısma ayrılmıştı. Karanlık çağdan başlayıp, günümüz teknolojisine kadar süregelen gelişimi tek oyunda yansıtmanın fazlasıyla zor ve oyuncuyu sıkacak kadar detaylı olacağını düşünen yapımcılar, ilk oyun olan Age of Empires ile dünyanın karanlık çağını bizlere sundular. Rise of Rome versiyonunda Roma Tarihi’ne odaklanan oyun, ikinci bölüm olan Age of Kings ile Ortaçağı konu aldı. Arada çıkan Age of Mythology ile mitolojik bir yolculuk yapan Ensemble Studios, üçüncü oyunda çağ gelişimine kaldığı yerden devam etmeyi sürdürdü Orta çağın hemen ardından keşif çağlarını konu alan yeni oyunlarını hazırladı. İşte karşınızda dünyanın en büyük keşiflerinden biri; Age of Empires III…

Efsane RTS’nin dönüşü

Age of Empires serisinin her oyunu, otoriteler tarafından aldığı ödüllerin haricinde rekor sayıda gerçekleştirdiği satışları ile de adından çok söz ettirmiştir. Bugüne kadar yapılmış Age of Empires oyunlarının 16 milyona yakın sayıda satıldığını ve gerek İnternet üzerinden olsun, gerekse İnternet kafelerde sayısız insanın hâlâ büyük bir zevkle oynadığını düşünürsek, aldığı ödülleri ve şanı gerçekten hak ettiğini anlayabiliriz.

İlk oyunları ile strateji dünyasına bomba gibi düşen Ensemble Studios, bizlere daha evvel hiç görmediğimiz kadar gerçekçi birim animasyonları sunmuşlar, oldukça başarılı olan yapay zekâya sahip düşmanlar karşısında soğuk terler dökmemize neden olmuşlardı. Daha sonra gelen oyunlar ile sürekli grafiksel olarak gelişen oyun, aynı zamanda içerdiği ırklar ve stratejik öğelerin artması ile de daha kapsamlı hale gelmişti. Kişisel olarak en çok beğendiğim Age of Empires II, The Conquerors ek paketi sayesinde oynanabilirliği tavana vurmuştu.

Aradan yıllar geçmesine rağmen MK ofisinde hâlâ boş zamanlarda editörlerin kozlarını paylaştığı en görkemli er meydanı olan ikinci oyunun ardından gelecek yeni yapım pek çok yönden daha iyi olmalıydı. Günümüz grafik teknolojisinin iyiden iyiye artması ile strateji oyunları için en zor karar olan üçüncü boyuta geçilip geçilmemesi için Ensemble Studios hiç düşünmeden oyunlarını üçüncü boyuta taşıyacaklarını açıklamışlardı. Zira en son oyun olan Age of Mythology de üç boyutlu olarak tasarlanmıştı. Her oyun sever gibi bizler de büyük endişe içine girdik. Üçüncü boyuta geçerek oynanabilirliğini sıfıra indiren nice oyun görmüştük bugüne kadar ve Age of Empires gibi efsane bir oyunun oynanabilirliği düşürecek bir karar alması bizi çok üzerdi. Ancak yapımcılar sadece grafikleri değiştireceklerini değil oyun içindeki standart olan pek olguyu da baştan aşağıya yenileyeceklerini hatta yeni özellikler de ekleyeceklerini açıklayınca merakımız iyice arttı.

İlk intiba olumlu oldu

Yaz aylarına girdiğimiz günlerde Age of Empires ile ilgili bilgiler yayılmaya başlandı. İlk olarak birkaç ekran görüntüsü yayınlandı ki hepimizin ağzını açık bırakacak kadar kaliteli grafiklerdi bunlar. Genelde insanlara üzerinde oynama yapılmış resimler olarak gelen bu görüntülerin aslında gerçeği yansıttığı resmi kanaldan duyurulan videolarla kesinleşti. Artık akıllarda yeni bir soru oluşmuştu: “Madem bu kadar kaliteli grafikler sunacak acaba benim sistemimde çalışır mı?”. Tüm bu sorulara en iyi cevabı veren ise yayınlanan ilk oynanabilir demo’su oldu.