Diğer oyun türlerine göre daha niş bir kitleye hitap eden simülasyon oyunları, son yıllarda oldukça detaylı hale gelmeye başladı. Mekanik olan neredeyse her şeyin simülasyonununu oyun haline getiren yapımcılar, hem hiç bilmediğimiz konularda bizleri bilgilendiriyor, hem de oldukça eğlenceli vakit geçirtebiliyor. Ancak simülasyon oyunlarının oynanış anlamında oldukça ince bir çizgide seyrettiğinin altını çizmeliyim. Ne de olsa bu bir oyun ve oynayan kişilerin bir şekilde oyuna bağlanması gerekiyor. Hali hazırda simülasyon oyunları karmaşıklığı yüzünden kendini büyük bir oyun kesiminden soyutlasa da, bu karmaşıklığı oyuna birkaç saat vererek atlatabiliyorsunuz. İşte Train Simulator 2019 da bu tarzda bir oyun olarak karşımıza çıktı.
Dovetail Games tarafından geliştirilen serinin yeni oyununda göze çarpan pek fazla yenilik olmasa da, seriyi yakından takip eden oyuncular için heyecanlandırıcı yeni içerikler bulunuyor. Günün sonunda “Bu bir tren, sadece ileri geri gidiyor işte” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat makinist olmanın altında büyük bir zanaat yattığını söylemek gerekiyor. Günümüzde makinistlik görevi her ne kadar yavaş yavaş yapay zekanın eline teslim edilse de, Train Simulator 2019 size trenlerin nasıl kullanılacağından daha fazlasını öğretiyor. Trenlerin mekanik ve dijital aksanının yanında bu oyunda hiç bilmediğiniz bilgilerle karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
Öncelikle yeniliklerinden bahsedecek olursak, Dovetail ekibi bu sene oyuna İngiltere’de bulunan aktarmasız Portsmouth yolunu, Almanya’da bulunan Franfurt hızlı tren hattını ve Amerika’da bulunan Soldier Summit ve Salt Lake City rotalarını oyuna eklemiş. Eğer seriyi daha önce oynama şansı bulmadıysanız, bu yenilikler size biraz yabancı ve aslında pek de yenilik değilmiş gibi gelebilir. Fakat bu rotalarla birlikte oyuna bazıları elektrikli olan ICE, DB ve EMD sınıfı olan yeni lokomotifler geliyor. Ayrıca oyuna 21 adet yeni görev getiren bu rotalarda uzun saatler geçireceğinizin garantisini verebilirim. Yeni lokomotifler ile kendi görev haritanızı oluşturabileceğiniz gibi bu görev haritalarını başka oyuncular için Steam Workshop üzerinden de yayınlayabiliyorsunuz.
Oyun grafiksel olarak maalesef yine eski motorunu değiştirmeden piyasaya çıkmış. Fakat bunun farkında olan geliştiriciler bu kez oyuna teknik detaylar içeren bazı güncellemeler eklemek istemiş. Bu güncellemeler, oyunu günümüz grafik kalitesine taşımak için getirilmiş olsa da, yine de Train Simulator 2019 bizden tam not alamadı. Oyunun teknik tarafını Farming Simulator’ın son oyunu ile karşılaştırırsak, Train Simulator’un oldukça geride olduğunu söyleyebiliriz. Ancak oyunun fiziklerinin eline su dökecek pek fazla oyun bulunmuyor. Yani en azından bu türde… Trenleri yavaş yavaş hızlandırdığınızda oyunun, oyuncuya yaşattığı gerçekçilik hissiyatı paha biçilemez derecede. Sesler konusunda da oldukça başarılı olan yapım, bu konuda hiçbir detayı atlamamış.
Oyunun, daha doğrusu serinin en büyük eksi tarafı indirilebilir içeriklerin kabus olduğu kısım ise yine sıkıntılı. Train Simulator 2019’u satın aldığınızda oyun size oyunu oynamak için gerekli olan trenleri veriyor. Fakat oyundan daha fazlasını bekliyorsanız, oyuna neredeyse bir servet dökmek zorundasınız. Çünkü oyunda neredeyse 12 bin TL’lik DLC bulunuyor. Evet yanlış duymadınız. 12 bin TL! Eğer oyunda bulunan tüm ekstra trenlere sahip olmak istiyorsanız, bu ücreti gözden çıkartmak zorundasınız. Tabi ki çoğu trenin oyunda bulunan görevler açısından gereksiz olduğunu da belirtmekte fayda var.