Spider-Man: Miles Morales inceleme

Platformlar PC, PlayStation 5
Spider-Man: Miles Morales inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Insomniac Games - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
Merlin Puanı 78
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%82
Artılar + Yeni bir karakter ile oynadığımızı hissediyoruz
+ Müzikler ve seslendirme
+ Yan görevler ve aktiviteler daha anlamlı bir hale gelmiş
+ New York çok güzel gözüküyor
+ Spider-Cat
Eksiler - Kısa oyun süresi
- Klasik bir hikayeyi çok hızlı anlatmaya çalışıyor
- Karakterleri yeterince iyi işleyemiyor
- Fiyat dengesizliği
Özel İnceleme
Samet Basri Taşlı 21.11.2020 - 14:05
Yeni nesil kahramanımızın başrolünde olduğu Marvel’s Spider-Man: Miles Morales incelemesi ile maceraya hazırız

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales 2018 yılında Playstation 4 için yayınlanan Spider-Man oyununun devamı olarak konsollarımıza konuk oluyor. Miles Morales’in, ana oyuna kıyasla daha küçük çapta hazırlanan macerası ne kadar iyi olmuş birlikte inceleyelim. Başlamadan önce belirteyim, oyunun hem Playstation 5 hem de Playstation 4 sürümünü oynadık.

Spider-Man: Miles Morales inceleme

İlk oyunda Miles Morales’in örümcek güçleri kazandığını ve yan görevler boyunca Peter’dan eğitim almaya başladığını görmüştük. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales bizi yaklaşık bir yıl sonraya, Peter Parker ile Miles Morales’in yavaş yavaş birlikte ağ attığı zamanlara götürüyor. Yeni yıl süslemeleri ve karlar arasındaki New York’ta, önceki oyunda Raft’tan kaçan mahkumların bir kısmını tekrar hapishaneye geri götüren konvoya eşlik eden ikili, biraz da Miles’ın hatası yüzünden kaçan Rhino ile hızlı bir New York turu atıyor. Bu bölümde hem kontrolleri öğreniyor, tekrar hatırlıyor hem de Miles’In yeni güçlerinin bir kısmını keşfediyoruz. 

Sevdiği insanlar için cesur olan kahraman

Rhino’nun kaçışı ve Roxxon Energy şirketi ile ilk tanışmamızın ardından Peter Parker fotoğrafçılık işi için birkaç haftalığına şehirden ayrılıyor ve bütün şehir bize emanet ediliyor. Brooklyn’den Harlem’e taşınan Miles’ın taşınma telaşının yanı sıra annesinin seçim çalışmaları ve uzun zamandır görmediği eski dostu ile buluşmasının getirdiği heyecanı da görüyoruz. Hikayenin geri kalanı Roxxon Energy şirketine savaş ilan etmiş olan Underground ve yeni lideri olan Tinkerer’a karşı mücadele edip, başta Harlem olmak üzere New York’un insanlarına yardım etmemiz üzerine kurulu. Bir yandan acemi kahramanımızın ilk yalnız görevini sorunsuz bir şekilde atlatmasına yardım ediyor, diğer yandan da kahramanlık ile özel hayatı dengede tutma çalışmalarını görüyoruz. 

Peter Parker oyunda akıl hocamız görevini üstleniyor ama tatile çıkmaktan da geri kalmıyor.

Öncelikle giriş kısmının harika olduğunu söylemeliyim. Televizyonda çok fazla Örümcek Adam izlemiş biri olarak Rhino gibi hep tanıdığım bir düşman ile açılışı yapmak çok güzel oldu. Christmas döneminde New York’u Rhino üzerinde gezmek bambaşka bir deneyim. İki Spider-Man’in ortak mücadelesi, Miles diğer mahkumlar ile uğraşırken aniden önümüzden uçarak geçen Peter ve Rhino’nun konuşmaları gibi anlar çok hoşuma gitti. Bu açıdan orjinal oyundaki Kingpin dövüşüne göre daha çok keyif aldığımı söyleyebilirim. 

Hikayenin geri kalanı ise güzel. Orjinal oyunun üçte biri uzunluğunda bir oyun var elimizde, ana hikayeyi 10 saat içinde bitirmeniz mümkün. Bunun hem iyi hem de kötü yanları var. Hikayenin kısa olması bazı olayların çok “oldu bitti tamam” seviyesinde işlenmesine sebep olmuş. En iyi yanı ise neredeyse hiç gereksiz işler yapmıyoruz. Sırf oyun süresi uzasın diye konulmuş gözüken görevler yok. Yan görevler bile daha dolu gözüküyor. Hikaye uzunluğu genel olarak tatmin edici olmuş. Oyunda biri opsiyonel olmak üzere 4 boss ile karşılaşıyoruz. Opsiyonel olan dövüş ise orjinal oyundaki Taskmaster’ın yanında çok hafif kalıyor. Güçlü düşmanlar konusunda hiç sıkıntı yaşamayan bir seriye bu kadar az boss yakışmamış. Homecoming filminde bile gördüğümüz Tinkerer’ın yeni halini ise fena bulmadım. Spoiler olacak bazı şikayetlerim var ama oyunun hikayeye ayrılan kısmına bu kadar sığdırabilmişler diyerek geçiyorum. 

Oyunun hikayesi kısa o konuda anlaştık, şimdi oynanış kısmına geçelim. Daha önce 2008 yılında çıkan Spider-Man oynadıysanız, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’a alışma süreniz çok uzun olmayacak. Önceki oyunda bulunan bütün özellikler burada aynen duruyor. Hatta ana oyunda açmanız gereken bazı yetenekleri Miles doğrudan kullanabiliyor. Peter’in öğretmenliği işe yaramış. Asıl dikkat çekici özellikler ise Miles’ın sahip olduğu özel yetenekler.

Miles Morales, Peter Parker’ın sahip olduğu yeteneklerin yanı sıra, kendine ait bazı özel güçlere de sahip. Venom adını verdiği biyoelektrik saldırılar ile düşmanlarını sersemletip güçsüzleştirebilme özelliği ve Miles’ın zor durumlardan kurtulmasını sağlayan görünmezlik yeteneği. Hikaye ilerledikçe elde ettiğimiz özellikler sayesinde Spider-Man ile birebir aynı başlayan oynanış, uygulayabileceğimiz yeni taktikler ile dövüşlerin daha farklı hale gelmesini sağlıyor. 

Büyük güç beraberinde büyük bir sorumluluğu da getiriyor

Venom yetenekleri başlangıçta savunma yapan düşmanları devirmek için kullanılıyor. Karakterimiz güçlendikçe Venom yetenekleri düşman kalkanlarını parçalamak, alan saldırıları yapmak ve şehir içinde ağ atarken daha yükseğe ve ileri fırlamak için kullanabileceğimiz hale geliyor. Güzel bir eklenti ve dövüşlerde bolca kullanıyoruz. Görünmezlik yeteneği ise adı üstünde, gizlilik bölümlerini biraz daha kolay hale getiren bir yetenek. Dövüş sırasında aniden ortadan kaybolup, düşmanların sizi boş vermesini bekleyebilir ve bonus görevleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Oyunun gizlilik bölümlerini sıkıcı bulduğum için pek fazla işime yaramadı. Son bölümlerde kalabalık düşman gruplarından kaçarken kullandım ama. Miles’ın yeni özelliklerini saydıktan sonra oyun ile ilgili yeni şeyler bitiyor. Bundan sonra sayabileceğim her şey, 2018 yılında çıkan Spider-Man oyunu ile aynı. 

Miles’ın kısa hikayesi yetmezse (ki yetmemeli) yapabileceğimiz bir sürü yan görev bulunuyor. Dostumuzun kurduğu uygulama sayesinde vatandaşlar yardım isteği gönderebiliyor ve biz de yardıma koşuyoruz. Yan görevler oldukça güzel. Kedileri takip ediyor, Howard’ın güvercinlerini kovalıyor, binanın camlarını temizleyen bir adamın bozulan iskelesini düzeltmeye çalışıyoruz. Bu ve benzeri görevler acemi bir süper kahramanın yapması için en uygun işler gibi gözükürken, arka planda bu olayların gerçekleşmesinin sebebini ve daha büyük işlerin döndüğünü de ufak ufak bize yediriyor. 

Oyun özellikle görsel efektler anlamında çok başarılı bir tarza sahip

Şehirde yan görevlerin yanı sıra tamamlayabileceğimiz aktiviteler de bulunuyor. Babamızın kardeşi ile birlikte hazırladığı müzik için gerekli ses örneklerini topluyor, en iyi dostumuz Phin ile şehrin dört bir yanına sakladığımız zaman kapsüllerini takip ediyor ve Undrground çetesinin üs olarak kullandığı mekanları basıyoruz. Buralardan kazandığımız ödüller ise oyun içerisinde kullanabileceğimiz cihazları ve kostümleri açmak için kullanılabiliyor. 

Miles Morales için 19 farklı kostüm bulunuyor ve biri hariç bütün kostümleri ilk oynayışınız sırasında açabiliyorsunuz. Çizgi romanlardan ve animasyon serilerinden alınan kostümlerin her biri ayrı özellikler ile geliyor. Bu özellikler daha az hasar almamızı, daha fazla Venom enerjisi toplamamızı ya da çantadan çıkan Spider-Man’in (Peter Parker değil) düşmanlarımızı dövmesini sağlamak gibi değişik şeyler. Into the Spider-Verse filmindeki kostümün, karakteri 15 fps’e düşürüp, tıpkı filmdeki gibi hareket etmemizi sağlaması ve filmdeki saldırı efektlerini ekleme özellikleri çok hoşuma gitti. Bir kostümün özelliğini açtığınızda farklı kostümler ile birlikte kullanma şansınız da bulunuyor. 

Kostümler her zaman olduğu gibi yeni oyunun da eğlenceli yönleri arasında yer alıyor.

Yan görev ve etkinliklerin kendi içinde bir anlamı ve anlatacak güzel hikayeleri var. Ana hikayesi bu kadar kısa olan bir oyunda diğer etkinlikleri de boş bıraksalar üzücü olurdu. Oyun yan görevler konusunda çok iyi bir iş çıkarmış. Oyun hem görsel hem de işitsel olarak çok başarılı. 2018 yılında çıkan Spider-Man zaten görsel açıdan en başarılı oyunlardan birisiydi. Insomniac Games, Miles Morales ile birlikte bunu bir adım daha ileri taşımayı başarmış. Ufak detaylara gösterilen özen artmış, ışıklandırma üzerinde özel olarak çalışılmış ve her şey çok güzel gözüküyor. New York şehrinin büyük kısmı aynı kalsa da mevsim sebebiyle ortalığı kar kaplamış. Oyun Harlem bölgesine odaklandığından, sokaklardaki en büyük değişimi bu bölgelerde görüyoruz. Sokak sanatçılarının duvar resimleri, yeni yıl süsleri, Roxxon’un yeni binaları dikkat çeken şeylerin başında geliyor.

Playstation 4 konsollarda dinamik çözünürlükte 30 fps ile çalışan Spider-Man: Miles Morales, Playstation 5 konsolunda performans ve sinematik olarak iki farklı seçenek sunmuş. Playstation 5 konsolu sahipleri isterse 60 fps ile daha akıcı bir şekilde oynayabilir ya da tüm yansımaları gerçekten işleyen, Underground ve Miles’ın ışık şovu tadındaki saldırılarını detaylı bir şekilde sunan Ray Tracing teknolojisini açarak 30 fps olarak tecrübe edebilir. Playstation 5 sürümü native olarak 4K destekliyor. Açıkçası oynarken ilk etapta ışın izleme ve 30 FPS olayını denesem de oyunun büyük bir bölümünü 60 FPS olarak oynamayı tercih ettim. Bana göre yüksek FPS yani performans modları oyunlar için daha önemli bir yer teşkil edecek. Özellikle Spider-Man ya da Demon's Souls gibi hızlı oyunlarda 60 FPS olayının daha seçilesi olduğunu belirtmem gerekiyor.

Oyunun Playstation 4 sürümü için yükleme süreleri kabul edilebilir oranda, yalnızca ilk açılışta biraz uzun sürüyor. Playstation 5 versiyonunda ise SSD teknolojisinin de getirisi ile birlikte oyunun çok hızlı bir şekilde açıldığını görüyoruz. Hatta haritanın bir ucundan diğer ucuna hızlı seyehat yaptığınızda bile hiçbir yükleme süresi ile karşılaşmıyorsunuz. PS4 sürümünde zaman zaman kaplamaların yüklenmesi biraz geç kalıyor. Sadece kafa ve omuzlardan oluşan Miles ile bir göreve girene kadar fazla dikkatimi çekmeyen bir durumdu. PS5 sürümünde ise böyle bir problem yok. Buna rağmen oyunun her iki sürümünde de garip bug ve hatalar görmek mümkün. Mesela bir görevde havada koşan bir sincap da gördüm. Ama sonuncuyu sadece bir kere gördüğüm için göreve özel bir durum ya da Squirrel Girl referansı olarak kabul edebilirim. Aynı şekilde Miles'ın kostümsüz bir şekilde sokaklarda ağ atması gibi hatalarla da karşılaşabiliyorsunuz.

New York sokaklarında ağ atmak ana oyundaki gibi oldukça keyifli

Yeri gelmişken haptic feedback ve adaptive trigger özelliklerine de değinelim. PS5 sürümünde Dualsense sayesinde bu iki teknoloji de oyunun belli noktalarında kullanılmış. Öncelikle ağ attığınızda attığınız kısma göre bir titreşim ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca tetik tuşları daha sertleşiyor ve ağ atma olayına tepki veriyorlar. Titreşim kısmında metronun üzerine çıktığınızda bile raylarda gidişini çok net bir şekilde hissediyorsunuz. Böyle ufak nüanslar ile Dualsense özellikleri de kullanılmış.

Oyunun müziklerini, Spider-Man’in müziklerini de yapan John Paesano yapmış. Ana oyun ile benzer tınılara sahip olan müzikler, Miles Morales’in tarzına daha uygun bir hale gelmiş. Kendisi de müzik ile uğraşan Miles ile şehirde gezintiye çıktığımızda başlayan müzik, ilk oyunun orkestra müziğini kendine has hip-hop beatleri ile birleştiriyor. Daha önce Into The Spider-Verse filmi için de şarkı hazırlayan Jaden Smith, bu oyunun müziklerinde de yer almış. Daha önce fragmanda da gördüğümüz On My Own ve bu oyun için hazırlanan I’m Ready oyuna çok güzel uymuş. Müzik türünün büyük hayranı olmayan biri olarak oyunun müziklerinin hepsini çok sevdim.

Spider-Man Miles Morales, Dualsense kontrolcüsünün özelliklerini kullanmış.

Sesler konusunda söyleyecek kötü bir şey bulamıyorum. Seslendirme kadrosu oldukça güzel seçilmiş, yan rollerde Troy Baker ve Ashley Burch gibi isimleri de duymak mümkün. Tıpkı orjinal oyunda olduğu gibi, Miles Morales’in diyalogları da iki kez kaydedilmiş. Sabit dururken daha sakin bir sesle konuşan Miles, ağ atarken daha soluk soluğa, hareket halinde olduğunu bellli eden bir ses ile konuşuyor. Ayrıca ağ atarken kumandadan gelen seslerin “Sanki ağı kendi bileğimizden atıyoruz” hissiyatı vermesi çok hoş bir detay. 

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales için bir sürü güzel şey söyledik. Oyunun Playstation 4 ve Playstation 5 üzerindeki performansından hikaye işleyişine, sunduğu içerikten müziklerine kadar birçok şey hakkında iyi şeyler söyledik ama sonuç kısmı incelemenin geri kalanından farklı olacak. Çünkü oyunun büyük bir problemi var.Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Playstation 5’in çıkış oyunlarından birisi. Bu oyun Avrupa içerisinde 50 Euro fiyat etiketi ile satılırken ülkemizdeki fiyatı 460 TL olarak belirlenmiş. Bu parayı verdiğinizde oyunun hem Playstation 4 hem de Playstation 5 sürümüne sahip oluyorsunuz. Peki Miles Morales bu fiyat etiketini hak ediyor mu? 

Normalde fiyatlar ile ilgili çok fazla yorum yapmıyorum ama bu oyunun hem ülkemizde hem de dünyadaki diğer bölgelerdeki fiyatlandırmasının biraz yanlış olduğunu söylemek mümkün. En zor seviyede, yan görevlere de biraz bulaşarak 10 saatte hikayeyi bitirebiliyorsunuz. Yan görevleri tamamlamak için biraz daha uğraştığımda maksimum 15 - 17 saatlik bir içerik sunuldu. New Game+ olsa da aynı kısa hikayeyi neden baştan oynamak isteyebileceğimizi bilmiyorum. Görsellik açısından, ses ve müzik açısından gelişmeler var ve karakterin farklı biri olduğunu hissetmemiz için gerekli uğraşı verdiklerini açıkça görebiliyoruz. Ama Miles Morales genel anlamda yeni bir oyun değil, 2018 yılında çıkan Spider-Man'in genişleme paketi gibi duruyor. Bu durum fiyatlandırmadaki dengesizliği biraz ortaya çıkarmış diyebiliriz.

Venom vuruşları oyunun en büyük yenilikleri arasında yer alıyor.

Eğer 2018 yapımı Spider-Man oyununu almadıysanız, her iki oyunun bir arada olduğu paketi 619 TL fiyat etiketi ile satın alabiliyorsunuz. Hem Playstation 4 sürümlerini hem de Playstation 5 için hazırlanan Marvel's Spider-Man Remastered’ı tek bir pakette alabiliyorsunuz ve bu durumda oyunun fiyatı daha makul bir seviyeye çekmiş diyebiliriz. Peter Parker’ın 20 yaşında bir çocuk gibi yeniden modellenmesini aklım almasa da, ana oyunu oynamadıysanız fiyatlandırma olarak en iyi seçenek bu. 

Tamamen farklı bir karakteri oynadığımızı başarıyla hissettiren, iki kişinin gözünden aynı şehrin ne kadar farklı gözükebileceğini gösteren Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, kısa oyun süresi ve getirdiği az sayıda yenilik ile oyuncuları ikilemde bırakabilir. Şu haliyle tek başına bir oyun değil de ek paket olarak duyurulup buna göre fiyatlandırılsa çok daha iyi yorumlar alabilirdi. Eğer ilk Spider-Man oyununu sevdiyseniz bu oyunu da seveceğinizi düşünüyorum. Daha önce yayınlanan Spider-Man DLC paketlerinden kat kat üstün bir oyun olduğu kesin ama oynamak için indirim dönemlerini de bekleyebileceğiniz bir yapıya sahip. 

Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 24.12.2024 20:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.09.2022 18:28
10 saat nedir yahu ? 2022 yılındayız. Ne zaman 200 saatlik oyunlar göreceğiz ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2020 20:08
İndirime girmeden almam. 200 tl’nin altına düşmeli. Yoksa 460 tl olan oyun 10 saatte bitiriyorsa saat başına 46 tl ödüyorum demektir.
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 12:56
10 saat az mı?
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 12:54
rüyanda oynarsın o zaman ya da 2023te
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 11:18
Parasını hak eden bir oyun olmadığına şüphe yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2020 19:59
Last of us 2 remastered ps5 için çıksın ve eyerki bu konsol güçlüyse gücünü kanıtlasın o halde...ray tracing açık 4K 120 fps'te oynatsın hodri meydan hadi bakalım demet akalın hadi görelim ya şu yeni nesili bırakın joystigi titreşim geyiğni hadi bakalım bana icraata gel icraaaaataaaa
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 09:51
Türkçe ömründe böyle zulüm görmemiştir.
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2020 11:34
Demet Akalın gibi yazdığın kesin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2020 22:05
Oyunun sonunda Phin(finn) ölüyormu? En son gökyüzünde patlıyorlar ya Miles yaşıyor onu sordum.
Kalan Karakter: 300 Gönder