Sony, 3.5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

Alparslan Gürlek 6.06.2020 - 12:53
Sony, Avusturalyalı tüketiciler için Tüketici Haklarına uymadığı ve yanıltıcı olduğu gerekçesiyle 3,5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Sony, Avustralya Tüketicilerini yanılttığı gereçkesiyle 3,5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Sony Avrupa (Sony'nin Avustralya'daki işleyişini kontrol eden uzvu), Avustralyalı tüketicilere geri ödeme politikası konusunda yanıltıcı olduğu için 3,5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.Şirkete bu tutarı Avustralya Tüketici Yasası kanunlarına ilişkin "yanlış ve yanıltıcı beyanlarda bulunma" nedeniyle ödemekle yükümlü kaldı. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonunun tam açıklamasını buradan okuyabilirsiniz. 

Sony, 3.5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

Bu cezaya yol açan mahkeme davasında, hatalı gördükleri bir oyun üzerinden Sony ile temasa geçen bir dizi tüketicinin oyunlarını iade etmek istemesi söz konusuydu. Sony, iki nedenden dolayı para iadelerini reddetti.  Sony Avrupa, İade reddini  “Oyun dijital olarak satın alındı ??ve satın alma işleminden bu yana 14 gün geçti” açıklaması ile yaptı. Sony'nin bu yanıtları Avustralya tüketici yasalarına uymuyordu, bu nedenle dava mahkemeye verildi.

ACL'nin bir başka ihlal saydığı konu ise, Sony'nin bir tüketiciye, "oyun geliştiricisi izin vermedikçe" geri ödeme sağlayamayacağını ve geri ödemenin yalnızca PlayStation Store'da kullanılabilen dijital para birimi kullanılarak yapılması gerektiğini söylemesiydi. Steam’in aksine PlayStation platformunda iadeler, geliştiricilerin de insiyatifinde gibi görünüyor.

Sony, 3.5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

ACCC başkanı Rod Sims bir açıklamada, " Tüketici haklarının garantisi herhangi bir oyun şirketi ya da geliştirici tarafından, oyun indirildikten 14 gün sonra yok olamaz” dedi. Devamında ise “Sony’nin tüketicilere söylediği yanlış ve bu durum Avusturalyalı tüketiciler için Avusturalya Tüketici Haklarını yansıtmıyor." Diyerek Sony’nin yaptığının, Avusturalya Tüketici Hakları’na aykırı olduğunu belirtti.

ACCC'den yapılan açıklamaya göre, Sony Avrupa'nın hizmet şartları, Ekim 2017 ile Mayıs 2019 arasında kullanıcıların "Satın alınan dijital oyunlarının kalitesi, işlevselliği, bütünlüğü, doğruluğu veya performansı ile ilgili tüketicilerin garanti haklarına sahip olmadıklarını" işaret ediyor.

ACCC'nin geri ödeme politikası konusunda benzer nedenlerle 2014 yılında Valve şirketini de dava etmişti. 2018'de Avustralya Yüksek Mahkemesi Valve'in 3 milyon dolarlık para cezasına itiraz etme girişimini reddetmişti. Aynı şey Sony için de söz konusu olabilir.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 15:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2020 11:09
Steam reisin yaptığı gibi yapmalılar. Bizde denetim ve caydırıcı cezalar neredeyse olmadığı için istediklerini yapıyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2020 10:34
Bizde olan ceza hiç bir yerde yok ağır vergiler yüzünden adamlar buraya server bile kurmuyor sonuna kadar haklı olarak
Kalan Karakter: 300 Gönder
hakanefe
hakanefe 6.06.2020 15:28
aynı durum bizde de var hatta daha beteri, ps store'dan aldığınız bir oyunu eğer "indirirseniz" iade edemiyorsunuz? böyle saçmalık mı olur adamlar kendi hakkını arıyor ve acımadan cezalandırıyorlar, tabii önce hukuk ve adaletin ne olduğunun öğrenilmesi lazım ülkede o yüzden istedikleri gibi at koşturuyorlar
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2020 11:11
Geçen indirimleri iptal ettiler yine birşey olmadı adamların umrunda değil. Eğer Xbox ve PC rakipleri olmasa neler neler yaparlar Allah bilir. Şimdiye kadar hep PC kullandım bu sene ps5 uygun fiyatlı olursa alırım diye düşünüyordum. PS oyun fiyatları iade politikasını vs. Gördükten sonra vazgeçtim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2020 21:28
vatanbilgisayara dava açmam lazım bu haber üstüne
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2020 16:04
Hep söylüyorum sony kadar üç kağıtçı firma yoktur. Bakınız bu haberde kanıtı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sony, 3.5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı
İlginizi Çekebilir