SaGa Frontier Remastered inceleme

Samet Basri Taşlı 28.04.2021 - 14:48
SaGa Frontier Remastered inceleme içeriğimizde eski bir klasiğin yeniden karşımıza çıkan sıra dışı macerasına göz atıyoruz.
Platformlar Android, iOS, Nintendo Switch, PC, PlayStation 4
SaGa Frontier Remastered inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Square Enix - Square Enix
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Role Playing Game
Merlin Puanı 75
Artılar + Sekiz farklı karakter ile sekiz farklı hikaye
+ Oyuncuyu serbest bırakan oynanış
+ Neredeyse 40 farklı ekip üyesi
+ Müzikler
+ Her karakter türünün kendine has oyun tarzı
+ Oyunu hızlandırma özelliği bulunması
+ Orjinal oyuna eklenmeyen yeni içerikler
Eksiler - Fazla grind ihtiyacı duymak
- Zorluk ayarı dengesiz gibi
- Yetersiz görev yönlendirmeleri
- Bazı hikayeler potansiyelini sunamamış gibi (Lute)

SaGa Frontier Remastered, Japonya çıkışından bir yıl sonra, 1998 yılında batıdaki oyuncuların beğenisine sunulmuş, alışagelmiş oyunlardan farklı yapısı ile dikkatleri çekmiş olan SaGa Frontier’ın yenilenmiş sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Arada geçen 23 yılda neler değişmiş, oyun hangi yenilikleri getirip hangi özellikleri korumayı başarmış, bu kadar zaman sonra denemeye değer mi gibi soruların cevaplarını birlikte bulalım.

SaGa Frontier daha başlangıç kısmında diğer oyunlardan farklı olduğunu gösteriyor. Oyunun ana menüsüne geldiğinizde 7 farklı karakter görüyorsunuz ve yeni bir oyuna başlamak istediğinizde hangi karakterin senaryosunu oynamak istediğiniz soruluyor. Her karakterin hikayesi farklı ama hepsi aynı sistem üzerinde geçiyor ve maceralar sırasında diğer karakterler ile karşılaşma ve ekibimize alma şansına da sahip oluyoruz. 

SaGa Frontier Remastered inceleme

SaGa Frontier Remastered inceleme

Bir Oyun Sekiz Farklı Macera

Kötü bir organizasyonun saldırısına uğrayıp istemeden süper kahraman olan Red,nişanlısını öldürmekle suçlanan supermodel Emilia, insanlar ile mistiklerin dünyaları arasında sıkışıp kalan Asellus, en güçlü büyü kullanıcısı olmak için mücadele eden Blue,ana yurdunu kurtarmak için bir yol arayan canavar Riki gibi bir amaç uğruna mücadele eden karakterlerimiz var. Hayattaki amacını bulmak için mücadele eden bir robot olan T260G ve tembelliği bırakıp ilk defa evini terk eden müzisyen Lute gibi amacı tam belli olmayanlar da var. 

SaGa Frontier Remastered, orjinal oyunda zaman yüzünden çıkarılmak zorunda kalmış bir karakter olan Fuse’un senaryosunu da getiriyor. Diğer karakterlerden birinin hikayesini tamamladığınızda açılan Fuse, doğal olmayan olayları araştıran sabırsız bir dedektif. Hikayenin bütünlüğü açısından diğer karakterlerin senaryolarını tamamladıktan sonra oynamak en mantıklısı ama tercih oyuncuya bırakılmış durumda.

SaGa Frontier Remastered inceleme

Oyun karakter başına ortalama 8 saatlik bir senaryo sunuyor. Karakterlerin belli bir oynama sırası yok ama bazı karakterler yeni oyuncular için daha “kullanıcı dostu” bir tecrübe sunuyor. Ana hikaye belli olsa da oyun sizi serbest bırakıyor, hatta o kadar serbest bırakıyor ki nereye gideceğinizi bulamayabilirsiniz. Yapmanız gereken şey söyleniyor ama yeterince açık gelmeyebilir. Son olarak, hikayeyi hızlı bir şekilde ilerletip, karakterinizi geliştirmeden, takımınızda yeterli sayıda kişi olmadan sona ulaşmanız mümkün. Düşmanlar üzerinize öksürdüğünde öldüğünüzü fark ettiğiniz zaman geri dönmek için çok geç olabiliyor ve düzgün bir kayıt noktanız yoksa başa dönmek zorunda kalabiliyorsunuz. O yüzden hikaye görevlerinde çok acele etmek sağlıklı değil.

Güçlü Ekip Sağlam Grind Gerektirir

Serbest senaryo stili hikayesi SaGa Frontier Remastered’ın benzer türdeki oyunlara göre tek farklı olduğu yan değil. Oynanış kısmında da farklılıkları görebiliyoruz. Hikayede genellikle yapmanız gereken şey söyleniyor ve sonrasında yapacağınız şey tamamen size bırakılıyor demiştik. Biraz açık dünya mantığında ilerliyor, doğrudan hikaye bölgesine gidebilir ya da etrafta gezip karakterinizi güçlendirmek ve partinize yeni üyeler katmak gibi seçenekler mevcut. 

SaGa Frontier Remastered inceleme

Dövüş sistemi geleneksel JRPG mantığında sıra tabanlı olarak uygulanıyor ama karakter geliştirmek biraz farklı. Karakteriniz seviye atlamak yerine yetenek geliştiriyor. İnsan ve insansı karakterler bir silah ya da yeteneği ne kadar kullanırsa o alanda daha fazla tecrübe edinip yeni yetenekler edinebiliyor. Ayrıca dövüş sonunda “can” “dayanıklılık” “karizma” gibi yetenekleri artıyor. Robotlar üstlerindeki ekipmana göre güçlenirken mistikler canavarları ekipmana çevirmek gibi ilginç bir yeteneğe sahip. Son olarak partiye alabildiğimiz canavar sınıfı üyeler, dövüşte mağlup ettikleri canavarların gücünü alıp şekil değiştirerek özel yeteneklerine sahip olabiliyor. 

Diğer karakterlerin partisine katılabilen ana karakterleri de sayarsak, oyunda yaklaşık parti üyesi var. Bazı karakterler yalnızca belli şartlar yerine getirildiğinde gruba dahil olabiliyor. 5 kişiden oluşan 3 takım oluşturup, dövüş öncesinde hangisine geçebileceğinizi seçebiliyorsunuz. Düşmanlar ekibiniz ile birlikte seviye atlayıp güçleniyor. Rakiplerinizi haritada görebiliyorsunuz ve koşma hızınıza bağlı olarak mücadelelerden kaçınma şansını var. Boss dövüşlerinde karşılaşacağınız rakipler sabit bir güce sahip. Oyuna saatlerinizi verip grind yaparsanız bu rakipleri kolayca yenmeniz mümkün.

Karakterleri güçlendirme kısmına gerçekten önem vermeniz gerekiyor. Örneğin başlangıç için en uygun karakterlerden biri olan Red kahraman dönüşü sonrası çok güçlü bir savaşçı oluyor ama ekibinde başka üyeler varken dönüşemediğinden tek darbede yıkılabiliyor. Bu yüzden basit dövüşler ve ekip taktikleri ile insan olarak savaşa sokmalı ve bir miktar güçlenmesini sağlamalısınız. Ekibin geri kalanı yıkıldığında ya da düşman tarafından kör edildiğinde de dönüşüm yapabiliyorsunuz ama işi şansa bırakmak fazla riskli olabiliyor. 

SaGa Frontier Remastered inceleme

Remaster Bize Ne Yenilikler Getirmiş?

SaGa Frontier Remastered, 1998 yılında batıya gelmiş Playstation 1 oyununun yenilenmiş sürümü olarak Square Enix tarafından beğenimize sunuldu. 24 yaşında bir oyun var elimizde, yeni nesil oyuncuların beğenisine sunarken yenilikler sunmak gerekli değil mi? Haydi gelen yeniliklere bakalım.

Bütün karakter görselleri tekrar çizilmiş ve arka plan görselleri upscale edilmiş durumda. Arayüz daha erişilebilir bir hale getirilmiş. PC sürümünde klavye + mouse ile oynama imkanı sunulmuş. Menüler dışında hiç kullanmadığım bir özellik ama seçenek sunulması güzel. Yeni nesil oyunlarda standart haline gelmiş olan New Game+ seçeneği burada da karşımıza çıkıyor. 

Oyuna eklenen en işlevsel özellikler ise hikayede nerede olduğunuzu ve yapmanız gerekeni takip edebileceğiniz “Story” kısmının eklenmesi, oyunun hızını isteğinize göre 2 ya da 3 kat arttırabileceğiniz speed boost seçeneği ve autosave özelliği. Oyun hızını arttırmak gerçekten çok işe yarıyor. Dövüşler, animasyonlar, haritalar arası geçişler falan başta iyi geliyor ama grind yapmak için sürekli aynı şeyleri yaparken hızlandırma özelliğinin faydasını görebilirsiniz. Red ile oynarken “Tamam en kahraman sensin, dönüş artık şunları dövelim” düşüncesinden kurtarıyor mesela. Yalnız hızı arttırınca canavarların da aynı hız artışına sahip olduğunu unutmayın. Kaçayım derken kafa göz girme ihtimaliniz çok büyük.

SaGa Frontier Remastered inceleme

Oyunda yapılan geliştirmeler görsel ya da sistemsel değişiklikler ile kalmamış. Orjinal SaGa Frontier oyununa eklenmesi planlanan ama bütçe ve zaman kısıtlamaları yüzünden çıkarılan şeyler de var. Bazı karakterlerin hikayelerinde boşluklara sebep olan çıkarılmış ara sahneler Remastered ile birlikte oyuna ekleniyor. Bu sayede hikayenin biraz daha anlamlı olması sağlanmış. Tamamen yeni bir karakter olan Fuse, diğer karakterlerin hikayelerini farklı bir açıdan görmemizi sağlayacak bir senaryoya sahip. Fuse senaryosunun yeni müzikleri, orjinal oyunun müziklerini yapan Kenji Ito tarafından bestelenmiş ve oyuna eklenmiş durumda. 

Sonuç

Görsel açıdan yenilenmiş, oynanış açısından geliştirilmiş, yepyeni bir karakter ve eski karakter hikayelerinin eksiklerinin tamamlanmış haliyle gelen SaGa Frontier Remastered, yalnızca oyuna yeni başlayacak olan oyunculara değil ,daha önce oyunun suyunu çıkarmış olan hayranlara da hitap eden başarılı bir sürüm olmayı başarmış. Playstation 1 dönemine ait köklerini başarıyla korumuş ama yeni nesil oyuncuları kendine çekebilecek şekilde yenilenmiş bir oyun.

Zamanında belli kitleleri etrafında toplayıp, klasik sayılabilecek seviyeye gelmiş bir oyun Ben oynarken çok keyif aldım, Playstation 1 döneminde zayıf yabancı dilim ile oynamaya çalıştığım JRPG oyunlarının havasını almayı başardım. SaGa Frontier Remastered kesinlikle çok iyi yenilenmiş bir oyun ama bütün oyunculara hitap edebilecek bir oyun değil. 

SaGa Frontier Remastered inceleme

JRPG türü, eski tarz oyunlar ve oyunun sizi elinizden tutup yapacağınız her şeyi söylemediği bir tecrübe ilginizi çekiyorsa, görsel olarak da size hitap ediyorsa bu oyuna bir şans verin. Çizgisellikten uzak yapısı, her karakterin kendi hikayesi olması ve buna rağmen diğer karakterlerin hikayelerine de dahil olabilmesi gibi çok fazla karşılaşmadığımız özellikleri var. 

Oyunun PC sürümü Steam üzerinde 125 TL fiyat etiketi ile satılıyor ve çoğu düşük seviyeli sistemin bile rahatça çalıştırabileceği gereksinimlere sahip. En az 70 - 80 saatlik bir macera vaad eden oyun için fiyatı kabul edilebilir. Fakat istediğiniz yeni nesile yakışır grafiklere sahip, oynanışı ile göz kamaştıran, grind yapmadan bile düşmanlar ile mücadele edebileceğiniz bir oyun ise, SaGa Frontier Remastered’ı önermem mümkün değil. Yine de indirimde bir şans verebilirsiniz.  

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2024 21:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2021 17:42
Böyle tarihi eser olmuş bir oyun için TR fiyatı aşırı derecede pahalı. Açıp PSX emülatörü ile oynarım daha iyi.
MK Okuru
MK Okuru 30.04.2021 16:39
Sen 25 senelik, normalde abandonware olması gereken bir oyuna yüz küsür TL vermeyi normal buluyorsan buyur ver.
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2021 16:10
İşiniz gücünüz beleşçilik
Kalan Karakter: 300 Gönder
SaGa Frontier Remastered inceleme
İlginizi Çekebilir