Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme: PlayStation’ın klasik aksiyon-platform oyunu serilerinden biri olan Ratchet & Clank ilk defa PC’ye geliyor ve bunu en yeni oyunu olan Rift Apart ile gerçekleştiriyor. Sony bir süredir özel oyunlarını PC platformuna getiriyor, God of War, Horizon Zero Dawn ve Days Gone gibi oyunların daha fazla oyuncuya ulaşmasını sağlıyor. Bu listeye Last of Us Part 1 PC sürümünü de eklemek isterdim ama o hala sorunlu , PC oyuncularını seriden bile soğutabilir.
Ratchet & Clank: Rift Apart, dünyadaki tek Lombax olan Ratchet’ın kahraman olmasından sonra, kendisine özel düzenlenen bir kutlama sırasında başlıyor. Kutlamanın tek amacı bizi tebrik etmek değil, ortağımız Clank tarafından hazırlanan boyutlar arası cihaz ile türümüzün geri kalanını bulmak için çıkacağımız maceranın da başlangıcı. Kötü Dr. Nefarious’un sürpriz saldırısı ile cihazın kırılması sonucu boyutlar arası bir felaket ortaya çıkıyor ve hikayemiz başlıyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Farklı boyutlarda, serinin eski oyunlarından tanıdığımızın isimlerin yanı sıra, yeni karakterler ile de tanışıyoruz. Oyunun en dikkat çeken yeni üyeleri ise başka bir boyutta bulunan Lombax Rivet ve münzevi minik robot Kit. Rivet oyundaki ikinci oynanabilir karakterimiz olsa da, ana özellikleri ve silahları Ratchet ile birebir aynı sayılır. Hatta birinde yaptığınız geliştirmeler diğerinde de açılıyor. Rivet ile birlikte göreve çıkan Clank ise boyutlar arası düzeni sağladığımız minik görevlerde kontrol edebildiğimiz bir karakter. Bir de Ratchet’ın cihazları hacklerken kullandığı minik robot Glitch var.
Kabul ediyorum artık sıkıldım bu “Multiverse, herkesten bir sürü farklı tipte var” hikayelerinden, ben Spider-Verse ile mutluyum, hele son çıkan Flash filmini izledikten sonra “herkes yapmasalar da olur” diyorum. Fakat Ratchet & Clank: Rift Apart bu hikayeyi gayet iyi toparlamış, tür içindeki nadir kaliteli işlerden birisi. Daha önce bitirmiş olmama rağmen sıkılmadan tekrar tecrübe ettiğim bir macera oldu.
Ratchet & Clank: Rift Apart PS5 sürümünü Ersin incelemişti , PC versiyonu da oynanış bakımından herhangi bir yenilik barındırmıyor, bu yüzden tekrar aynı bilgileri vermek yerine hepimizin merak ettiği kısımlara gelelim. Bu oyun düzgün bir şekilde PC’ye getirilebilmiş mi yoksa yine bir felaketle mi karşı karşıyayız?
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Öncelikle iyi haberi vereyim, PC sürümü bir felaket değil, hatta beklediğimden daha iyi çalışıyor. Kötü haber ise, oyun problemsiz bir şekilde çalışmıyor. Hem iyi hem kötü sayılabilecek haber ise, oyunu PS5 SSD sürücüsüne sahip olmadan da oynayabiliyorsunuz. Şimdi sırasıyla bunlardan ve PC performansından bahsedelim.
Ratchet & Clank: Rift Apart’ın PC sürümü yaklaşık 39 GB alan kaplıyor, sistem gereksinimleri ise yaklaşık 75 GB boş alana sahip olmanızı söylüyor. Bunu dikkate alın çünkü oyun kapladığından daha fazla alana ihtiyaç duyuyor, aniden “yetersiz depolama alanı” uyarısı alabilirsiniz. Minimum i3-8100 / Ryzen 3 3100 işlemci, 8GB RAM ve GTX 960 / RX 470 ekran kartı ile oynanabilen oyun için tavsiye edilen parçalar biraz daha yüksek olsa da korkutucu seviyede değil. i5 8400 / Ryzen 5 3600, 16 GB RAM ve RTX 2060 / RX 5700 ekran kartları ile oyunu iyi görsellere sahip bir şekilde oynayabiliyorsunuz.
Ben R7 2700x işlemci, 32 GB RAM ve RTX 4070 ile oynadım, hem 4K hem de 1080p çözünürlükte performansını test ettim. 1080p çözünürlükte, tüm ayarlar en yüksekte ve RTX açık iken ortalama 120 fps değeri ile sorunsuz bir şekilde oynadım. 4K çözünürlükte ise yüksek ayarlarda 55 - 60 fps arasında gidip gelen değerler, ışın izleme ile dikkate değer düşüş yaşıyor. Kapalı alanlarda 40 civarına düşen fps, açık alanda (ki oyunda bolca var) 20 - 24 arasında geziyor. Bahsettiğim sayılar DLSS açıkken yapılan testlerde elde ettiğim veriler. 4K monitörümü daha çok konsolda kullandığımı ve PC’de oyun için pek ideal olmadığını da belirtmek isterim.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Oyunun genel performansından gayet memnunum, hatta oynarken “aslında iyi yapmışlar portu” diye düşünüyordum ama işin içine boyutlar arası yarıklar girince olay değişti. Çok alakasız zamanlarda oyun çöküyor. Çok büyük bir sorun değil ve sürekli olmuyor ama her oynayışımda mutlaka bir kez çöktüğüne şahit oldum.
Bir ara sorunun diskte 75 GB boş alan bırakmamam olabileceğini düşündüm ama temizledikten sonra da başıma gelmeye devam etti. Benimkine yakın bir sistemde daha denedim, orada da sürpriz çökmeler mevcuttu, hatta önerilen sistem gereksinimlerine sahip farklı bir sistemde daha yaşadım bu durumu. Muhtemelen bunun için bir düzenleme yapacaklardır.
Ratchet & Clank: Rift Apart SSD olmadan çalışıyor mu? PlayStation döneminde göklere çıkardılar, gerçek zamanlı geçişler falan filan diye hepimizi gaza getirdiler, oyun çıktığında ben büyük hayal kırıklığına uğramıştım hatta. The Medium kafasında, ya da yeni çıkacak Lords of the Fallen oyunundaki gibi bir şey bekliyordum, gerçek zamanlı geçiş dedikleri scripted olaylar dışında yalnızca belli noktalardaki küçük cep boyutlarında gerçekleşen bir olay oldu. Kötü değil ama oluşturdukları beklentiyi karşılamadı. Sadece PS5’te yapılabilirdi dediler, o da abartı çıktı gördüğümüz üzere.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Oyunu HDD üzerinden oynamak mümkün, Steam Deck üzerinde hafıza kartına yükleyip oynayan bile var. Ama HDD üzerinden oynayan ile SSD üzerinden oynayan arasındaki fark bir yana, hangi tür SSD kullandığınız bile oyunu etkiliyor. Örnek verelim, tellerin üzerinde kaydığımız bir bölümde, karşımızda açılan portaldan geçip farklı bir boyuta geçiyoruz mesela.
Bu bölüm PS5 üzerinde neredeyse anında gerçekleşiyor. M2 SSD ile (sahip olduğunuz SSD okuma yazma hızına bağlı olarak) benzer bir tecrübe yaşarken, Sata üzerinden bağlanmış bir SSD kısa bir yükleme gerçekleştirirken karakterimiz havada duruyor. HDD üzerinde bu bekleme süresi biraz daha uzun oluyor. Akıcılık biraz etkileniyor ama bu şekilde oynamak da mümkün.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Bu arada oyunda en çok sinirimi bozan şeyi belirtmeden geçemeyeceğim. Oyun bize yardımcı olmak için etkileşime geçebileceğimiz şeylerin yanında gerekli tuşları gösteriyor. Bazen o göstergeler takılı kalıyor ve gezegenin öbür ucuna gitseniz bile ekranda kalıyorlar. Boyut değiştirip çok uzağa gittiğim gezegende havada asılı bir E tuşu ile koca bölümü bitirdim. Böyle grafik sorunları da olmasın ya. Bir kere olsa anlayacağım ama oyun boyunca sürekli başıma geldi, yanına gidip etkileşime geçmeden gitmiyor. Oyundan çıksam checkpoint başına dönüyor, daha büyük zarar.
Ratchet & Clank: Rift Apart oldukça güzel bir oyun, daha önce incelemede bahsettiğimiz bütün güzel şeyleri koruyup, oldukça iyi bir port ile PC platformunun hakkını veriyor. Üstelik düzgün optimizasyonu, DLSS 3 - AMD FSR 2 gibi upscale teknolojilerini desteklemesi bir yana, 48:9 gibi ultra geniş çözünürlüklerde de çalıştığı (bende o kadar monitör yok deneyemedim) söyleniyor. Steam Deck desteği de bulunan oyun, iyi bir porttan isteyeceğimiz her şeye sahip.
Grafikler zaten PS5 sürümünde oldukça iyiydi, PC sürümünde ise harika gözüküyorlar. Elinizdeki bilgisayarın sahip olduğu özellikleri sonuna kadar kullanabilecek bir oyun bu. Grafik ayarlarını istediğiniz gibi kurcalayıp, ışın izleme teknolojisinin seviyesini dahi sisteminize uygun bir şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Oyun daha düşük sisteme sahip kullanıcıları da düşünmüş ve düşük grafik ayarlarında bile oldukça güzel gözüküyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Oyun düşük sistemlerde bile çok sorun çıkarmadan oynanıyor ama bunun için görüntü ve fps değerlerinden biraz feragat etmeniz gerektiğini unutmayın. R5 3600 işlemci - RTX 2060 ekran kartı olan 16 GB RAM takılı sistemde DLSS açıkken 1080p çözünürlükte 60 fps göremiyorsunuz, ben en fazla 45 alabildim. Ama orta ayarlara getirince 70-80 arası değerlere ulaşmak mümkün. RTX açmayı düşünüyorsanız 30 fps civarında gezinyor, yine fena sayılmaz.
Rift Apart’ın klavye-mouse desteği oldukça iyi, özelleştirilebilir tuşlar ile keyfinize göre düzenleme yapıp rahatça oynayabiliyorsunuz. Eğer elinizde bir DualSense varsa PC’ye kabloyla bağlayıp bütün DualSense özelliklerini (haptik geri bildirim ve dinamik tetikler) kullanabiliyorsunuz. DualSense ile bomba atmak falan eğlenceli, özellikler hoş ama ben bir süre sonra klavye-mouse ikilisine döndüm. Şansım varsa nişanı kendim almayı tercih ediyorum.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Ratchet & Clank: Rift Apart oldukça güzel bir oyun, daha önce incelemede bahsettiğimiz bütün güzel şeyleri koruyup, oldukça iyi bir port ile PC platformunun hakkını veriyor. Karşılaştırmak gerekirse, yine Nixxes Software’in elinden çıkan Spider-Man oyunlarının portlarına göre biraz daha problemli bir PC sürümü var elimizde ama “oynanamaz” seviyedeki Last of Us ya da ilk dönemlerindeki Horizon Zero Dawn ve Uncharted oyunlarına göre muhteşem bir iş.
Peki bu oyunu PC oyuncularına kesinlikle önerir miyim? Oyunda en yüksek zorluk seviyesinde, çevredeki aktivitelerin tamamını yaparak bitirmeye çalıştığınızda maksimum 20-22 saatlik bir içerik var, ana hikayenin süresi ise ortalama 13 saat. Ek içerik bakımından eski oyunlara göre daha zayıf. Üstüne bu bir devam oyunu, hatta serinin 10. oyunu yanlış hatırlamıyorsam. Hikayesi kendine özel olsa bile içerisindeki bir sürü şey daha önce bu seriyi oynamış kişiler için hazırlanmış. Uncharted 4 ile seriye girmek gibi, anlıyorsunuz ama eksikleri hissediyorsunuz.
Ratchet & Clank: Rift Apart PC inceleme
Ratchet & Clank: Rift Apart Steam üzerinden 1.099.00 TL fiyat etiketiyle satışta, dünya genelindeki satış fiyatı ise 60 dolar. Normal şartlar altında, PlayStation 5 sürümünün çokça indirim gördüğünü de düşünerek, “bu fiyatta kesinlikle alın” diyemeyeceğim. Oldukça iyi bir oyunun, düzgünce portlanmış PC sürümü olmasına rağmen bir devam oyunu olması, oynanış süresinin kısa olması ve fiyatı gibi sebeplerden dolayı, şansınız varsa PlayStation 5 sürümünü indirimde alıp oynamanız daha iyi olur.
“Evinizde sinema perdesi gibi monitör vardır, 4090 takılı yüksek sistemli PC vardır ya da PlayStation 5 almak gibi bir niyetiniz yoktur ama oyunu oynamak istiyorsunuzdur, o zaman alın. Oyun güzel, port iyi, bazı ufak tefek pürüzler var ama aldığınıza pişman olmazsınız.