Düşen grafikler, 2.5 milyar dolarlık firmalar ve dahası...
Hep söylediğim bir şey: 2014 kesinlikle son yılların en kötü oyun yılıydı. Bir yandan da çok iyi bir yıldı. Genel olarak başarılı ve sağlam işler gördük, hepimizi şaşırtan vurucu olaylara şahit olduk. Listem ve anlattıkların biraz şahsi. Genel olarak farklı noktalara parmak basmak istediğim bir 2014 genel bakışı hazırladım. Listemde epey sürpriz var, şimdiden hazırlıklı olun.
Siz de aklınıza takılan, ya 2014'te ne konuşuldu ama dediğiniz olayları yorumlarda belirmeyi unutmayın. Her şey bir yana, ne yıldı ama?
1. Konsol Savaşları
Aslında bunun yaşanmaması imkansızdı. Çıkışlarını 2013'te yapan iki rakip, 2014'ü parsellemek için ellerinden geleni yaptılar.
Microsoft yarışa geç başladı ve bir yıl boyunca PlayStation 4'ün başarısını izledi. Bahsettiğim donanım filan değil, sadece satış başarısıdır. Yoksa iki konsolunda birbirine denk olduğuna inanan biriyim. Ama özellikle şu Kinect şartını başımızdan aldıktan sonra Xbox One satışları da kendine geldi. Listede daha sonraları bahsedeceğim TitanFall olmasa bir ara işleri işti.
PlayStation 4 çok sattı, çok övüldü. Ben özellikle Xbox Live Arcade esintilerinin Sony'nin yeni konsolunda devam etmesine çok sevindim. Sağlam bağımsız yapımlarla daha şimdiden içli dışlı olmaya başladık. Eh, sırada Uncharted 4, Bloodborne ve The Order'ın beklendiği 2015 var.
Xbox One satışlarda PlayStation 4 ile olan büyük farkı kapamak zorunda, yoksa uçar gider PS4, benden söylemesi.
12. Activision
Activision bu yılın en çok konuşulan firmalarından biri oldu. Destiny ve Call of Duty: Advanced Warfare konsolların açık ara en çok satan oyunlarıydı.
Destiny'nin 500 milyon olarak söylenen toplam maliyeti ve yenilenmeye çalışan emektar CoD, firmanın bir yılını daha başarıyla kapatmasına yardımcı oldu.
Sorun ise iki oyunun da sadece iyi (öznel bir tabir) olmasıydı. İki oyun da eleştirmenleri ve oyuncuları ikiye böldü. Destiny üzerindeki müthiş beklentiyi taşıyamazken, Call of Duty ise "Ne kadar farklı?" olduğu konusunda tartışıldı.
23. SATIYORUM, SATTIM!
Hangi birinden bahsetsem. Microsoft, Facebook ve Amazon... Bu üçlü öyle şirketleri veya yapımları kendi bünyelerine kattılar ki resmen 2014'e damga vurdular.
Facebook, 2 Milyar dolara gitti Oculus Rift'i aldı. Üstüne birde gidip John Carmack'ı bünyesine kattı. Daha ne yapsınlar? Farmville'i sanal gerçeklik ile oynamak eşsiz olabilir(!)
Microsoft, fenomen bir oyunun yapımcısını yani Mojang'ı 2.5 Milyar dolara satın aldı ve sonunda Windows Phone Minecraft yüzü gördü. Acaba sadece bunun için mi aldılar? Şaka bir yana, bakalım gelecekte bizi neler bekliyor olacak?
Amazon ise diğerlerine göre nispeten minik bir rakam karşılığı Twitch'i bünyesine kattı. Minik dediğim 970 Milyon dolar filan.
Yani... Hangimiz günde 10 milyon dolar harcamıyoruz ki? Küçük olaylar bunlar(!)
34. Downgrade ve hatalar
Her şey Dark Souls 2 ve Watch Dogs'un piyasaya sunumuyla başladı. İki oyunun, gerek fragmanları gerek E3 sunumları orijinal hallerinden fazlasıyla faklıydı. Yani öyle böyle değil, göz var nizam var diyor insan.
Driveclub ve Assassin's Creed: Unity gibi diğer birçok yapım da çıkış günlerinden beri süre gelen hatalarıyla çok konuşuldular. Oyuncular giderek isyana sürüklendiler.
İnsan Witcher 3'üm ertelenme haberine ister istemez bu yüzden seviniyor, hatasız olsun yeter diyor.
45. Dota 2
Seattle'da 18-21 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Dota 2 turnuvası The International 4, büyük bir rekora imzasını attı.
Geçen yıl en büyük ödül havuzu rekorunu elinde bulunduran Valve, topluluğun katkısıyla 10 Milyon doları kolayca geçti. Şampiyonluğu kazanan Newbie 5,028,308 dolarlık ödülü kaparken, ikinci 1,475,699 dolarlık ödülü aldı.
İkinci olan Vici'nin aldığı ödül, geçen yılın International şampiyonu Alliance'ın aldığı ödülden bile fazla oldu.
56. Steam ve Türk Lirası
Biz bayağı uzun bir süredir bekliyorduk. Volvo sonunda sesimizi duydu ve Steam'i Türk Lirası'na çevirdi. Asıl beklenilen ise indirim olmasıydı ve Volvo bizi konuda da sevindirdi.
Her ne kadar Borderlands, Watch Dogs gibi oyunlar normal kurun bile üzerinde satılsa da, şu an Steam'de sürüsüyle oyun 1.5 TL'lik dolar kurunu baz alıyor.
Olayın ikinci kötü noktasıysa tıpkı Rusya gibi bölge kilidi yememiz oldu. Steam, ucuza alınan oyunların yurt dışına çıkışını büyük ölçüde engellemiş oldu.
67. Overwatch
Overwatch iyi mi olur kötü mü olur bilmiyorum. Aslına bakarsanız hiçbir zaman Blizzard hayranı olamadım. Olmayınca olmuyor. Fakat sırf benim ön yargım için böylesine önemli bir duyuru es geçilemezdi.
Blizzard ilk kez bir FPS oyunu yapıyor. Aslına bakarsanız 17 yıl sonra gelen ilk yeni oyun evreni her ölçüde diğerlerinden faklı ve bu beni umutlandırıyor. Genel olarak zaten satmış fikirleri alarak (!) kendi sosunu katan Blizzard'ın yeni hedefi Team Fortress oldu. Bakalım formül bir kez daha tutacak mı?
78. Titanfall Benim tarafımdan yazılan ve hayli tartışılan inceleme bir kenara, Titanfall bu yıl önemli işler yapan bir oyun olarak göze çarptı.
Respawn, Parkur ve MOBA mekaniklerini yeni oyununa öyle bir yedirdi ki her oyun ayrı bir maceraya dönüştü. İşitsel ve görsel güzelliğinin yanına bir de enfes oynanışını eklediğinizde, bu yılın en yenilikçi FPS oyunlarından biriyle tanıştık.
Fakat senaryo modu olmadığından oyuncular tarafından haklı olarak topa tutuldu Titanfall. Bugün son derece anlaşılır bir durum aslında. Zampella ve ekibi hep bize muhteşem hikayeler anlattılar, Medal of Honor, Call of Duty durumun en büyük örneği aslında.
Titanfall 2'nin mutlaka multiplatform olması ve hikaye moduyla gelmesi gerekiyor.
89. GamersGate
Zoe Quinn bir oyun tasarımcısı. Aylar önce onun yazışmaları ortaya çıkarıldığında, oyun sektörü resmen çalkalandı. Zoe Quinn yazışmalara göre sevgilisini oyun basınından biriyle aldatmıştı. Çirkin bir hareket, fakat işin aslı göründüğünden fazlasıydı. Zoe Quinn oyun basınından insanlarla birlikte olarak hem kendini daha çok gösteriyor hem de popüler oluyordu.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından oyuncular, oyun basınının güvenilir olmadığını söylediler. Süregelen dönemde Zoe Quinn sözlü ve yazılı tacizlerin arasında kaldı. Oyun basınından ve firmalardan birçok kadın için aynı şeyler yaşandı.
Söz konusu olaylarda isimleri geçen basın organlarıysa oyuncuları hedef gösterdi ve "Oyunculuk Ölüyor!" başlıkları atıldı.
Oyunlarda cinsiyetçilik, oyuncuların cinsiyetçiliği... Geçelim bunları. Ben basından biri olmama rağmen bu olaylarda oyuncuları eleştirmeyi uygun görmüyorum.
Evet, internet doğası gereği linç eder. Çoğu kez anonimdir. Zoe Quinn ve ardından patlayan linç ve taciz belki çok çirkin ama oyunculuk filan ölmedi.
Bazen şapkaları çıkartıp, önüne koyup düşünmek gerekir. Çünkü oyuncular enayi yerine koyulmayı pek sevmezler.
910. Lizard Squad
Xbox Live, PSN, Steam, Origin hatta Beyaz Saray bile son yılların en aktif hack gruplarının saldırıları karşısında aciz kaldılar.
Geçtiğimiz hafta yakalandıkları açıklanmıştı, hatta bunu sizlerle paylaşmıştık ama kazın ayağı öyle değilmiş. Verdikleri sözü, yani Noel zamanı PSN ve Xbox Live'ı çökertme işini, birkaç gün önce gerçekleştirdiler ve dönüşlerini yaptılar.
Sistemler halen ve halen kendine gelebilmiş değil. Mega'nın kurucu Kim Dotcom araya girmese kim bilir daha neler olurdu?
1011. The Talos Principle (Süper, über bonus)
2014'ün sonlarında tanıştım The Talos Principle ile. O gün bu gündür kafayı kırmış durumdayım. Oyunu daha taze inceledik, bakmak, okumak isteyen buyursun. CroTeam'i ne kadar tebrik etsek azdır. İşte böyle yapımlar, oyunları sanat eseri konumuna yükseltecek.
"Bu bir video oyunu mu? Çünkü The Talos Principle bizden sayısız düşmanı öldürmemizi istemiyor. Oyun, bizleri her şeyi sorgulamamız için teşvik ediyor ve bunu derin bir felsefeye dayanarak yapıyor. Bir insan yaşamını, sentetik bir bedende sorgulamak... Şaheser." -Metacritic/Merlin'in Kazanı