1/2

2006 FIFA World Cup

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Dünya Kupası'nı önce oyuncular kaldıracak!
FIFA 94, International adıyla piyasaya sürülmüştü. İçerisinde sadece milli takımları barındıran yapım, görsel yönden benzersizdi! Aradan 4 sene geçti ve FIFA 98: Road to World Cup piyasaya sürüldü. Bu oyun EA’nin ilk resmi turnuva oyunuydu! Gerek oynanabilirliği gerek renkli atmosferiyle serinin ismi öne çıkan yapımlarındandı. Aradan 2 sene daha geçti ve FIFA: Euro 2000, raflardaki yerini aldı. Avrupa Kupası için hazırlanan oyun yine klasik FIFA serilerinden farklı renklerde, daha eğlenceli bir atmosfere taşınmıştı. Bu durumu EA, 2002 FIFA World Cup’ta da hiç bozmadı ve yine büyük ilgi uyandırdı. 2 sene sonra Euro 2004 piyasaya çıktı ve serinin inişe geçtiği bir dönemde yapımcılara adeta nefes aldırdı. Şimdilerde FIFA 06 ile oynanabilirlikteki sorunlarını gidermeye başlayan EA, yeni turnuva oyunları olan 2006 FIFA World Cup ile yine atmosferi çok canlı bir oyun hazırlama niyetinde!

Nereden başlayacağız?

Serinin önceki yapımlarında olduğu gibi EA yine Road to World Cup mantığıyla 2006 FIFA World Cup’ı oyunculara sunacak. Nasıl mı? Oyunda sadece Dünya Kupası’na katılan takımlar değil, elemelerdeki ekipler de bulunacak. Bunun anlamı Türk Milli Takımı ile gidemediğimiz Almanya’da, sanal da olsa kupa kaldırabileceğiz! Yapımcılar oyunda 127 adet milli takımın yer alacağını belirtiyorlar. Bunların içinde klasik takımlar da olacak! Dünya Kupası’nı kaldırmış veya finallere kalmış efsane takımlarla oynama keyfini 2006 FIFA World Cup’ta yaşayabileceğiz! Tabi EA onların dönemini bize en iyi şekilde yansıtacaktır. Bunun anlamı kısa şortlar, dar formalar vb... bir çok ayrıntı yapımcılar tarafından karşımıza getirilecek.

Stadyumlara göz attığımızda turnuvanın gerçekleştirileceği 12 stadyum da, EA tarafından eksiksiz şekilde oyuna aktarılıyor. Bunlar kuzeyden güneye: FIFA World Cup Stadium Hamburg, Berlin Olympistadion, Hanover Niedersachsenstadion, Dortmund Westfalenstadion, FIFA World Cup Stadium Gelsenkirchen, Leipzig Zentralstadion, FIFA World Cup Stadium Cologne, Frankfurt Waldstadion, Kaiserslautern Fritz-Walter-Stadion, Nuremberg Frankenstadion, Stuttgart Gottlieb-Daimler-Stadion ve açılış maçına sahne olacak olan FIFA World Cup Stadium Munich.

Global Challenge ve World Cup Mod

Oyunda Global Challenge Mod isimli bir seçenek bulunuyor. Burada Dünya Kupası tarihinde oynanmış maçları senaryolar şeklinde oynayacaksınız. 40 adet senaryo olacak ve sizden bir final maçının 80. dakikasında sonra, maçı çevirmeniz istenecek. Kimi zaman penaltı atışlarında top size bırakılacak (örnek olarak 1994 Dünya Kupası finali: Brezilya – İtalya maçında Roberto Baggio’nun penaltıyı gole çevirmesi sizin elinizde...) ve belki de takımınıza Dünya Kupası’nı getirecek penaltı atışını siz yapacaksınız... Tüm bunların geçmişte yaşanan Dünya Kupaları tarihinden alınan bölümler olduğunu da tekrar belirtmekte yarar var.

Dünya Kupası mod’u bir oldukça ayrıntılı hazırlanıyor. Hatta içerisinde turnuva ile ilgili son verileri içeren FIFA World Cup Magazine isimli bir bölüm bile bulunacak. 8 kişiye kadar çoklu oyuncu ile de katılabileceğiniz Dünya Kupası çok çekişmeli anlara sahne olacak.

Yeni geliştirilen penaltı uygulaması sayesinde, artık rakip kaleciler dikkatinizi dağıtacak! Bu sistemde kaleci sizi gözleriyle ve hareketleriyle yanıltmaya çalışacak. Biz ise onun yaptıklarını görmezden gelmeye çalışıp, penaltıyı öyle kullanmalıyız. Görünüyor ki EA, her penaltının kesin gol olarak düşünülmesi fikrinden sıkılmış olacak ki, yeni oyuna böyle güzel bir detay eklemiş.