1/3

DotA 2

Alican Çubukçuoğlu 25.07.2013 - 19:07
Efsane geri döndü!
Platformlar PC
DotA 2
  • Yapımcı - Yayıncı Icefrog - Valve
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji
Merlin Puanı 90
Artılar - İlk DotA''ya göre çok daha kolay oynanış tecrübesi, takım kurmanın kolaylığı, Steam desteği, Steam Store ile gelen eşya sistemi muazzam
Eksiler - İlk DotA herolarının hepsi gelmedi, betadan çıkmış olsa bile bazı arayüzü eksiklikleri mevcut
Warcraft III haritası Defense of the Ancients’ın (Kadimlerin Savunması) geliştiricisi IceFrog, macerasına Valve’da devam ediyor. Büyük DotA hayranları olan Valve çalışanlarının isteği üzerine Valve ekibine katılan IceFrog liderliğinde geliştirilen Dota 2, Warcraft III haritası olması dolayısıyla büyük kısıtlamalar altında kalan DotA ve DotA oyuncuları için tam bir cankurtaran görevi görüyor. Oyun mekanikleri ve içeriği olarak halen Warcraft III DotA’yı takip eden Dota 2, hem eski DotA’yı aratmıyor hem de yeniliklerle efsaneye renk katıyor.

DotA 2

Nedir?

DotA efsanesi, Eul adlı harita yapımcısının eski StarCraft haritası Aeon of Strife’dan (Çatışmanın Sonsuzluğu) esinlenerek yaptığı Warcraft III haritası ile başlıyor. İki takıma dağılan her oyuncunun birer kahraman seçerek karşı tarafın kadimini (ancient) yok etmeye çalıştığı bu harita,  Eul’un haritayı Warcraft III: Frozen Throne için güncellememesi üzerine sahipsiz kalıyor ve birden fazla türevi oluşuyor. Steve “Guinsoo” Feak tarafından geliştirilen DotA Allstars zamanının ve günümüzün en popüler DotA haritası haline geliyor. Daha sonra Guinsoo tarafından IceFrog’a devredilen DotA, günümüzde hem Warcraft III haritası olarak hem de Dota 2 olarak hala geliştirilmeye devam ediyor.

Öncelikle oyunun Steam üzerinde olması çok büyük bir avantaj. Bildiğiniz gibi Dota 2 ve benzeri oyunlarda takım arkadaşlarınız büyük rol oynuyor ve Dota 2 Steam Friends servisi üzerinden çalıştığı için Steam arkadaş listenizde bulunan bütün oyuncular takım arkadaş adayı oluyor! Üstelik Steam’in başlangıçta otomatik olarak açılma özelliği ile oyunun kendi kendini güncellemesini sağlayabilir ve bir arkadaşınız sizi oyuna çağırdığında güncelleme yapmakla uğraşmadan hemen oyuna hazır hale gelebilirsiniz.

Steam’in diğer güzelliklerinden biri olan envanter ve eşya takası Dota 2’de de bulunuyor. Oyun içi eşyaları para karşılığında satın alabileceğiniz gibi bu eşyalar her maçın sonunda kendiliğinden de düşebiliyor. Silah ve zırh gibi eşyaları karakterlerinize giydirebiliyor, oyun içi olayları anons eden sesleri değiştirebiliyor ve oyunda size eşya taşıyan kuryenin tipini değiştirebiliyorsunuz. Eğer elinizdeki eşyalar işinize yaramıyorsa, arkadaşlarınıza takasa girmeniz de mümkün. Tabii ki bu eşyaların oyun akışına herhangi bir etkisi olmadığını belirtelim. Yine Valve tarafından geliştirilen Team Fortress 2’nin aksine Dota 2’de kullandığınız eşyalar size oyun içinde yarar veya zarar sağlamıyor.

DotA 2

Oynanış

Warcraft II DotA’da olduğu gibi Dota 2’ye başladığınızda ortada kalmıyorsunuz. Yeni oyuncular için tasarlanmış olan senaryoyu oynayarak daha önce DotA tarzı hiçbir oyun oynamamış olsanız bile oyunu öğrenmeniz mümkün oluyor. Senaryoyu takip ederek önce basit mekanikleri öğreniyor, ilerledikçe botlara karşı maç yapmaya başlıyor ve en sonunda gerçek oyuncularla oynamaya başlıyorsunuz. Tabii ki işin ucunda gerçek oyuncular olduğu için bol bol antrenman yapmanız ve oyuna alışmanız gerekli. Unutmayın ki oyunu tek başınıza değil, gerçek oyuncularla oynuyorsunuz ve takım arkadaşlarınızın yaptıkları hatalar sizi ne kadar etkiliyorsa, sizin yaptığınız hatalar da takım arkadaşlarınızı o kadar etkiliyor.