ABD, Intel ve Qualcomm'un Huawei'ye Çip Satışını Kısıtladı

Murat Olcan 9.05.2024 - 12:47
ABD, Huawei'ye çip satışı kısıtlayarak, Intel ve Qualcomm'un lisanslarını iptal etti. Şirket alternatif tedarikçilerle işbirliği yapmaya hazırlanıyor.

ABD, Intel ve Qualcomm'un Huawei'ye çip satmasını kısıtlayarak, bu teknoloji devlerinin Çinli şirkete lisanslarını iptal etti. Bu, 2024 MateBook X Pro'nun Huawei'nin son üst düzey Intel dizüstü bilgisayarı olabileceğine işaret ediyor.

Huawei Çip Tedarikinde Zorluklar Yaşayabilir

Huawei, en yeni Intel Meteor Lake işlemcileriyle donatılmış MateBook X Pro 2024 modelini yakın zamanda piyasaya sürmüştü. Ancak ABD'nin yeni kısıtlamaları sonrası, şirketin bir sonraki nesil Intel Arrow Lake işlemcili cihazları çıkaramayabileceği düşünülüyor.

ABD,

Bu durum, Qualcomm'un 4G çiplerine ve Intel'in bazı işlemcilerine sahip olmasına rağmen, ABD'nin "tamamen yasağa" doğru ilerlediğini gösteriyor. Bu yeni kısıtlamalar, Huawei'yi bir gerileme riskiyle karşı karşıya bıraksa da, şirket buna hazırlıklı görünüyor. Son raporlara göre, Huawei, yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) alanlarında ilerleme kaydedebilmek için HBM bellek yongalarını geliştirmeye çalışıyor.

2019'da ABD, Huawei'yi kara listeye alarak, şirketin teknoloji tedarik zincirine büyük bir darbe vurmuştu. Qualcomm ve Intel'in çip satışları üzerindeki son kısıtlamalar, ABD'nin Huawei'ye karşı ticaret savaşını sertleştirdiğini gösteriyor.

Huawei'nin bu kısıtlamalara karşı, kendi 5G akıllı telefon SoC'sini geliştirerek ve 5G cihazlarını tekrar piyasaya sürerek yanıt verdiği biliniyor. Dizüstü bilgisayar pazarında ise, Çin merkezli Loongson Technology ile işbirliği yaparak, gelişmiş işlemciler sunmayı hedefliyor olabilir. Loongson'un yeni 3A6000 CPU'su, Intel Core i3-10320 işlemcisiyle aynı seviyede kabul ediliyor. Bu durum, Huawei'nin gelecekteki dizüstü bilgisayar modellerinde Loongson teknolojisini kullanma ihtimalini artırıyor.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 20.05.2024 16:38
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2024 18:50
Sabah kadar kısıtlasın, Çin'e muhtaç olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
ABD, Intel ve Qualcomm'un Huawei'ye Çip Satışını Kısıtladı
İlginizi Çekebilir