Peak Games'in reklam kampanyası Audi'den çalıntı mı?

Murat Oktay 19.02.2019 - 10:48
Türkiye'nin gözü bu reklam kampanyasında.

Peak Games'i çok uzun yıllardır yakından takip ederim. Kurucusu Sidar Şahin ile ilk olarak bundan 15 yıl kadar önce Perpa'da tanışmıştım. Çok heyecan dolu, sadece cep telefonlarına oyun yapmak isteyen bir girişimci idi. Bana ilk oyununu Nokia telefonda göstermişti. Yılan'a benzer bir oyundu. Onu gördüğümde Sidar'ı vaz geçirmeye çalışmıştım ama adam kafayı takmış bir kere, "Yapacağım" diyordu. İyi ki de yapmış. Peak Games bugün dünyanın en büyük oyun firmalarından biri oldu. Firmayı tanımasanız bile daha önce, Toon Blast oyunu için Ryan Reynolds ile hazırladığı reklamı mutlaka bilirsiniz. Büyük hedefleri olan ve bunda da kısman başarılı olmuş bir oyun firması.

Peak Games'in Audi'siz reklam kampanyası üzerine birkaç kelam

Tarih: 18.02.2019
Saat: 21:30
TV Kanalı: Ülke genelindeki 39 ulusal kanal
Reklam: Peak

Dün gece Peak Games'in basın toplantısı vardı. Ülkenin önde gelen basın kuruluşlarından 100'e yakın kişi katılmıştı. Tabii biz de orada idik. Toplantı salonunda 20 küsür televizyon kurulmuş ve ulusal kanallar gösteriliyordu. Saat 21:30 olduğunda hepsi reklama girdi ve ekranlarda aynı reklam dönmeye başladı. O vakte kadar konunun ne olduğunu bilmeyen basın mensupları da, toplantının amacının reklam kampanyasının tanıtımı olduğunu anladı. Oldukça ilgi çekici bir reklamdı. Tam 3 dakika 21 saniye boyunca hepimizi ekrana kilitledi. Fikir güzel, uyarlama güzel, hele ki kampanyanın hedefi çok daha güzeldi. Firma kapılarını her türden oyun geliştiricisine açıyordu. Kısacası Mevlana'nın deyişi ile "Gel, ne olursan ol, gel!" diyorlardı. Fikrin ne olursa, oyunun hangi alanında olursan ol, kapımız sana açık, iş vereceğiz diyorlardı. Muhtemelen de bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük reklam kampanyalarından biri idi. Elbette salondaki ben dahil birçok gazeteciyi de etkilemiştir.

Kısa bir süre sonra Peak, sosyal medyada TT oldu. Herkes onu konuşmaya başlamıştı. Ancak olay reklam kampanyasının başarısı değil, çalıntı olması idi. Reklam ajansı DDB (Medina Tugrul) tarafından hazırlanan tanıtım filmi, Audi'nin "Audi Safety Code" isimli reklamı ile nerede ise birebir aynı idi. Altta kullanılan müzik bile...

Medina Tugrul, 25 yıllık, oldukça köklü bir reklam ajansı. İş Bankası, Doritos, Bosch ya da KFC reklamlarını hazırlayan ajansın, birçok global markanın işini de yaptığını biliyoruz. Durum bu olunca Peak Games'in de onları seçmesi son derece olağan. Ancak 6.5milyon TL (rakamı dün toplantıdaki konuşmalardan biliyorum, kesinliğinden emin değilim) harcanan bütçe ile hazırlanan bir kampanyanın böylesine ters tepki almasının ana sorumlusu diye düşünüyorum. Eğer Peak Games özellikle "bunun aynısını yapın" demedi ise...

Elbette işin altında dönen konuları henüz bilmiyoruz. Ancak söyleyebileceğim kesin bir şey varsa, o da Peak Games'in amacının muhteşem olduğudur. Türkiye'deki her segmentten oyun geliştiricisine kucak açıyor. Ancak bu kadar güzel bir amaç, böylesine kötü yönetilmiş bir kampanya ile amacının dışına çıkmış durumda şu aşamada.

"Reklamın iyisi kötüsü olmaz" derler. Buna pek inandığımı söyleyemem. Evet, ülkedeki birçok oyun geliştiricisi genç ve yöneticinin kulağına kampanya amacı gitmiş durumda. Ancak diğer taraftan başvurmayı planlayan kişilerin kafasında "Acaba reklam yürüten bir firmanın içinde yer alabilir miyim?" sorusunu da beraberinde getirecektir.

Açık söylemek gerekirse ben de başvuru yapmayı düşünüyorum. "Kurumsal İlişkiler Direktörü" ya da "Pazarlama Direktörü" pozisyonlarının şu aşamada açık olduğuna inanıyorum. O pozisyonlar dolu olsa idi, böyle bir problem yaşanmaz, yaşansa da şu ana kadar çoktan bir açıklama yapılırdı.

Eğer Peak Games'de çalışmaya niyetiniz/isteğiniz varsa da https://peak.com/jobs adresinden başvuru yapabilirisiniz.

Dipnot: Bu yazının amacı kesinlikle bir firma ya da kişiyi suçlamak değil. Ancak ortada bilinmeyen bir durum var ve bir gazeteci olarak da takip etmek zorunda hissediyorum kendimi. Konuyu takip edip, firmadan bir açıklama gelmesi durumunda da sizler ile çok hızlı bir şekilde paylaşacağım. Eminim ki bizleri tatmin edecek bir açıklaması vardır.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 18:48
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.02.2019 13:55
Reklamın iyisi kötüsü olmazın en büyük kanıtı bu oluyor.
etemelkuran
etemelkuran 19.02.2019 15:33
Reklamın iyisi kötüsü olur. Bu da gayet güzel bir reklamdır ama konsept ve ses aynen kopya edilmiş orası kötü, konsepte bir itirazım yok ama biraz daha değiştirilebilirmiş, syntax yanlıştı reklamda bir de. Eskiden Fatih Belediye başkanı da bir kısmı Fatihte çekilen bir Amerikan filmi için "nasıl izin verdiniz?" diye soran muhabire reklamın iyisi kötüsü olmaz demişti. Reklamın kötüsü olur hatta çok kötü olur. Ülke imajı zarar görüyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.02.2019 11:59
Dikkat edilmeyen bir nokta var, adamlar istediğine fazlasıyla ulaştı. Sıradan bir reklam hazırlansa; "Aaa, güzel reklammış." deyip geçilecekken daha önce yapılmış bir reklamı tamamen aynı şekilde kullanarak tüm internete yaymayı başardılar reklamı. Medina Tugrul dediğiniz yer saf mı sanıyorsunuz?
Spider_hip
Spider_hip 19.02.2019 15:26
Reklamın iyisi kötüsü olmaz'a bende inanmıyorum. Yok öyle bir şey. Kazıkçı, dolandırıcı, servis problemli vs vs bir çok sıfatla biliniyor ondan sonra firmalar. Örneğin vestel beyaz eşyalar sıkıntılıdır diye bir algı oluştu. Aral Games kazıkçı, rekabet kurumuna aykırı firmalarla yaptığı yazışmalar ile fiyatları ekstra tutan namussuz bir firma olarak ün saldı. Oyun sektöründe de en dikkat edilen şey kopyacılıktır. Sen bir oyun firması olarak kendini kopyacı olarak tanıtırsan vay haline. Yaptığın oyunlarda unity temaları mı diye sorarlar adama. Büyük firmaları bugüne kadar ayarladığına göre elbette medina tugrul saf değil baya kaçın kura sıdır ama bu sefer faka basmış bence.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Spider_hip
Spider_hip 19.02.2019 11:29
Benimde ilk aklıma kim ya bunların reklamcısı demek geldi. Sonuçta firmalar reklam şirketlerine yaklaşık aklındaki projeyi söyle ve etkili bir sonuç bekler. Ama kalkıp buradaki aynı sesi, müziği kullanın hiç bir firma demez. Bu reklam şirketi DDB (Medina Tugrul) 'in kabahati. Artık tema mı bulmuşlar ne yapmışlar bilemiyorum. Kampanya 6,5 milyon tutmuş, reklamı hazırlatmak için kaç lira verdiler acaba o firmaya. Zira benimle çalışsalar muhtemelen aynı reklamı çok daha uygun fiyata hazırlardım :) Acaba reklamcı olarak mı başvursam. İyi ücret veriyorlarsa firmamı devrederim, ya da firma olarak destek verebilirim. Milletin 100binlere yaptığını binliralara yapmaktan bıktım :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
Peak Games'in Audi'siz reklam kampanyası üzerine birkaç kelam
İlginizi Çekebilir