Oyun dünyasının karanlık tarafı: Twitch Chat’ini ele aldık

Furkan Güler 23.08.2018 - 15:35
Twitch'in sahip olduğu oyuncu kitlesi oyun dünyası için zararlı mı? Yoksa yararlı mı?

Özellikle yedinci jenerasyon konsol neslinde başlayan ve hala devam eden video oyun dünyasında yaşanan değişim, günümüz oyun anlayışını baştan aşağıya kadar farklı bir hale getirdi. Hala tam olarak gelecek için punduna getirilmeyen video oyun sektörü, eskiye nazaran şu anda genel anlamda kimliksiz bir pozisyonda duruyor. Köklü üreticilerin bile zaman zaman ellemekten korktuğu ve gündem neyse ona göre oyun geliştirdikleri günümüzde, bu sebepten dolayı yapım süreci yılları aşan oyunları bile günler içerisinde tüketir hale geldik. Hali hazırda oyun geliştirme maliyetinin eskiye göre üç/dört kart artması, bu hızlı tüketimin odak noktası olduğu dünyada, geliştiricileri de zor duruma soktu.

Twitch'in oyun dünyasına zararları ve yararları

Video oyun kültürünün değişmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesinin ise şüphesiz artık insanların oyun oynamak yerine oyunu izlemesi olduğunu düşünebiliriz. Oyunları izleyerek tüketen oyunculara karşılık olarak, geliştiriciler de pazar payını büyütmek için daha geniş kitlelere hitap eden oyunlar yapma kararı alıyorlar. Kemik ve niş kitleye bir oyunu beğendirmek yerine, önüne gelen her oyunu eleştirme lüksü olmadan oynayan ve milyonlarca kişinin izlediği bir yayıncıya yönelik oyun yapmak, artık dağıtımcı tarafının (reklam anlamında) da işine gelmeye başladı.

Ancak YouTube’u bir kenara bırakırsak, kesinlikle bu mecraların en ilgincinin Twitch olduğunu söylemek hiç güç değil. Seyircileriyle interaktif bir şekilde oyun oynayan yayıncılar, bazen kendi rızası dışında seyirciler ne istiyorsa onu oynayıp, gündemden düşmemek için çabalıyorlar. Kendi içerisinde bir kültür oluşturan Twitch, bana sorarsanız bunu tamamen Chat kısmına borçlu.

 Oyun dünyasının karanlık tarafı: Twitch Chat’i

Takipçisi olmayan için fazlasıyla yabancı bir kültür olan Twitch Chat’i, zaman zaman takip edenlerini adeta bağımlısı haline getirebiliyor. Örnek olarak bir CS:GO yayıncısının chat ekranına tekrar tekrar VAC yazan izleyicilerin veya bir LoL yayıncısına gelen NA Flash yorumlarının ne anlama geldiğini biliyorsanız, Twitch Chat kültürünün ne demek olduğunu biliyorsunuzdur. Twitch’in sunduğu bu etkileşimden dolayı, yayıncılar ve izleyiciler arasında daha daha sağlam bir bağ oluşuyor.

Ancak burada bu bağların ne kadar kuvvetli olduğundan veya öneminden değil, oyun dünyasına olan etkisine dikkatleri çekmek istiyorum. Daha çok rekabetçi oyunların oynandığı Twitch’te, çoğunlukla yayıncıların ilgi çekmek için gereğinden fazla kendi karakteri dışına çıktığına şahit olmuşsunuzdur. Bu durum, sosyal anlamda beceri sahibi olamamış ya da küçük yaşta olan insanların takip ettiği yayıncılarda ortaya çıkınca, ister istemez yayıncıya körü körüne bağlı izleyiciyi de etkiliyor.

 Oyun dünyasının karanlık tarafı: Twitch Chat’i

Nasıl Hollywood veya MTV yıldızları insanların günlük hayatta giydiklerine az da olsa yön verebiliyorsa, yayıncılar da takipçilerinin rekabetçi oyunlarda nasıl davranmaları gerektiğine zaman zaman yön verebiliyor. Bu sebepten dolayı yayıncıların takipçileri kötü huylar edindiğinde, maalesef bu rekabetçi oyunların kitlesine de yansıyor. Tabi ki bu durum oyunların sahip olduğu tüm kitleler için geçerli değil. Bahsettiğimiz bu kitle, belki de rekabetçi oyunları sevenlerin çok az bir yüzdesini oluşturuyordur. Ancak yayını çok yapılan oyunların, kitlelerini ele aldığımızda bu duruma sıkça rastlandığını görebilirsiniz. Yani bir oyunun kitlesinin kötü olmasını, oyunun sahip olduğu oyuncu sayısına endeksleyemeyiz. Keza World of Warcraft’ı ele aldığımızda oyunu dünyanın en çok oynanan çevrimiçi oyunları arasına sokarsak, aynı zamanda kitlesinin en temiz olduğu oyun olduğunu da söyleyebiliriz.

Fakat aynı şekilde işin Overwatch tarafına baktığımızda, oyunun World of Warcraft’tan daha çok yayınının yapıldığını ve Twitch platformunda daha popüler olduğunu görüyoruz. İki oyunun kitlesini karşılaştırdığımızda ise Overwatch’un daha çekilmez ve internet tabiri ile toksik bir kitleye sahip olduğuyla karşılaşıyoruz. Diğer bir yandan oyunun oynaması ücretsiz olması veya 60 dolara satılması da bu durumu pek fazla etkilemiyor.

Sona geldiğimizde her bir oyuncuyu karşımıza alıp tek tek konuşamayacağımız için, yayıncıların bu duruma el atması gerekiyor. Eğer yayıncılar, ilgili oyunu oynarken takipçilerine örnek olacak davranışlarda bulunursa, popüler rekabetçi oyunların kitlesi de zamanla az da olsa düzelecektir.

Yorumlar 27
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 17:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2019 13:27
Oyun oynuyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.08.2018 09:19
Milyarlar içinde yüzen yayıncı ergenlere bağış yapmak çok saçma. Bi arkadaşım da bu adamlar yüzünden aga bende ne var ne yok YouTube- Twitch ne varsa girecem diyor. Üreten gençlik lazım tüketen değil. Sadece Oyunu oynayan değil de yapan - tasarlayan-kodlayan gençlik...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 29.08.2018 12:18
Türk chat=Velet sürüsü ve Yeni yetme oyuncu sürüsü=Bilinçsiz chat sistemi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2018 15:38
Bence gayet iyi siz büyütüyorsunuz.Pubg de gayet iyi oyun.
Naru61
Naru61 29.08.2018 12:16
Velet dolu chat öğrenmiş sağdan soldan küfür gelmiş orda kullanıyor.Veya oyun hakkında hiç bir bilgisi olmayan mahlukta sürekli konuşuyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
GeReKeN
GeReKeN 25.08.2018 11:01
Yabancı yayınlar bizimkilere göre çok daha iyi. Türkçe yayınları izleyince chat te abuk sabuk muhabbetler görüyosun da yabancı yayınlarda o kadar olmuyor. Sorun bizim izleyici kitlesinde. Bizde herkes bir trollük peşinde. Bir şey diyimde milleti sinir ediyim diye uğraşıyolar. Niyeyse bizimkiler bundan keyif alıyor. Ama her halükarda youtube dan daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bir kere youtube dan bir yayın izleyim dedim şu başlığı görür görmez kapattım bir daha da açmadım "Abone ol ismin ekranda gözüksün" Bu nedir abi ya. Neyin kafasıyla atılıyo bu başlık.
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2018 15:37
Sana ne ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
 Oyun dünyasının karanlık tarafı: Twitch Chat’i
İlginizi Çekebilir