Once Upon a Time in Hollywood İnceleme

Yiğit Duman 26.08.2019 - 10:25
Filmi beğendik mi?

Öyle bir kadro düşünün ki aynı filmde Leonardo Di Caprio, Brad Pitt, Margot Robbie ve Al Pacino oynuyor. Hatta bunu size biri söyleseydi; inanır mıydınız? Kulağa hala inanılması güç gelen bu kadronun filmi Türkiye’de sinemalarda vizyona girdi. Beklenen neydi? Neler oldu? Biraz konuşalım.

Once Upon a Time in Hollywood

Öncelikle iki şeye değinerek bu incelemeye başlamak istiyorum. Birincisi, filmi ancak belirli bir olgunluğa erişmiş insanlar anlayabilir. Olgunluk küçük yaşta da olur büyük yaşta da; kişiden kişiye değişir. Bu yüzden bir rakam söyleyemem lakin sinemada film ‘’ +18 ‘’ di. Bunun akıllıca bir seçim ve doğru bir seçim olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Daha sonra neden böyle dediğimi elimden geldiğince spoiler vermeden açıklamaya çalışacağım.

Gelelim ikinci değinmek istediğim noktaya, Al Pacino gibi biri filmde az süre dahi rol alsa kesinlikle filmin afişinde yer almalıydı. ( Ana afişi kastediyorum. ) Her ne olursa olsun böyle olmalıydı. Şimdi asıl olarak filmimize giriş yapalım.

Once Upon a Time in Hollywood

Di Caprio ve Pitt mükemmel bir dinamik oluşturmuşlar, harika ekip; şahane sahneler. Filmde yer yer Dram, yer yer komedi ve yer yer aksiyon mevcut. Şunu kesinlikle söylemek istiyorum ki bu film çoğunlukla Sharon Tate’in anısına olmuş. Quentin Tarantino onun aslında içimizde gerçekten ölümsüz olduğuna mükemmel değinmiş. Filmin hikayesiyle, konusuyla ilgili kısaca özet geçecek olursak ana kahramanımız Rick Dalton (Leonardo Di Caprio ) artık ünü eskisi kadar parlamayan bir film yıldızıdır ve dublörü Cliff Booth ( Brad Pitt ) ile birlikte yeniden ün ve başarı için sektörde tutunmaya çalışmaktadırlar. Tüm bu olaylar esnasında Rick Dalton’ın ev komşusu Sharon Tate ( Margot Robbie )’in de içinde bulunduğu beş kişinin öldürüldüğü Manson katliamı filmin odak noktalarından.

Filmin ilk yarısı ikinci yarıya göre sanki biraz daha durağan geçiyor, konular sakince işleniyor ve tam bir Tarantino klasiği olarak ufak tatlı detaylar dahi filmde baş gösteriyor. Durmadan aksiyon sahneleri isteyen insanlar için uygun bir film değil, zira; yukarıda da bahsettiğim gibi yer yer farklı türleri, duyguları içinde barındıran bir film. Filmin neden olgun, yetişkin insanlara daha yönelik olduğunu ise şöyle açıklayabilirim; Rick Dalton bazı sahnelerde kendi hayatını ‘’kamufle ‘’ şekilde başka nesnelerin üzerinden aktarım yapıyor, ve bu aktarımı yaparken hem o nesne hem de kendisini baz aldığı için onun gerçekten saf ve yüzde yüz gerçek duygularını anlayabiliyorsunuz.

Once Upon a Time in Hollywood

Bu örnek gibi birkaç olay daha mevcut. Filmin içinde 8 adet daha film var, ünlü yıldız Rick Dalton’un film ve dizilerinden kesitleri sık sık görüyoruz, izliyoruz. Ve işte tam da böyle bir senaryoda, Leonardo Di Caprio’nun ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu tekrar tekrar anlıyoruz. Rolün içinde rol kesmeyi bu denli başarabileni daha önce gördüğümü söyleyemem.Oyunculukların nasıl olduğu konusunu bu inceleme yazısında beklemeyin sevgili okurlar, çünkü böyle bir inceleme mevcut değil. Hani Türkler’de bir deyim vardır: ‘’ Şampiyonlar Ligi gibi kadro be! ‘’ diye, aynen öyle bir durum bu. Herkes döktürüyor zira… Hiçbir şekilde kötü oyunculuk göremiyorsunuz.

Bu filmin zayıf noktası sadece aksiyon severleri tatmin etmemesi ve daha fazla hareketlilik bekleyen insanları memnun edememesi olur. Bu kadar… Çünkü ben, filmin sonunda dahi doymadım ve ‘’Bitmeseydi yahu! ‘’ dedim. Çünkü her şey filmin sonunda çok güzel bağlandı ve mükemmel bitti. Filmi izleyen arkadaşlar ne demek istediğimi hemen anlarlar. 1969 Hollywood’u adeta bir görsel şölen niteliğinde. Filmle ilgili açıklamalarda şöyle bir demeç vardı: ‘’ Filmde yapaylıktan kaçtık, çok büyük platolarda orijinal şekilde filmin çekimini yaptık. ‘’ Ve gerçekten de öyleydi, bilgisayar efektlerinin uçuştuğu, son dönem sanal teknolojinin adeta içine ‘’ basıldığı ‘’ bir film değildi. Her şey mümkün olduğunca fiziki emek işi ile ‘’ gerçekti. ‘

Once Upon a Time in Hollywood

Filmin yine en önemli odak noktalarından birisiyse kuşkusuz tüm Hippiler’in iyi insanlar olmadığıydı. Yaşam kültürlerini, doğalarını ve düşüncelerini kısım kısım gördük, duyduk, izledik. Ve ‘’ bir kısmının ‘’ gerçekten ne kadar ‘’ gereksiz ‘’ insanlar topluluğu olduğuna Quentin Tarantino tarafından en çıplak, en gerçek haliyle şahit olduk. Yavaş yavaş sonuca gelecek olursak, bildiğiniz üzere ( ya da bilmediğiniz üzere ) bu film, Quentin Tarantino’nun 9. filmi. Yani geriye yapacağı son 1 film kaldı meşhur Yönetmenin.10. filmiyle beraber bu sektördeki sözlerini noktalayacak. Düşünmeden edemiyorum; 9. film böyle inanılmaz bir filmse, 10. filmde ne yapar bu adam?!

Yorumlar 13
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 17:47
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2019 00:41
ne aksiyonu abi?yazıda tutturulmuş bir aksiyon gidiyor.tarantino filmlerinin(kill bill hariç)odak noktası aksiyon değil ki zaten.Diyaloğun kralı diyorlar adama boşuna değil.pulp fiction,reservoir dogs hatta inglorius basterds filmlerinde bile 1 saat diyalog 2 dk aksiyon oldu ki adamın olayı bu zaten
MK Okuru
MK Okuru 31.08.2019 15:26
oğlum ne lan yaşın kaç senin? tarantinonun stilini bilmeyen sinema sever mi olur? kamil misin sen? yaşı 40 ve üzeri jenerasyon belki bilmez tarantinoyu onlar da merlinin kazanına girip bu yazıyı okumazlar zaten. sırf konuşmuş olmak için konuşma. ben yazıyla ilgili bir eleştiri yaptım sana ne battı?
MK Okuru
MK Okuru 30.08.2019 15:36
profesör diyo bide adama sen adamın dediğini anlamamışsın ki :DD
MK Okuru
MK Okuru 29.08.2019 20:41
Sence bu filmi sadece Tarantino severler mi izliyo? Kendine gel olm anlamıyosun ikidir. Laf anlatıyoruz burda. Oyuncu kadrosu dünyadaki tüm insanlara hitap ediyo herkes tarantino nun aksiyon çekmediğini bilmeyebilir ve hollywood filmi olduğu için aksiyon bekleyenlerde olabilir.
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2019 23:07
sen de benim dediğimi anlamamışsın profesör. ben de diyorum ki tarantino filmlerini bilen hangi akıllı bıdık acayip aksiyon bekler ki diyorum. adamın olayı o değil ki diyorum. yazıda bu kadar vurgu yapılmasına ne gerek vardı diyorum. anladın?
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2019 17:15
Okuduğunu anlamıyorsun sanırım sen. Yada okumayı bilmiyosun. Yazar zaten aksiyon beklemeyin filmden demiş izleyecekler için.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2019 11:51
tüm Hippiler’in iyi insanlar olmadığıydı. Yaşam kültürlerini, doğalarını ve düşüncelerini kısım kısım gördük, duyduk, izledik. Ve ‘’ bir kısmının ‘’ gerçekten ne kadar ‘’ gereksiz ‘’ insanlar topluluğu olduğuna...

Hayırdır ne yaptı hipiler sana "gereksiz"?
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2019 16:03
Rrrrrrrr
Gizemli28
Gizemli28 26.08.2019 14:38
Senin niye zoruna gitti bu?? Sendemi hippisin yoksa :)))
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.08.2019 02:37
Film vasatin o kadar altindaydiki yani, neresinden baslayacagimi dahi bilemiyorum. Birileri quantin Tarantino sictigin da dahi bravo diyecek hale gelmis. Bu yl basima gelmis en kotu sey diyebilirim bu film icin. Bu arada Merlinin kazanida yine o kuklavari goruslerini belirtmis film ile ilgili.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2019 13:03
Filme gittim doyamadım canım tekrar gitmek istiyor ve çarşamba günü tekrar tek başıma gidip tadını çıkaracağım. Filmden hemen sonra aklıma gelen ve beni heyecanlandıran şeyse tarantino'nun son filmi oldu acaba nasıl bir şaheser olacak düşünmeden edemiyorum. Harika bir inceleme olmuş teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2019 11:27
Şuana kadar bu filmle alakalı okuduğum açık ara en iyi ve en doğru inceleme diyebilirim. Görsel zeka ve bakışı olan insanlar incelemeli filmleri.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Once Upon a Time in Hollywood
İlginizi Çekebilir