#NotMyBattlefield etiketi ile ortalık yıkılıyor, Dice sıkıntılı

Murat Oktay 24.05.2018 - 12:12
Neeeee? Oyunda kadın askerler mi var? #NotMyBattlefield

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Battlefield V, dün de resmi olarak bir video ile duyuruldu. Ancak ortalık da bir anda karıştı. Sebebi de oyundaki kadınlar. #NotMyBattlefield? etiketi ile ortalık yıkılıyor. Oyum forumlarında, sitelerde herkes bunu konuşuyor. Hatta iş o kadar ileri gitti ki bunun siyasi bir karar olduğunu bile söyleyenler çıktı. Kesinlikle ayrımcı değilim. Kadın ve erkeğin her aşamada eşit olması gerektiğini de savunurum. Birçok oyunsever İkinci Dünya Savaşı'nda kadınların ön planda olmasına tamamen karşı. Bunun tamamen seksist bir yaklaşım olduğuna inanıyorum. Neden diye sorarsanız, bugüne kadar izlediğimiz filmlerin birçoğunda kadınlar, cephede sadece hemşirelik yapan insanlar olarak gösterilmesini gösteririm. Tarih bilgimizi sadece filmler ile sınırlamamak lazım. Örnekleri ile anlatmaya çalışacağım.

Eyvah ki Eyvah! Kadından Battlefield V'te savaşta yer alıyor

İkinci Dünya Savaşı'na geri dönelim. Tüm dünyayı derinden yaralayan, milyonlarca insanı hayatından, evinden eden bir savaştı. Bugün bile etkileri hala devam ediyor. Savaşta çocuk, genç, yaşlı çarpışmış ve ölmüştü. Kabul ediyorum, bunların çoğu da erkek idi. Ancak bu öylesine bir savaştı ki tüm dünyayı içine almıştı. Bir kitlenin ya da grubun savaşı değildi. Bugüne kadar genelde hep Amerika cephesinden bakıldığı için de sadece onların gözü ile görebildik. Savaşın bir sürü farklı cephesi olduğunu unutmamak lazım. Mesela Yugoslavya'dan bahsedelim. Birçok kadın cephede ön saflarda yer almış, içlerinde rütbece yükselenler de vardı. Rusya'da ise kadınlar daha ön planda idi. 800binden fazla kadın orduda görev almıştı. Bunların çoğunun hemşire gibi görevleri olsa da ön saflarda çarpışanları da vardı. Hatta keskin nişancı Lyudmila Pavlichenko, 309 Nazi'yi öldürerek erişilmesi zor bir başarı elde etmişti. Örnekler o kadar çok ki anlatmakla bitmez. Ancak Amerikan ordusunda bile görev yapan kadınlar vardı. Mesela B17 uçakları ile düşman mevziilerini bombalayan Amerikalı kadın askerler gibi.

#NotMyBattlefield

Elbette savaşta ön cephede elinde tüfek ya da silahla düşmana saldıranların birçoğu erkek olsa da, bu savaşta yer alan kadınları göz ardı etmemizi gerektirmez. Kendi yakın tarihimize baktığımızda, Kurtuluş Savaşı'mızda da şehit olan kadınları görüyoruz. Bunların bir kısmının ismi bilinse de, çoğunun adı, şanı çoktan unutulmuş durumda. Bu, onların orada olmadığını göstermez. İkinci Dünya Savaşı'nda da durum çok farklı değil. Cephede çarpışan erkekler gibi kadıların da adları unutulmuş, hatta akibetleri hakkında en ufak bilgi bulunamamıştır.

#NotMyBattlefield

Tabii ki bir kadın ile bir erkeğin fiziksel gücü her zaman bir değil. Ancak bir kadının, erkekten farklı düşünebileceğini, hele ki ailesi, vatanı tehdit altında ise düşünmek mümkün değil. Bu sebeple Dice'ın bu çıkışını doğru buluyorum. Ancak bilmediğimiz bir gerçek daha var. Battlefield V'in konusu ve kadınların ne kadar yoğun olarak bulunacağı. Bu sebeple henüz üzerine ciddi yorumlar yapabilmek için erken. Belki bir kadınlarından oluşan birlikte yer alacağız, belki de tek görev için oyunda bir kadın kahraman olacak. Bunları bilmeden bol keseden sallamak, biz oyuncuların her zaman yaptığı davranış şekli. Bence şu aşamada sakin olup detayların gelmesini beklemek lazım.

Yorumlar 41
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 17:58
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.05.2018 22:26
Öncelikle protez koldan ben de rahatsız oldum (Elbette böyle bir şey vardır fakat atmosferi birazcık baltalıyor). Renk paleti konusunda şikayetçi olanlar sanırım bunun tek harita olacağını düşünüyor. Ortamın bulunduğu yere göre renk paletinin böyle olması gerekiyor gibi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2018 17:51
nasıl kıvıracağını şaşırmış bazıları. he anam gerçek savaşta cyborg kollu kadın savaşçılar vardı he. bu bilimkurgu, 2. dünya savaşı değil. saçma sapan bir renk cümbüşü olmuş. cod black ops 4 olmuş bu. üstelik baya kötü bir taklit.
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2018 13:49
Oynamayabilirsiniz o zaman kimse size zorla oynatmayacak BF1 oynamaya devam edebilirsiniz.Ayrıca kadının kolu cyborg falan değil mekanik bir koldur.
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2018 10:00
Oynama!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2018 16:54
Şu oyunda kadın ana karakter varsa oynamam. Konuya bak karaktere bak. Ne dandik yapımcılar var. Kadın karakterler gitsin başka bir yerde başka bir karakterde istediğini yaptırsınlar.
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2018 15:22
18:21 abuk subuk konuşma kardeşim adam kesinlikle haklı. adamların dediği WW2 gerçekçiliği ile baş rol olan robot kollu uçan kaçan kadın askerin hiçbir bağlantısı yok. tamamen fasa fiso
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2018 18:21
Sen oynamadın diye EA çok tırstı zaten. Lan zaten korsan edineceksin onuda senaryoyu oynayıp burad ane dandikmiş diyeceksin sus bari boş hava olmasın!
Kalan Karakter: 300 Gönder
RectoniC
RectoniC 24.05.2018 18:00
Saçmalık bu dünya da sadece erkekler yaşamıyor kardeşim CoDWW2’de ki kadınlara niye laf atan olmadı?
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2018 15:19
"Çünkü aşırı ön planda değildi. Sadece bir bölüm ve sızma görevinde vardı... Burada gözümüze soka soka bir de çakma venom snake gibi protez kolla sergiliyorlar Ezio gardaş." katılıyorum aynen dediği doğru
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2018 19:39
Çünkü aşırı ön planda değildi. Sadece bir bölüm ve sızma görevinde vardı... Burada gözümüze soka soka bir de çakma venom snake gibi protez kolla sergiliyorlar Ezio gardaş.
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2018 18:49
Laf atan olmadı mı? Bu oyuna söylenen lafların aynısı ona da söylendi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2018 15:14
sorun WW2 denip, öyle denip böyle denip mekanik kollu, Siyahi VE KATANA KULLANAN İngiliz askeri, o savaşın içinde her şeyi espiri ile karşılayan saçma amerikan tarzı askerler falan. kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. 2018 yılında gelmiş olduğumuz "diversity" yarışı yüzünden bunlar hep.
Kalan Karakter: 300 Gönder
#NotMyBattlefield
İlginizi Çekebilir