Mortal Kombat 11 ön inceleme

Furkan Güler 29.03.2019 - 16:33
Yeni oyunda serinin takipçilerini neler bekliyor?

Mortal Kombat 11 ön incelemesi! Dövüş oyunları arasında kendisini tema olarak diğer oyunlardan ayıran Mortal Kombat, her bir oyununda oyunculara farklı deneyimler sunmayı başardı. Her ne kadar seride bulunan oyunların hepsi çok iyi kalitede olmasa da, Mortal Kombat denince akıllara devamlı olarak bol bol kan, şiddet ve iç organların bedenden dışarılara fırladığı sahneler gelmiştir. Bu sebepten dolayı her bir oyununda serinin vurgulamak istediği şeyi, çok iyi bir şekilde vurguladığını düşünebiliriz. Son iki konsol nesli içerisinde dokuzuncu oyunda attığı temeller üzerinden devam eden seri, onuncu oyunuyla yeni nesil konsolların donanım gücünü arkasına alarak oldukça güzel bir şekilde evrildi. Şimdi ise karşımızda geçtiğimiz dönemlerde duyurulan serinin 11. oyunu yer alıyor.

Mortal Kombat 11 ön inceleme

The Game Awards töreninde sürpriz bir şekilde duyurulan Mortal Kombat 11’in kapalı betasını test etmiş birisi olarak oyunun, serinin temellerini beklenildiği kadar değiştirmediğini söyleyebilirim. Dördüncü oyundan bu yana her bir oyununu sıkı sıkıya takip ettiğim serinin bugün geldiği hali beni oldukça memnun etse de, Mortal Kombat’ın artık son iki oyundur önümüze sunduğu oynanış mekaniğini tek düzeye bindiği için değiştirmesi gerekiyor. Eğer dokuzuncu veya onuncu oyunu oynadıysanız, onbirinci oyunun size hiç de yabancı gelmeyeceğinin altını çizebilirim. Fakat mekanik olarak aynı hızını koruyan serinin yeni oyunu, yine animasyonları ve sunumuyla oyuncuların beğenisini kazanacaktır.

Öncelikle betayı test ettiğim kadarıyla oyunun en merak edilen kısmı olan kombo kısmından bahsetmek istiyorum. Son oyunda karakterlere dövüş stilleri entegre eden NetherRealm ekibi, Mortal Kombat 11’de bu sistemi bir sonraki seviyeye taşımış. Dövüşe başlamadan önce seçtiğimiz dövüş stillerini artık biz oluşturuyoruz. Onuncu oyunda her bir karaktere atfedilen üç adet dövüş stili yerine karakterlere temel yetenekler dışında ekstra yetenekler veren geliştirici ekip, bu yetenekleri oyuna girmeden önce setler halinde oluşturmamıza imkan vermiş. Her karaktere 3 tane yetenek yuvası koyan yapımcılar, bu yuvaları daha önceden belirlenmiş yeteneklerle doldurmamızı sağlamış. Böylelikle eğer Scorpion karakteriyle oynamak istiyorsanız, kendi yetenek setiniz belli açılardan size özel oluyor. Ve sizin oluşturduğunuz Scorpion seti sayesinde kendi özel kombolarınızı ortaya koyabiliyorsunuz. Ayrıca çevrimiçi maçlarda aynı iki karakterin birbiriyle karşılaşma sıkıntısı da bu özellik sayesinde ortadan kalkmış oldu. Çünkü sizin tarafınızdan oluşturulmuş özel Scorpion setinin bir benzerinin başka oyuncular tarafından oluşturulması, daha düşük bir ihtimal taşıyor.

Mortal Kombat 11

Diğer bir yandan bu setlerin sadece yeteneklerden oluşmadığını da belirtelim. Setinizin içerisinde karakterinizin görünüşünü değiştirme imkanı da bulunuyor. Karakter kişiselleştirme konusunda son Injustice oyununda attığı adımları takip eden geliştirici ekip, Mortal Kombat 11’de de oyuncuları tatmin edecek. Mikro ödemelerin de bulunacağı oyunda, bazı kozmetik eşyaların mikro ödemeler üzerinden satın alınabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu kozmetiklerin oyunun oynanışına ve karakter dengesine hiçbir şekilde etki etmeyeceği verilen bilgiler arasında bulunuyor. Yani eğer oyunlarda mikro ödemeyi tercih etmeyen bir oyuncuysanız, içiniz rahat olsun. Son olarak karakter kişiselleştirme kısmında elde etmemiz gereken kozmetikleri yine Krypt bölümünden kazanabileceğiz.

Mortal Kombat 11 duyurulduğunda eleştirilen oyunun kombo yapısı ise eleştirilerin aksine oldukça tatmin edici olmuş. Eğer onuncu oyunun kombo sistemi hoşunuza gittiyse, onbirinci oyunun kombo sistemini daha çok seveceksiniz. Keza kombo sistemi, yetenek setleriyle birleşince ortaya yapması zor ve derin kombo mekanikleri çıkabiliyor. Bu tarafta rakibinizi nefes aldırmadan dövmek de, eşek sudan gelinceye kadar dayak yemek de sizin elinizde.

Mortal Kombat 11

Oyunda bulunan dövüşçüler ise onuncu oyundan daha tatmin edici olacak gibi duruyor. İlk olarak 26 karakterle oyunculara sunulacak oyuna, sonrasında DLC’ler ile yeni dövüşçülerin de eklenmesi bekleniyor. Oyun içerisinde, seriye onuncu oyunla yeni katılan Cassie Cage gibi karakterlerin yanında seride çok eskiden bu yana bulunan Kabal gibi karakterler de bulunacak. Mortal Kombat’ın klasik kule sistemini ve hikaye modunu Konquer isimli oyun modu altında toplayan geliştiriciler, çevrimçi oyun modlarını ayrı bir menü altında toplamış.

Hikaye anlatımı konusunda tartışmasız en iyi dövüş oyunu olan Mortal Kombat serisi, yeni oyununda daha vurucu ve gerçekçi sinematik bir anlatıma sahip olacak. Ayrıca oyunun grafiklerinin de bir üst seviyeye taşındığını söylemek hiç yanlış olmaz. Unreal Engine 3’ün özel bir sürümünü kullanan yeni oyun, özellikle Fatality efektleriyle çok yaratıcı sahneler içermekte. Karakterlerin yüz animasyonlarıysa oyunun dikkat çeken bir başka unsuru olmuş. Fatality veya X-Ray sahnelerinde karakterlerin çektiği fiziksel acının, yüz mimiklerine çok iyi bir şekilde yansıdığını oyunu oynarken göreceksiniz.

23 Nisan tarihinde çıkacak olan Mortal Kombat 11 PS4, Xbox One ve PC’nin yanında Nintendo Switch geliştiriliyor. Herhangi bir platformda sansüre uğramayacağı söylenen oyunu merakla bekliyoruz.

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 02:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost86
Ghost86 5.04.2019 12:57
Cıvıklaşmış kardeşim, oyun haddinden fazla cıvıklaşmış. Ne kadar vahşi, kanlı fatality eklenirse eklensin, eski serilerdeki etkileyiciliği yok. Çünkü serinin eski oyunlarındaki o kaotik, karanlık ve gizemli yapısının yerini hokkabaz, şarlatan, hollywood kaçkını j.cage ve ekürisi sayesinde çok ciddiyetsiz bir hal almış. Bu tipin artık ben über coolum kasıntılarını izlemek mide bulandırmaya başladı. Hele bi fatality eklemişler, adam bildiğin kamera önünde film provası yapıyor sanki. Sonra da kalk hikayenin ciddiyetine odaklanmaya çalış bu yapmacık sahne üzerine. Ne gereği var böyle goygoylara Allah aşkına yaa, kafayı alıyorsan al işte uzatma gözlüklerine tükürdüğümün dallaması.
MK Okuru
MK Okuru 12.04.2019 23:03
Katılıyorum. Bu oyunun ambiyansı MK4'te bambaşkaydı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.04.2019 12:14
benim en sevdiğim, MK Trilogy. Hem istediğim bütün karakterler hem de " Brutality " var. Nerde o eski brutalityler(parçalayana kadar dövüyorsunuz), gerçekten şu anki görseller ile muhteşem olurdu. Düşünsenize " Fatal Blow " mekaniği ile(sinematik) Brutality gerçekleştirdiğinizi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2019 13:38
MK4 ile başlamışsın seri takibine, asıl seri 4 ile son bulmuştur. 1-2-3 ve ultimate edition'a kadar olan seri; fatality, sonrası maalesef babality. Her zaman en iyisi olarak MK (1) kalacaktır. İlk olduğu için değil serinin en iyisi olduğu için. Örneğin ; Mortal Kombat - Street Fighter 2 - TEKKEN 3
MK Okuru
MK Okuru 1.04.2019 23:59
31.03.2019 13:37

Ne diyorsun birader ? Emicilik üzerine ve cümle yapısına katliam yapmış milenyum ergeni gibi bir havan var. +30 yıl sonra anlarsın ;)
MK Okuru
MK Okuru 31.03.2019 13:37
Bayılıyonuz tozlu dalga emmeye
Kalan Karakter: 300 Gönder
risedawnwar
risedawnwar 1.04.2019 09:20
Cassie Cage yeni mi katılmış? 10.oyunda Sonya ve Johhny Cage'in kız kimdi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
utrasah
utrasah 1.04.2019 01:51
bir zamanlar mk 1234 oynarken oyunun geldiği kalite gözalıcı.en iyi dövüş oyunlarından
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mortal Kombat 11
İlginizi Çekebilir