Hayvan Mezarlığı filmini izledik!

Ahmet Özçilingir 3.04.2019 - 15:47
Acımasız, rahatsız edici, huzur kaçırıcı. Eskisi gibi...

Çocukluk travmalarımdan biri de Hayvan Mezarlığı filmiydi. Aslında tam travma da denemez, yarı travma diyelim. Çünkü çok korktuğum için filmi izleyememiştim. Ancak ilk yarım saati bile korkudan uyuyamama neden olmuştu. Aradan geçen 25 yılın ardından psikopat film Hayvan Mezarlığı ile yüzleşme, hesaplaşma vakti geldi. "Seni yeneceğim Hayvan Mezarlığı!" diyerek yeniden çekilen "Pet Sematary" filmini bu sefer izlemeyi başardım.
Not: Yenemedi!

Hayvan Mezarlığı filmini izledik!

Hayvan Mezarlığı İnceleme

Yeniden çekilen korku filmlerini sevdiğimi söyleyebilirim. Klasik IT filminin yeniden yapımı da gayet başarılı bir filmdi. Daha iyi bir teknikle, daha tutarlı bir metinle ve iyi oyuncu kadrosuyla çekilen yeniden yapım korku filmleri, orijinal filmleri bir adım ileriye taşıyabiliyor. Filmden çıktıktan sonra Hayvan Mezarlığı da bende iyi bir film izlediğim izlenimi bırakmayı başardı. Bir yandan da "iyi ki bu acayip filmi çocukken izlememişim" dedirtti. Neden mi? Çünkü Hayvan Mezarlığı gerçekten rahatsız edici bir film. Korku, gerilim edebiyatının babası Stephen King'in 1983 yılında yayınlanan romanından uyarlanan Hayvan Mezarlığı, King'in klasikleşen rahatsız edici, ürpertici üslubunu oldukça başarılı bir şekilde yansıtmayı başarıyor.

Hayvan Mezarlığı filmini izledik!

Hikaye dört kişilik (artı bir kedi) Creed ailesinin şehir karmaşasından uzaklaşıp inlerle cinlerin top oynadığı sakin bir kasabaya yerleşmesi ile başlar. Oldukça büyük bir arazi satın alan doktor baba Louis Creed ve ailesinin evinin hemen ilerisinde, bir hayvan mezarlığı bulunmaktadır. Kasabalı ölen hayvanlarını tuhaf bir tören eşliğinde buraya gömmektedir.  Ailenin küçük kızı Ellie Creed'in sevimsiz mi sevimsiz kedisi bir gün ailenin komşusu ihtiyar Jud tarafından yol kenarında ölmüş halde bulunur. Baba, kedinin ölümünü Ellie'ye söylemekten çekinir. İhtiyar Jud'un ölen kediyi geri getirmek için bir fikri vardır. Hayvan Mezarlığı'nın ötesinde eski kabilelere ait bir mezarlık bulunmaktadır. Buraya gömülen varlıklar aynı gece dirilir. Baba Louis Creed ölen kediyi bu mezarlığa gömer. Sabah olduğunda kedi sapasağlam bir şekilde geri dönmüştür. Ancak kedi eskisi gibi değildir. Daha saldırgan, daha vahşidir. Bugünden sonra Creed ailesi için de hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Baba Louis Creed'in yolu bir kez daha hayvan mezarlığının ötesine düşecektir. 

Hayvan Mezarlığı filmini izledik!

Oldukça kasvet bir hikaye değil mi? Kesinlikle! Film bitene kadar da damarlarınızda kan yerinde adeta kasvet ve karanlığın aktığını hissediyorsunuz. Yönetmen Kevin Kölsch'ün görüntü yönetmeni ile birlikte oldukça iyi bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz. Hayvan Mezarlığı sizi bir anda önünüze atlayan şeylerle korkutmaya çalışmıyor. (ha az da olsa bu tarz sahneler filmde var ) kaçma kovalamaca, vahşet, kan gibi unsurlar da filmde çok fazla kullanılmamış. Filmin en büyük silahı rahatsız edici ve çok çok acımasız olması. Psikolojik yönden rahatsız edebilecek çok fazla sahne var. Filmde neredeyse iyi hiçbir şey olmuyor bile diyebilirim. Oldukça ağır bir tempoyla, yavaş yavaş ailenin felakete doğru yol aldığını izliyorsunuz. Bu ağır tempo, zaman zaman sıkıcı da olabiliyor. Filmin vurucu anları son yarım saatlik bölüme saklanmış. Ancak ağır işleyen hikaye öyle bir finalle sona eriyor ki, bu final temponun düştüğü anları size kolayca unutturuyor. Sadece finali için bile izlenmesi gereken bir film Hayvan mezarlığı.  Anne Rachel rolündeki Amy Seimetz ve Jud rolündeki John Lithgow'un iyi bir oyunculuk sergilediğini söyleyebilirim. Sıra dışı yüz hatları ile dikkat çeken baba Louis Creed'i canlandıran Jason Clarke ise bence vasat bir oyunculuk sergilemiş. Bazı vurucu sahnelerde, olayın şoke ediciliğinden uzak performansı göze batıyor. Küçük kız Ellie rolündeki Jete Laurence da fena iş çıkartmamış. Filmin bence en iyi oyuncusu Church rolündeki kediydi. O nasıl bir bakıştır, sen nasıl bir psikopat hayvansın. Evlerden ırak. 

Hayvan Mezarlığı filmini izledik!

Böyle bir filmi spoiler vermeden değerlendirmek oldukça zor. Çünkü oldukça ağır ilerleyen hikayede konuşulması gereken şeyler filmin kırılma anları. Tat kaçırmamak için o anlardan bahsetmek istemiyorum.

Hayvan Mezarlığı klasik 90'lar korku filmleri tutkunlarının kaçırmaması gereken bir yapım. Dönemin korku filmlerinin hissiyatını bu filmden kesinlikle alıyorsunuz. Karanlık, rahatsız edici, acımasız, akılda kalıcı... Neredeyse hiçbir şeyin yolunda gitmediği, tuhaf, sıra dışı bir hikaye. 1 saat 41 dakikalık, bir korku gerilim filminde olması gerektiği gibi huzur kaçırıcı, nahoş bir deneyim.

25 yıl sonraki yüzleşmeyi de Hayvan Mezarlığı kazandı. 34 yaşımda da "yahu ne manyak filmdi!" dedirtmeyi başardı. Filmi izledikten sonra "iyi ki çocukken bu filmi izlememişim" dedirtti. Gerçekten uykularımı kaçırırdı.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 02:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
oXelight
oXelight 5.04.2019 22:10
Kitabını okurken bile korkutmuştu meret :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.04.2019 11:25
spoiler dan öte bütün hikayeyi anlatmışsınız...
MK Okuru
MK Okuru 5.04.2019 17:41
Ben de o yüzden önce yorumları okuyorum böyle filmler ile ilgili yazılarda...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.04.2019 11:55
90 larda çocukken izlediğimde çok rahatsız etmişti geçen sene bi TV kanalında denk geldim izleyim dedim. Çok çok daha rahatsız oldum evli ve çocuklu olunca bazı filmleri artık çok farklı izlediğimi de fark ettim. Ailenin başına gelenler, kendinizi babanın yerine koyup ben napardim başıma gelse diye
MK Okuru
MK Okuru 5.04.2019 08:40
asfafafsafsafsadgagas ..SEn korku izleme ne olur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
tuncercaner21
tuncercaner21 4.04.2019 22:02
kitap gerçek anlamda bir başyapıttı. filmde çok iyi bir izlenim yarattı umarım film akışı hepimizi memnun bırakır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.04.2019 21:47
Asla izlemeyecegim cunku 90 lardaki filmi13 yada 14 yasimdayken izledim altust olmustum bidaha mi tovbe
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hayvan Mezarlığı filmini izledik!
İlginizi Çekebilir