GTA 6 duyurusu neden bu kadar gecikti? Oyunda neler olacak?

Ersin Kılıç 7.06.2019 - 15:58
Oyunla ilgili neler biliyoruz?

Rockstar Games imzasını taşıyan GTA serisi 20 yılı aşkın bir süredir karşımıza çıkan ve oyun dünyasına yön veren serilerin başında geliyor. Kendine has bir türün oluşmasına da sebep olan ve birçok oyuna ilham kaynağı olan seri doğal olarak oyun dünyası için de önemli bir yere sahip. Oyun sektörüne her daim yön veren GTA serisi, son olarak 2013 yılında karşımıza çıkmıştı. Daha sonra tabi ki GTA 5'in yeni nesil ve PC sürümü çıktı ama oyunun asıl çıkış tarihi üzerinden tamı tamına 6 yıl geçmiş durumda. Peki bu 6 yıllık süreçte Rockstar Games neler yaptı? Daha da önemlisi GTA 6'nın duyurulması neden bu kadar gecikti? 

GTA 6 Neden Bu Kadar Gecikti? GTA 6 ile İlgili Neler Biliyoruz?

GTA 6 ile ilgili bildiğimiz ilk şey oyunun kesinlikte yeni nesil konsollara çıkacağı. Yani PlayStation 5 ve E3 2019 fuarında duyurulan Scarlett kod adlı yeni Xbox konsolunun kapıda olduğunu düşünecek olursak bu iddiamızın doğruluğunu savunabiliriz. Öne sürdüğümüz bu iddiayı kuvvetlendiren bir diğer etken ise Rockstar'ın en az 2 yıl öncesinden oyunun duyurusunu yaptığı. Yani GTA 6 bugün bile duyurulmuş olsa, oyunun çıkması için en az 1.5 ya da 2 senelik bir bekleyiş ile karşılaşacağız. Bu da en erken 2021 yılında, yeni nesilin belki de çoktan çıktığı bir döneme denk geliyor. Tabi ki firma GTA 5'te uyguladığı gibi şimdiki nesil ve yeni nesil taktiğini uygulanabilirdi ama Rockstar Games'in bunun için geç kaldığını düşünüyorum.  Hatırlarsanız GTA 5 ilk olarak PS3 ve Xbox 360'a çıkmış sonrasında ise yeni konsollar ve akabinde PC platformuna gelmişti. Eğer böyle bir planlama olsaydı GTA 6'yı şimdiye kadar görmüş olmamız gerekiyordu.

Diğer taraftan seriye genel olarak baktığımızda Rockstar Games'in ilk olarak 2'şer yıl aralıklarla GTA serisini çıkardığını görüyoruz. bazı oyunlarda bu aralık 1 yıla kadar düşse de zaman aralığı asıl GTA 4 ile açılmaya başlıyor. Serinin hala en sevilen oyunlarından biri olan GTA 4, 2008 yılında çkmıştı. GTA 5 ise ondan tam 5 yıl sonra yani 2013 yılında piyasaya çıktı. Aradan 6 yıl geçmesine rağmen yeni GTA duyurusu ise henüz yapılmış değil. Tabi GTA serisi dışında belirttiğimiz bu aralıklarda Rockstar Games, Red Dead Redemption'dan tutun Bully'e, Manhunt'tan tutun da Max Payne 3'e kadar birçok oyuna da imza attı. GTA V sonrasında ise firmanın sadece 1 oyun çıkardığını görüyoruz. O da Red Dead Redemption 2. Yani firmanın diğer ekiplerde olduğu gibi oyun geliştirme süreci bir hayli uzamış durumda. Belki diğer firmalara göre bir tık bile fazla olduğunu söyleyebiliriz.

GTA 6 duyurusu neden bu kadar gecikti?

Oyundaki bu gecikmenin tabi ki belli başlı, daha doğrusu farklı sebepleri de var. Öncelikle araya giren Red Dead Redemption 2, hem hikayesi, hem oynanışı hem de grafikleriyle gerçekten de beklentilerin çok ötesinde bir oyun olmayı başardı. Diğer taraftan GTA V'in hala deliler gibi para bastığı da bir gerçek. Çıkışından 5 yıl sonra, yani 2018 yılında bile satışlarda ilk 5 içerisinde yer alan yapım, içerisinde bulunduğumuz 2019 yılında da hala en çok satılan oyunlar listesinde tepeye oynamaya devam ediyor. Oyun satışları dışında online özellikleriyle de para basmaya devam ediyor. Twitch yayınlarına, mikro ödemelere ve oyuna olan ilgiye baktığımızda da GTA Online'ı rol yapma dinamiklerinin de getirisiyle birlikte hep tepelerde görüyoruz. Öyle ki firmanın GTA V'ten toplamda 6 milyar dolardan fazla gelir ettiği de rapor edilmiş durumda. Doğal olarak Rockstar Games hem yeni nesili bekleme, hem de altın yumurtlayan tavuğu kesmeme derdinde olabilir.

İşin bir de perde arkasında yaşanan bazı sıkıntılar var. Bu noktada en büyük kriz ise GTA'yı GTA yapan isim olarak da bilinen Leslie Benzies tarafında yaşandı. Rockstar çatısı altında uzun yıllar çalışan ve GTA 3'ten GTA V'e kadar aktif bir şekilde rol oynayan Benzies, 2016 yılında firmadan ayrıldı ya da ayrılmak zorunda kaldı. Sam ve Dan Houser'dan sonra firmanın en yetkili ismi olan Benzies, bu ayrılık sonrası Rockstar Games'e tam 150 milyon dolarlık bir dava açtı. Rockstar tarafı benzies'in görevi bıraktığını iddia ederken benzies ise tatil dönüşü şirkete giriş kartının dahi iptal edildiğini ve alacaklarını dahi alamadığını öne sürmüştü. İki tarafın da birbirini suçladığı bu dava geçtiğimiz aylarda sonuçlandı ama detayları paylaşılmadı. Neyse, konuya dönecek olursak GTA serisi için bu kadar önemli olan bir ismin ayrılığı ve ayrılık sürecinde yaşananlar yeni GTA'nın gecikmesine de sebep olmuş olabilir. Nitekim birçok oyunun yönetmenliğini ve ana tasarımcılığını yapan Leslie Benzies, aynı zamanda Rockstar North'un da tepe ismiydi.

GTA 6 duyurusu neden bu kadar gecikti?

Peki GTA 6 nasıl olacak? Oyunla ilgili şimdiye kadar neler biliyoruz?

Öncelikle şu anda internette GTA 6 ile ilgili gördüğünüz bütün şöyle olacak, böyle olacak, yok efendim GTA 6 sızdırıldı tarzı haberler ve videolar sadece birer dedikodudan ibaret. Hatta bazı sitelerde oyun ile ilgili platform bilgileri, ne zaman çıkacağı, gümbür gümbür geldiği ile ilgili içerikler görüyoruz ki tüm içerikler sadece birer iddia. Çünkü Rockstar'ın konu ile ilgili henüz resmi hiçbir açıklaması yok. Sadece stüdyonun başındaki isimlerden biri olan Dan Hoser'ın çok kısa açıklamalarını görüyoruz ve onların da elle tutulur bir tarafı yok diyebiliriz. Dan Houser daha önce yapmış olduğu açıklamalarda oyunun temelini oluşturan "Amerikan Rüyası" işleyişinin pozitif ve siyasal ayrımcılıktan dolayı zora girdiğini ve artık oyunu geliştirmenin iyice zorlaştığını, daha uzun zaman aldığını dile getirmişti.

GTA 6 duyurusu neden bu kadar gecikti?

Oyun ile ilgili gelen dedikodular ise GTA 6'nın tıpkı San Andreas oyununda olduğu birden fazla büyük şehir içerebileceği yönünde. Hatta Amerika'nın doğu kanadını ele alacağı ve Libert City ile birlikte Vice City'i kapsayacağı da söyleniyor. Diğer taraftan oyunun E3 fuarında duyurulabileceğinin iddia edildiğini de sık sık gördük. Bu bana göre çok ama çok düşük bir ihtimal çünkü firmanın tarihine baktığımızda, özellikle son oyunlarında hiçbir zaman E3'te duyuru yaptığını görmedik. Dahası Rockstar Games, E3 gibi fuarlara genelde katılmayan firmaların başında geliyor. Oyunları için genelde bir duyuru tarihi ve ilk fragman şeklinde bir yol izlediklerini görüyoruz. Muhtemelen 2020, 2021 civarı duyurulacak olan GTA 6, duyuru tarihinden yaklaşık 2 yıl sonra piyasaya çıkacak ve yeni nesil konsollar ile birlikte sonrasında PC'ye de gelecek. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, lütfen yorumlarda paylaşın.

Yorumlar 37
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 01:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
Kami Ocha
Kami Ocha 2.02.2020 22:23
Gta 6'nın serinin son oyunu olacağıyla alakalı da ciddi dedikodular var. Hevesle bekliyoruz, GTA 5'in detaycılığı ve GTA Online ile, akabinde gelen Red Dead Redemption 2 ile (Online'ı fiyasko olsa bile) firmanın nasıl gün geçtikçe üzerine koyarak bir şey ortaya koyduğunu görüyoruz, haliyle beklemenin en mantıklı olduğu oyun serisi olduğu için göz görmeyince gönül katlanıyor işte..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.06.2019 02:52
adamlar çıtayı yükseltmek için geç çıkartıyor sanırım birçoğumuzun pc leri kaldırmayacak yeni sistem aldırırlar bide bu doların haliyle off ya oyun .
Kalan Karakter: 300 Gönder
emc
emc 14.06.2019 09:16
GTA 6 hem ps4,xbox one hemde Ps5,Xbox scarlett'e çıkacak... mecbur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2019 18:35
Abi acelesi yok elbet günün birinde çıkar nasılsa biz işimize gücümüze bakalım
Kalan Karakter: 300 Gönder
PlatonikMecnuN
PlatonikMecnuN 12.06.2019 00:42
2019 yılı içerisinde tahmin ettiğim iki olay:

1-) RDR2 PC için duyurulacak.
2-) GTA 6 duyurulacak.

RDR2'yi 2020'de, GTA6'yı da 2021'de görme ihtimalimiz çok yüksek.
Kalan Karakter: 300 Gönder
GTA 6 duyurusu neden bu kadar gecikti?
İlginizi Çekebilir