eSpor'u spor olarak sayabilir miyiz? Bence henüz değil.

Murat Oktay 29.05.2018 - 16:45
Rekabetçi, eğlendirici, ligleri var. Ama...

eSpor kavramı ortaya atıldığından beri hep kafamda aynı soru oldu: "eSpor olarak adlandırılan olay, gerçekten bir spor dalı mıdır?". Bunun cevabını vermek hiç kolay değil. Hatta birçok kişinin ağzından milyon tane kötü laf çıktığını duyabiliyorum. Ama önce bir sakin olun ve birlikte üzerine bir düşünelim.

eSpor, spor mudur?

Öncelikle "spor" kelimesinin üzerine gidelim. Nedir, nereden çıkmıştır? Spor, sözlük anlamı olarak "Belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümünün ortak adı." şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında benim kafamı da meşgul eden konunun özü buradan çıkıyor. Tanıma göre eSpor karşılaşmalarının belli kuralları var. Eğlenme ve yarışma kısmı da var. Ancak işin özü olan bedensel gelişmeye yararlı kısmı beni zorluyor. Eğer bedensel gelişmeyi parmaklarımız olarak düşünürsek illa bir gelişme yaşanıyor. Burada "zihinsel gelişme kısmı da var ya" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ancak zihinsel ve bedensel gelişme iki farklı kavram.  Tabii eSpor'un da tanımını yapmadan geçmemek lazım: "Profesyonel oyuncular arasında rekabetçi karşılaşma" olarak adlandırılabilir.

eSpor, spor mudur?

Spor deninde aklıma, avcılık, atıcılık, binicilik, denizcilik, atletizm, basketbol, futbol, güreş, kayak, tenis, voleybol gibi oyunlar geliyor ki tamamı yakarıdaki tanıma uyuyor. Zira bize öğretilen spor kavramı ile birebir örtüşüyor. Diğer taraftan elektronik oyunlarda bu tanıma uymuyor. Spor yapıldığında bedensel bir gelişim olmalı. Ancak eSpor bunun tam tersini destekliyor. Oyuncularını hareketsizliğe yönlendiren bir eğlence türü.

Diğer taraftan eSpor liglerinin kurulması da elektronik ortamda gerçekleştirilen bu etkinliğin spor tanımını güçlendiren bir etken. Ayrıca eSpor adlandırılırken "rekabetçi" kelimesine de çok önem veriliyor. Bu da onu spor olarak değerlendirebilmemiz için bir etken. Diğer taraftan gaming house olsun, koçluk sistemi olsun, spor takımlarının modellemesine göre yol alınması eSpor'un, bir spor dalı olarak anılabilmesi için atılan adımlardan bir tanesi. Etkinlikler sırasında anlatıcılar ve hakemlerin bulunması, izleyenlerin geniş kitleler oluşturması bunların geniş kapsamlı bir turnuva olduğunu da gösteriyor.

Yine de günün sonunda karşılaşmaya takımlarının forması ile çıkan oyuncuların, eSpor kavramının bir pazarlama tekniği olduğunu düşünüyorum. Çeşitli ülkelerin eSporcuları atlet olarak nitelendirmesi ya da olimpiyatlarda eSpor dallarının açılması hatta İsminin içinde spor kelimesi geçmesi, benim gözümde bir spor etkinliği olarak göstermiyor. Bunu sağlayabilmek için -en azından şu aşamada- henüz alınması gereken yol olduğunu gösteriyor. eSpor için kullanılan yapımların, fiziksel aktiviteler içermesi, onu benim gözümde biraz daha spora yaklaştırmasını sağlayacaktır. Kısacası, benim fikrime göre eSpor kelimesi kendi tanımını karşılasa da spor kelimesinin tam tanımını henüz karşılayamıyor. Bunun olabilmesi için biraz daha süreci olduğuna ve sistemin evrilmesi gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 23:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.10.2020 02:19
bence zamanında bu rekabetin yani Espor un adını yanlış koymuşlar. Eğer Adı Espor olmasaydı da başka bir şey olsaydı kimse şikayet etmezdi. Örnek olarak Erekabet
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.05.2018 22:33
eSpor motor sporları kadar spor. Şahsi görüşüm eSporların da motor sporlarının da spor olmadığı yönünde.
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2018 16:53
Mclaren ve ferrari lerin araçlarına ağırlık koyalım diye teklifler yapılacak kadar yarışları tur bindirerek domine ettikleri dönemler vardı, daha iyi bir pilot altında öyle bir araba olmadığı için yakalayamıyodu onları, ama bir ayakkabı veya top ile kimse daha iyi basketbolcu veya futbolcu olmuyor..
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2018 16:50
Yüzlerce mühendisin çalıştığı ve bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünün "kullanan kişinin yeteneğibe ek olarak" büyük bir rol oynadığı bir olay ne kadar spordur bilmiyorum, tüm dünya öyle söylesede.
MK Okuru
MK Okuru 30.05.2018 16:05
Acaba motor sporlarını neden spor olarak düşünmüyorsun hayatında hiç motoGP veya F1 izledin mi merak ediyorum
MK Okuru
MK Okuru 30.05.2018 13:58
Hiç bu açıdan bakmamıştım ilk cümle çok doğru.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2018 08:40
Doktora gittiginde kilo sikayetinle alakali doktor spor yapmanda fayda var derse bu oneriden bilgisayarda oyun oynayayim e-spor yapayim cikarilmamali. Bu yuzden espor gercek bir spor degildir. Ayrica el goz koordinasyonunu da belirli bir olcekte arttirir ama zarari gozlerimizin icin daha buyuktur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2018 04:54
Onu bunu bilmem de, hiç bir e-spor Starcraft 2 değil, onu derim ben. Tek başına yapmaya çalıştığın şeylerin haddi hesabı yok şaka gibi zor oyun. O yüzden de çok oynayanı yok..Lol tarzı komik şeylere rekabetçi oyun diyorsanız Starcraft 2 deneyin.

:)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.05.2018 13:05
Satranç ne kadar sporsa e-spor da o kadar spordur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
eSpor, spor mudur?
İlginizi Çekebilir