1/5

Call of Duty: Modern Warfare

Furkan Sakoğlu 30.10.2019 - 16:36
Going dark...
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Call of Duty: Modern Warfare
  • Yapımcı - Yayıncı Infinity Ward - Activision
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter,Macera
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 87
26 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%61
Artılar Sürükleyici hikaye anlatımı
Uzun soluklu çoklu oyuncu mod'u
Cross-Play desteği ve Season Pass'in olmayışı
Kaliteli grafik ve ses efektleri
Eksiler PC'de yaşanan ciddi optimizasyon sorunları
Çoklu oyuncu mod'undaki dengeleme problemleri

FPS türü tarihinin oldukça büyük bir bölümünü temsil eden ve dile kolay 16 yıldır her yıl yeni bir oyunu ile karşımıza çıkan Call of Duty, sanıyoruz ki 2011 yılından 2019 yılına kadar çıkan oyunların neredeyse hiç biri ile beklentileri karşılamayı başaramamıştı. Böylesine önemli ve büyük bir serinin, her yıl oyuncuların isteklerine kulaklarını tıkaması ve sürekli olarak ya geçmişe ya da geleceğe götürmesi, oyuncular tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş, eleştirmenler tarafından da düşük puanlara layık görülmüştü. Ancak 2019 yılında Infinity Ward sonunda çığlıkları duydu ve Call of Duty'yi en muhteşem zamanına, Modern Warfare'daki şanına kavuşturmak için kolları sıvadı. Uzunca süre oyunu bekledikten sonra yapım geçtiğimiz hafta raflardaki yerini aldı ve biz de direkt olarak oyunu oynamaya başladık. 

Call of Duty: Modern Warfare İncelemesi

Öncelikle kafadaki soru işaretlerini en baştan gidermek için, oyun çıkmadan önce sıkça duyduğumuz ypg, terör propagandası, teröristleri kahraman gösterme iddialarına açıklık getirmek istiyorum. Call of Duty: Modern Warfare'ın hiçbir bölümünde, ypg veya pkk gibi herhangi bir terör örgütünü destekleyen hiçbir unsur bulunmuyor. Hatta ve hatta, oyun içerisinde, direnişçileri temsil eden kadın karakter bir Arap. Oyunun geçtiği bölge orta doğu şeklinde lanse edilmiş olsa da, bölüm öncesi haritada Gürcistan'ın batısında Karadeniz doldurularak oluşturulan kurgu bir ülke olan Urzikistan'da geçiyor. Ülkenin sınırları da hiçbir şekilde Türkiye ile kesişmiyor. Oyunun hikayesi boyunca da bir kez olsun Türkiye adı geçmediği gibi, oyunda hiçbir Türk karakter de bulunmuyor. Kısacası oyunda ne Türkiye'yi aşağılayan en ufak bir unsura rastladım, ne de ypg ve pkk gibi hain terör örgütlerinin propagandasının yapıldığına şahit oldum. Zaten en ufak bir şekilde, bu tip bir durum ile karşılaşmış olsaydık, oyunu kesinlikle incelememe kararı almıştık. Bu durumu netleştirdikten sonra şimdi incelemeye tam manası ile başlayabiliriz.

Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty oyunlarının zirvede olduğu dönemleri hatırlayalım. Genellikle oyundaki karakterler ile hafızamıza kazınan ilk Call of Duty 4, adeta bir sinema filminin içerisine bizleri atarcasına, oynanış olarak gerçekçi olmasa da, atmosferi ile bizleri kendine hayran bırakmıştı. Geçmiş oyunlarda yaşanan inişli çıkışlı duygu değişimleri, dramatik sahneler, akılda kalan bölümler derken, ilk 3 Modern Warfare oyunu da efsane haline gelmişti. Infinity Ward ise sonunda oyuncuların özlediği şeylerin bunlar olduğunu farketmiş olacak ki, yeni Modern Warfare'da hem hepimizin hayran olduğu Captain Price'ı geri getirdi, hem de o özlediğimiz dramatizmi köküne kadar hikaye boyunca bizlere vermeyi layıkı ile başardı. Özellikle karakterler konusunda bazı sürprizler de var, ancak spoiler olmaması için bunları söylemeyeceğim.