Yeni çıkan video oyunlarda hikaye modu görmek istemiyorum

Furkan Güler 26.05.2018 - 04:04
Rekabetçi oyun tanrılarına daha fazla kurban gerek!

Aynı birer kitap, film veya herhangi başka bir eser gibi video oyunlara yazılan hikaye modları, yeni nesil oyuncuların video oyun sektörüne para harcamaya başlamasından bu yana yavaş yavaş rafa kaldırılmaya başlandı. Ancak bu durumda günah keçisi olarak video oyun geliştiricileri, ya da dağıtımcılarını göstermemiz gerekiyor. Bu durumun en büyük sorumlusu biz, yani oyuncularız. Biz istemediğimiz için artık video oyunlarda hikaye modu görmemeye başladık. Artık bir oyuncu olarak ben de oyunlarda hikaye modu istemiyorum. Öyle oyunlar var ki (Bioshock vs.) alt metinler aracılığıyla oynayanlarına belirli bir dünya dünya görüşü, hatta hayat felsefesi kazandırabiliyor. Ancak bu tarz oyunları artık görmek İ-S-T-E-M-İ-Y-O-R-U-M. Hepimiz iç karartıcı veya bizi düşünmeye iten hikayelerden sıkıldık, bunaldık. Zaten hayatta kalma öğelerinin en zor modda olduğu gibi hayatı kalabalık bir şehirde düşünerek, sıkılarak ve kafa yorarak geçiriyorum.

Oyunlarda hikaye modu olması gerekiyor mu?

Ben artık oyunlarda dubstep dinleyip sadece karşıdaki oyuncuyu öldürerek skor almak almak istiyorum. Güzel bir hikayeyi duymaya ihtiyacım yok. Nasıl olsa asla sahip olamayacağım lüks ve güzel bir hayata ulaşmak için çalışırken ölüp gideceğim. Doğduğumuz andan itibaren rekabet içerisine sokulduğumuz bu yaşam içerisinde, oyunlarda değerli zamanımı sadece rekabet öğelerine harcamak daha mantıklı geliyor. Oyun geliştiricilerinin risk almaması, alsa bile çok azıcık ucundan alıp büyük değişiklik gibi göstermesi beni fazlasıyla memnun ediyor. Basmakalıp tabirlerin arasına sıkışmış oyunlarla vakit geçirmekten fazlasıyla mutluyum.

Bana farklı bir şeyler gösterme çabasında olan ve üzerinde yıllarca çalışılmış bir senaryoyu görmek yerine, League of Legends’ta Pentakill almaktan daha büyük haz alıyorum. Hatta buna ekstra olarak bence Hideo Kojima video oyun dünyasından sürülsün, başka işlere atılsın. Kardeşim film mi yapacaksın? Ne yapacaksın? Yap artık şu istediğini ve oyun dünyasını rahat bırak. Metal Gear Survive'ı oynadıktan sonra "Oh bee" diyebildim. Yıllarca yılan hikayesine dönen o mükemmel senaryoyu anlamak için kafa patlatmanın ardından arazilerde dümdüz koşup eşya toplamak çok büyük rahatlama ve dinginlik hissi verdi bana.

Bundan böyle video oyunlarda hikaye modu görmek istemiyorum

The Witcher serisinde verilen alt metinler umurumda bile olmadı. Asıl canavarların Ghoul’lar ya da Wraith’ler vs. değil de insanoğlunun ta kendisi olarak betimlenmesi, beni oyunu oynarken fazlasıyla sıktı. Bütün konuşmaları boşluk tuşuna basa basa geçip, amaçsızca kılıç sallamanın daha fazla zevk verdiğini keşfettim.

Bu arada başka boş bir oyun olan Mass Effect serisinde sunulan yapay zeka ve sentetik canlıların varoluş felsefesi dinlemek kimin hoşuna gidiyor? Şahsen günde 18 saatimi Battle Royale oyunlarında geçirirken daha çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Tek düze bir insan olmak, mikro ödemelere para harcayıp kendime sanal bir statü kazandırmak daha mantıklı geliyor. "Sanal bir statü" deyip geçmeyin. Rainbow Six Siege’de Diamond derecesine çıkmak için 5792 saatimi harcadım. Gözlerim 2 numara bozuldu, sağ bileğimde Karpal Tünel Sendromu başladı ve düzenli spor yaparak kazandığım fit vücudumun yanında, gerçek hayatta edindiğim sosyal ilişkilerimi sanal bir statüye tercih ettim. Yani Diamond derecesinin arkasında büyük bir emek var.

Şimdi ben LoL’de Şampiyonluk aşamasına getirdiğim hesabımı bir kenara bırakıp, beni hikayesi ile derinden etkileyeceği söylenen Bioshock: Infinite’e 15 saatimi mi vereceğim? Birbirimizi kandırmaya gerek yok. Kendimi ve dolayısı ile zamanımı daha fazla tüketmek varken, neden boş bir oyuna 15 saatimi feda edeyim? Çünkü üretmek için değil, tüketmek için yaşıyorum. Tüketmekten zevk alıyorum ve daha fazla tüketmek için çalışıyorum. Zamanımı ve paramı doğru yerlere harcadığımı düşünüyorum. Geride bıraktığımız sene Dead Space’i yapan ekip kepenklerini indirdi. Ama bundan sonra Dead Space benzeri yeni bir oyun göremeyeceğim için üzülmedim. Gerçi  görsem de fena olmazdı hani. İlk Dead Space’i ise korsan oynadım ve bitirdim. Yalan yok, atmosferi güzel oyundu. Ancak çevrimiçi modu olmayan bir oyunu neden satın alayım ki? Zaten sadece hikaye modu olan oyunlara 60 dolar veren ve kendine oyuncu diyen kitleyi bir türlü çözümleyemedim. Fakat geçenlerde Counter Strike’ta bir bıçağa 1378 TL verdim. 1378 TL deyip geçmemek gerekiyor, sanal bir bıçağa göre elime çok yakıştı.

Not: Burada yazılanlar ironidir, yazılanlardan gerçek anlamlar çıkarılmamalıdır.

Yorumlar 109
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 18:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2018 21:40
Aslında oyunlar 7. Sanat sinemadan sonra 8. sanat olmaya o kadar yaklaştı ki, daha özgür ve interaktif olabilmesi sayesinde hikayeler ve kurgular yer yer sinemanın da ötesine geçmeye başladı.
inşallh bu kez ticari kaygılar sanata karşı kaybeder de şu online rekabet modları eğlencelik olmaya dvm edr
yns01
yns01 3.06.2018 11:25
Kesinlikle haklısın.. oyunlar (elbette ki hepsi değil) sanat eseri olabilecek kadar gelişti.. bir rdr finalinde gözümden yaş gelmedi desem ya da last of us’da ellie’yi hastanede kurtarmaya çalışırken sanki kavuşamazsam çok sevdiğim bir insan ölecekmiş gibi hissetmedim desem, hellblade’de shenua’nın psikolojisini hissedip “ulan acaba kafayı mı yiyorum ben” diye düşünmedim desem yalan olur.. ve bana bu hissiyatı veren film sayısı 1 elin parmaklarını geçmez..
Kalan Karakter: 300 Gönder
yns01
yns01 3.06.2018 11:05
Aynen öyle dilinize sağlık.. çevrimiçi oyunları (futbol hariç) hiç sevmeyen ve oynamayan ihtiyar oyuncjlardan biri olarak söylediklerinize harfiyen katılıyorum..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2018 03:20
Hikaye oyunlarının hep var olacağına inanıyorum ve oyuncu kitlesinin rekabetçi olarak hareket ettiğinde daha kolay para harcayabiliyor olmasından da rahatsız oluyorum. Sayısal olarak kesin sonuç veremem ama benim gözümde hikaye oyunları azalmadı sadece pastanın diğer dilimleri büyüdü gibi görünüyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2018 02:21
Oyun içinde yaşayabildiğin bir Roman olursa eser olur.Yoksa sadece oyun olur.Bu boş vaktinde tiyatro yada sinemaya gitmek mi istersin yoksa Monopoly oynamak mı istersin durumu gibi bir şey.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2018 05:29
Tamam ironu ama evet ben burada yazılanlar gibi düşünenlerdenim :) Gerçekten.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bundan böyle video oyunlarda hikaye modu görmek istemiyorum
İlginizi Çekebilir