1/2

Bilgisayar Oyunlarının Renkli Dünyası - Bölüm 1

Cansu Yunus 3.02.2015 - 17:07
Oyun oynayarak para kazananlar
Dünyanın en büyük dijital oyun şirketlerini ve oyun dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren fuar (GameX 2014) gerçekleşti. Dijital oyun turnuvalarının ve çeşitli etkinliklerin  düzenlendiği fuara oyun severler akın etti. Oyun oynamaya Tetris ile başlayan ve 2012 Knight Online şampiyonluğu bulunan Latif Can Babalık, oyun oynayarak nasıl para kazandığını anlattı.

Oyun denilince eski çocukların aklına misket, körebe, saklambaç gelir. Oysa şimdiki çocuklar, gençler klavye başında bambaşka bir dünyada oyun oynuyorlar. Hatta eğlenmeyle yetinmeyip, para da kazanıyorlar. Latif Can 24 yaşında, üniversite mezunu, oyun şirketinde çalışan bir genç. 10 yıldır boş zamanlarını bilgisayar oyunu oynayarak değerlendiren Can, ticari zekasını kullanmış. Daha lise dönemindeyken Knight Online oyunundaki karakterleri geliştirip, internet üzerinden satışa sunmuş.

Bilgisayar Oyunlarının Renkli Dünyası - Bölüm 1
Oyunun Ekonomisi

Knight Online oyunun üreticisi NTT Game’in Türkiye Ofis Yöneticisi Serhan Kazar, oyunun kendi ekonomisini oluşturduğunu belirtti. Kazar, okulundan kalan zamanda harçlığını çıkartmak için, hem eğlendiği hem de para kazandığı işi yapan üniversite öğrencileri olduğunu ekliyor. Oyun ekonomisi iyice yükselince hırsızlıklar da çoğalmış. NTT Game de bunun önüne geçmek için internet bankacılığını kullanarak özel bir sistem geliştirmiş. Bu sistemi kullanan oyuncular gönül rahatlığıyla istedikleri karakteri ve malzemeyi satın alabiliyorlar.

“Her gün gittiğim iştense, evde oynayarak daha çok para kazanıyorum.”

Kazar’ın da sözünü doğrulayan, oyun sektöründe büyük paraların döndüğünü belirten Can, belirli bir süreden sonra satışlarının çok arttığını söylüyor. İşten kazandığı parayla geçinirken, oyundan kazandığı parayı biriktiriyor. Çünkü şuan çalıştığı şirketten daha fazlasını oyundan kazanıyor.

Avrupa birinciliğinden dünya üçüncülüğüne


Strateji oyunlarında birlikte hareket etmek, takımla belirli bir planla hamle yapmak başarıyı getiriyor. Can, Knight Online oyununda yüz kişilik bir oyuncu  takımında bulunuyor. Turnuvaya hazırlanış sürecinde bol alıştırma yapıp, rakip takımın maç videolarını izliyorlar. Maçları izledikçe, rakip takımlara göre kendi stratejilerini belirliyorlar. 2012 Knight Online turnuvasında Can’ın da oyuncusu olduğu takım birinci olmuş. Böylece Almanya fuarına Avrupa turnuvasına katılmışlar.

Can, 300 bin kişinin katıldığı oyun fuarının çok keyifli geçtiğini anlatıyor. Genç yaşta Avrupa’da turnuvaya katılmak ayrı bir tecrübe olmuş. Bu zamana kadar konuştuğum bütün oyuncuların hayali Kore’de bir oyun fuarına katılmak. Hele ki bir oyuncu için turnuvaya katılmanın heyecanı bambaşka olsa gerek. Can da takımıyla beraber bu heyecanı yaşama fırsatına erişmiş. Avrupa şampiyonluğundan sonra, Kore’deki turnuvada dünya üçüncülüğünü almışlar. Bu turnuva onlara sadece başarıyı değil, Koreli ve Japon oyuncularla da tanışma fırsatını da vermiş.