1/2

Backup

Barbaros Şengüler 3.06.2010 - 12:31
Ne olur ne olmaz...Yedeğinizi ihmal etmeyin!

Hayatımızda bazı şeylerin değerini kaybettiğimiz zaman anlar ve o andan itibaren öneminin farkına varırız. Bilgisayar dünyasında da olaylar hayattan çok farklı değildir. Örneğin bir şirketin bazı bilgileri, ki bunların başında gelen Muhasebe kayıtları, ortak kullanılan programlar,dosyalar ve benzeri dökümanlar çok önemlidir. Müşteriye verilen fiyatlar, yapılan anlaşmalar ve bunların koşulları tamamen bu dosyalardadır. Şirket aslında bu verilerle işlemekte, para kazanmakta kısaca hayatta kalmaktadır. Dolayısıyla bu dökümanların, sistemlerin ve programların başına gelebilecek herhangi bir sorunda ciddi sıkıntılar yaşanmakta, normal olarak işleyişte ciddi problemler ortaya çıkmaktadır. Kullanıcı yanlışlıkla ortak kullanım alanında ki bir dosyayı silebilir ya da tüm çalışmaların üzerinde yapıldığı sistem çökebilir. Bu durumda akla önemli bir soru gelecektir! Herhangi bir kriz durumunda ne yapacağız?

Tüm sistemin yada kullanılan döküman veya programların düzenli olarak backup/yedekleri alınsaydı, yaşanan herhangi bir kayıpta geri dönüş şansımız olacaktı. Tüm dünyada yaşanan veri kayıplarında yaklaşık 12 milyar $ gibi bir zararın meydana geldiği gerçeği düşünülürse konunun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Hatta ciddi veri kayıpları sonrasında bir çok kuruluş iflas noktasına gelmiş ve kapananlar olmuştur. Veri kayıplarının yaşanmasında birçok faktör söz konusudur. Bunların başlıcaları ise;

. Donanımsal sorunlar %30
. İnsan hataları %30
. Yazılım hataları %13
. Virüsler %7
. Sistem yıkımları %3

Bu tip durumlarda zor durumlara düşmemek için yapılması gereken teorik olarak çok basittir. Güvenli ve sürekli yedek almak! Ancak ülkemizde bu kavram yeni yeni gelişmekte ve özellikle firmalar backup/yedekleme konusuna son zamanlarda giderek daha çok önem vermekteler. Günümüzde yabancı ülkelerde backup/yedekleme konusu çok önemlidir ve şirketler hazırda bulunan ayrı backup/yedekleme birimleri oluşturarak profesyonel bir şekilde çalışmaktadırlar. Avrupa’da ve Amerika’da IT departmanları bünyesinde yer alan Backup/yedekleme bölümlerindeki teknik personelin eğitiminden, kullanılacak cihazlara kadar bir çok farklı konuda ciddi bütçeler ayırmakta ve çalışmaktalar.