1/2

Avengers Infinity War İzledik / Spoiler olmayan inceleme

Ersin Kılıç 25.04.2018 - 16:40
Olması gerektiği gibi dengeli..

Dile kolay tam 10 yıl... 10 yıldır Marvel'ın tane tane işlediği ve hepimizin büyük bir merakla beklediği Avengers: Infinity War nihayet geldi. Spoiler olmadan bunu size incelemeye çalışacağım. Filmin ilk fragmanında Thanos'un sislerin arasından çıktığı an yaşadığım duygular neyse, filmi izlediğimde de onu yaşadım diyebilirim. Avengers: ınfinity War, serinin diğer filmlerinde olduğu gibi tabi ki Blockbuster diye tabir ettiğimiz bir film. yani o gözle değerlendirmek gerekiyor biraz da. Yine de o kadar güzel işlenmiş, o kadar güzel ayrıntılar ile dolu ve o kadar güzel bir şekilde uyarlanmış ki bu kavramdan sıyrılıp Marvel'ın adeta kendi külliyatını oluşturduğunu ve Infinity War ile bunu taçlandırdığını da söyleyebilirim.

Avengers Infinity War İzledik / Spoiler olmayan inceleme

Detaylara geçmeden öncelikle filmin kritiğini yapacağım bu yazıda herhangi bir spoiler olmayacağını söyleyeyim. Sadece fragmanlar üzerinden yayınlanan bazı sahnelere değineceğim. Yani daha önce fragman dahi izlemediyseniz, şimdiden koşarak uzaklaşabilirsiniz ama fragman izlediyseniz film hakkında bir spoiler olmayacak. Daha çok karakterlere, filmin gidişatına değineceğim. Çünkü o kadar güzel sürprizler var ki kesinlikle bu sürprizleri filmi izlerken görmeniz gerekiyor. 

Avengers Infinity War İzledik / Spoiler olmayan inceleme

Infinity War daha ilk dakikasından itibaren sizi olayların içerisine dahil ediyor. Filmin daha ilk dakikasından itibaren yüksek başlayan tempo, filmin sonuna kadar aynı seviyede devam ediyor. Hatta alıştığımız Marvel logosu dönerken bile filmi dair bazı diyalogları ve girişi görüyorsunuz. Bu kadar karakteri filme sığdırmaya çalışan Russo Kardeşler, anlaşılan logo kısmını bile boş geçmemiş. Kısacası filmin açılışı için alıştığımız şekilde bir giriş ya da gelişme yok diyebilirim. hani bazı filmler izlersiniz, giriş gelişme yaşanır ve son 20, 25 dakikasında full yüksek tempo devam eder. İşte Marvel Sinematik Evreni'ni uzun metraj bir film olarak düşünecek olursak, Infinity War'un bu sondaki 20, 25 dakikaya tekabül ettiğini de söyleyebiliriz.

Infinity War fragmanlarda da gördüğümüz gibi 3-4 farklı sekansa ayrılmış durumda. Tüm bu sahneler birbirleri ile bağlantılı olsa da kahramanların ayrıldıklarını ve kendi hikayelerinde Thanos'a karşı giriştikleri mücadeleyi izliyorsunuz. Tabi hikayenin belli noktalarında kesişen karakterler olduğu gibi birbirleriyle hiç karşılaşmayan karakterler de bulunuyor. Yine de bu farklı karakterlerin Thanos ile karşılaştığını görüyoruz. Unutmayın, fragmanlarda gördüğümüz gibi Thanos'ta uzay taşı var, doğal olarak mekan farketmeksizin tüm karakterler ile o ya da bu şekilde bir araya geliyor.

Avengers Infinity War İzledik / Spoiler olmayan inceleme

Film bildiğiniz Thanos'un Sonsuzluk Taşları'nı bir araya toplamak istemesi üzerine kurulu. Bu konuda hem yeteri kadar sürprize hem de beklediğimizden farklı ilerleyen sahnelere sahip. Doğal olarak filmin merkezine de daha önce Kevin Feige'in de söylediği gibi Thanos konumlandırılmış. Fragmanda da gördüğümüz geçmiş sahneleri ile birlikte hem karakterin kişiliği hem de amacı üzerine yeteri kadar bilginin verildiğini görüyoruz. Bu konuda çizgi roman serisinden ayrılıyor ama Marvel'ın iyi bir şekilde uyarladığını ve bu uyarlamanın beni tatmin ettiğini söyleyebilirim. en azından filmi izledikten sonra yıllarca ufak sahneler ile yetindiğimiz Thanos hakkında çok daha fazla bilgi ile ayrılıyoruz.

Thanos'un duruşu ve kişiliğine geldiğimizde ise beklediğinizi bulacağınızı söyleyebilirim. Deli Titan tüm heybeti ile filme aktarılmış ve gözüktüğü her sahnede o iri cüssesi ile sizi etkilemeyi başarıyor. Karakterin sesi, o heybetli duruşu ve amacı doğrultusunda gözünü bile kırpmadan yoluna devam etmesi, Josh Brolin'in mimikleri ile bir araya gelince ortaya yıllardır hayalini kurduğumuz karakteri çıkarmış. Ne eksik ne de fazla.. Tabi işin bir de Black Order kısmı var. Bu karakterlerin dahil olduğu sahneler gayet keyifli ama filmin geneline baktığımızda derinliği olmayan ve figüran olarak kalan karakterler olduğunu da söylemem gerekiyor. Thanos hakkında eklemem gereken bir diğer nokta da CGI efektleri. Yani o kadar güzel çalışmışlar ki, neredeyse Josh Brolin'in gerçekten de böyle gözüktüğünü felan düşünmeye başlıyorsunuz. Bu noktada kötü karakter nasıl olmalı sorusunun da cevabını vermiş Marvel. Hem görsel olarak hem de hikaye anlamında..