Arz ve talep oranına göre, diğer ülkelere kıyasla çok geride olan orijinal oyun satışları günden güne ülkemizde arttıkça ve zaman ilerledikçe Türkçe oyunların sayısı da bir o kadar artmaya başladı. Bunun yanı sıra yıllardır oyun severler tarafından oluşan gönüllü çeviri ekipleri ile birçok Türkçe yama oyuncular ile ücretsiz olarak buluştu. Aralarında kalitelileri de oldu, kalitesiz olanları da.
Zamanla bu arkadaşlar kendilerini geliştirip günden güne resmi Türkçe lokalizasyonlu oyunların çıkmasında büyük bir emek harcadılar. Bazı taraflar Türkçe yamaların oyunların orjinal halini bozduğunu dile getirdi. Elbette bu zevkler ve renkler muhabbetinin bir konusu ancak biz, oyunları orijnal ses ve yazıları ile oynayanların dışındaki kitleye de dikkat ediyoruz. İşte sizler için Türkçe olarak oynanması gerektiğini düşündüğüm 8 adet kaliteli Türkçe yamalı oyun.
Şimdiden iyi oyunlar.
L.A. Noire Ağır bir şekilde İngilizce isteyen L.A. Noire, İngilizce bilmeyen arkadaşların kesinlikle Türkçe oynaması gereken bir oyun. Aksi taktirde ''Tam Çözüm'' kullanmadıkça, bitirmek kesinlikle imkansız.
Sebebine gelirsek; bir davayı çözerken, bulduğumuz ip uçlarından tutun, sorguya aldığımız ve soru sorduğumuz insanların ağızlarından çıkan cevaplara göre davayı çözmemiz şart. O yüzden OyunÇeviri'nin web sitesine girerek Türkçe yamayı indirmeniz ve altyazılar açık bir biçimde bitirmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.
1Grand Theft Auto: Vice City
Oğuz Gürsel'in 2002 senesinde tek başına 5 gün 6 gecede çevirisini tamamladığı Türkçe yamaydı. O yıllarda, bütün internet cafelerde kurulu olan tüm Vice City'lerde yüklü bir yamaydı. Özellikle orijinal cümlelere sadık kalınarak ve anlam bozukluğu yaşanmadan çeviriye eklenen Türk işi espriler ve mavralar oyunun eğlencesini kat kat arttırıyordu. Bu durumda, bu yamayı efsane haline getirmişti.
Oyun 10. yılına özel olarak mobile gelmiş bile olsa aynı Türkçe yamayı, o zamana sadık kalarak mobile portlamıştım.
2Far Cry Crytek'in ilk göz ağrısı Far Cry'ın, üzücü durumlarından biri de firmanın başında Türk olmasına rağmen, oyunun Türkçe olarak piyasaya gelmemesiydi. 2004 senesine döndüğümüzde ise zamanın şartları ve dağıtımcının izinine göre bu işi gerçekleştirmek imkansız olmuştu. Firmanın da ilk profesyonel deneyimi olunca fazla da sözünü geçirememiş olmalılar ki oyunu maalesef Türkçe olarak piyasada görememiştik.
Yine yardımımıza oyunu başarılı bulan ve oyunu cidden gönül vererek oynayan bir oyuncu geldi ve Türkçe altyazılı çevirisini başarılı ve hatasız bir şekilde tamamladı. BehramX'in yaptığı Türkçe yama zamanla tüm Türkiye'ye yayıldı ve Far Cry gibi zamanın eşsiz FPS'si bu sayede Türkçe olarak oynanabildi. Türkçe yamayı çeşitli web sitelerinde bulabilir, indirebilir ve oynayabilirsiniz.
Ayrıca Far Cry 2'nin Türkçe yaması için OyunÇeviri'yi, Far Cry 3 için ise rockerdem ismi ile Google'dan aratarak çeşitli sitelerden serinin tüm Türkçe yamalarına ulaşabilirsiniz.
3Assassin's Creed Serisi Derinlemesine tarihi olaylar ve fazla diyalogların yaşandığı Assassin's Creed serisi de Türkçe olarak bitirilmesi gereken oyunlardan biri. Birçok sözcüğü, birçok mekanı ve mekanların özelliklerini, karakterleri ve karakterlerin özelliklerini bu oyun ile öğrenebiliyoruz. Yapımcıların tamamen araştırarak, bölüm bölüm kitaplaştırarak verdiği bilgilerle de tarih derslerine zaman zaman etkisi olabiliyor. Serinin tüm Türkçe yaması için OyunÇeviri'yi ziyaret edin.
Kısa bir not: Sadece ilk oyun Türkçe değil.
4Metro 2033 ve Metro Last Light Ünlü Rus yazar Dmitry Glukhovsky'nin Metro 2033 adlı romanından uyarlanan video oyunu yine aynı ismi taşıyarak oyuncular ile buluşmuştu. Roman ile aynı olarak uyarlanmaya çalışan oyun ile kitapta yazan hikayeyi bir nevi yaşayarak okuyorsunuz.
Ukrayna toplumu için oldukça etkileyici ve inanılmaz bir seri olan Metro'yu önce Türkçe yamalarla bitirip, daha sonra kitaplarını okuyabilirsiniz. Türkçe yamalar için OyunÇeviri'yi ziyaret ediniz.
Seriye yeniden başlayacak olanlara tavsiyem: İlk olarak, Metro 2033 oyununu bitirsinler ve sonra aynı ismi taşıyan romanı okusunlar. Metro 2034 romanından sonra da Metro Last Light'a başlamaları...
5Call of Duty: Modern Warfare Serisi Aslına bakarsanız pek zor İngilizce diyaloglar içermeyen seri olsa bile, Türkçe olarak oynaması bariz farklı oluyor. Arada kaçan diyaloglar ve mükemmel bir biçimde yazılan hikayenin bazı detaylarını bu serinin Türkçe yaması ile anlayabilirsiniz. İlk Modern Warfare'dan sonra, MW2 ve özellikle yakın zamanda piyasada bulunması beklenen MW3 Türkçe Dublajlı çeviri ile mutlaka bitirmenizi önerdiğim bir seridir. Black Ops gibi diğer yamalara da yine OyunÇeviri'den ulaşabilirsiniz.
6The Walking Dead Geçtiğimiz 2012 senesinde piyasada yerini alan onlarca oyuna rağmen yılın oyunu seçilen, Telltale'in Adventure tarzı oyunu The Walking Dead ile karakterlerimizin kaderini belirlememiz için diyalogları doğru bir biçimde anlayıp, ona göre seçimler ve kararlar almak gerekiyor.
İngilizcesi düşük seviyede olan arkadaşlar için mutlaka Türkçe oynaması gereken yapımlardan biri. Ayrıca The Back to the Future, Jurassic Park gibi oyunlar da bu listeye eklenir. Yama tekrardan OyunÇeviri'ye ait olmakta.
7Manhunt 2 Büyük bir Rockstar hayranı olarak bir arkadaşım ile çevirdiğim Türkçe yamaydı. Tüm dünyada yasaklanan Manhunt 2'nin hikayesinin de oyun gibi etkileyici derinlikte olduğunu, Danny'nin yaşadığı tramvayı Türkçe olarak daha net bir biçimde anlayabilirsiniz. Kişisel web sitemi ziyaret ederek Türkçe yamaya ulaşabilirsiniz.