Project CARS

Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Project CARS
  • Yapımcı - Yayıncı Slightly Mad Studios - Bandai Namco
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Simülasyon,Yarış
Merlin Puanı 75
3 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%73
Artılar Araçların gerçekçi bir şekilde modellenmesi. Yeterli sayıda yarış pisti bulundurması.
Eksiler Araç fiziklerinde problemlerin bulunması. Araç sayısının az olması. Grafiklerin tanıltıldığı kadar kaliteli olmaması.
Özel İnceleme
Furkan Sakoğlu 14.05.2015 - 17:14
Kemerlerinizi takın! Biraz hız yapacağız…
Otomobiller, insanoğlunu A noktasından B noktasına taşımanın en eğlenceli ve en kolay yolu. Onlara olan tutkumuz ise, 1886’da Karl Friedrich Benz’in ilk içten yanmalı motor ile çalışan 3 tekerlekli Benz Patent Motorwagen’ı üretmesi ile başladı ve şimdinin binlerce beygirlik canavarları ile devam ediyor.

Tabii ki otomobil tutkunu olmanın tam olarak keyfini yaşamak için, hayalimizdeki otomobilleri kullanabilmek gerek. Hepimiz multimilyoner olmadığımıza göre, bize bu zevki yaşatacak en iyi yol da sanal simülasyonlar olarak gözüküyor. Project CARS da bu simülasyonların arasından başarılı grafikleri ile öne çıkan bir yapım.



Project CARS, kendi türünde tek yapım değil, karşısında birden fazla güçlü rakipler var. Gran Turismo, Forza Motorsport ve DriveClub bunların en ünlüleri. Project CARS duyurulduğundan beri hepimizin aklındaki en önemli soru, oyunun rakiplerinden daha iyi olup olmadığıydı. Buna tam olarak cevap vermek güç. Çünkü bu oyunların hepsinin üstün oldukları noktalar farklı. Genelleme yapmaya kalkarsak da, her birine haksızlık yapmış oluruz.

Project CARS belirttiğimiz gibi en başından beri grafikleri ile öne çıkan bir yapım. Yayımlanan ekran görüntülerine hepimiz ağzımız açık baktık ve oyun çıktığı zaman da aynı kalite ile karşılaşmayı umduk. Ama ne yazık ki oyun dünyasının büyük çoğunluğunun kaderini paylaştı Project CARS ve vaatlerinin altında biraz ezildi.

Teknik detaylara yazımızın ilerleyen bölümlerinde yer veririz, şimdilik oyunun genel hatlarına bir bakalım. Project CARS, kesinlikle bir arcade yarış oyunu değil. Yani bu oyundan duvarlara sürte sürte, gazı sonuna kadar kökleyerek yarışı bitiremezsiniz. Yapacağınız en ufak hata sizi ya duvara ya da pistin dışına doğru keyifsiz bir yolculuğa çıkaracak. Bu sebepten ötürü Project CARS’ı satın almadan önce gerekli donanıma sahip olup olmadığınızı göz önünde bulundurun. Donanımdan kastımız tabii ki iyi bir direksiyon seti.

Ne olursa olsun, oyunun detayları gerçekten de göz alıcı.
Oyunu hem klavye hem de direksiyon ile denedik. Direksiyondaki sürüş hissi gerçekten tatmin edici bir seviyede. Özellikle virajlarda yapacağınız hataları direksiyonda hissettirmesi başarılı, ama iş klavyeye geldiğinde oyundan kesinlikle uzak durmanızı öneririm. Project CARS, klavye ile oynanamayacak derecede zor bir oyun!

Yayımlanan ekran görüntülerine hepimiz ağzımız açık baktık ve oyun çıktığı zaman da aynı kalite ile karşılaşmayı umduk.
Tabii ki simülasyon dediğimizde hepimizin aklına gelen ilk şey gerçekçiliktir. Project CARS bu konuda ne yazık ki beklentileri tam olarak karşılayabilmiş değil. Herhangi bir aracı alıp yola çıktığınızda araç aşırı derecede hassas davranıyor. Sanki yarış pistinin üzerinde değil de, buz pistinin üzerinde kayıyormuşuz hissi veriyor. Hal böyle olunca, aracın yolda olmadığı izlenimine kapılmanız olası.

Süspansiyon ve araç tepkilerine gelirsek, fren yaptığınızda aracın öne doğru eğilmesi, direksiyon hareketlerine göre aracın tepki vermesi başarılı olsa da kokpit dışı kameradan oynuyorsanız, aracın tekerlerinin zeminin birkaç milim yerin altına girmesi, 2015 yılında çıkan bir araç simülasyonu için kesinlikle kabul edilemez bir durum. Türü tamamen farklı olan Mafia 2’de bile araç tekerleri duruma göre ezilebiliyor, farklı şekiller alabiliyordu.
Oyunun hava olaylarını yansıtması da tam olarak beklenildiği gibi değil. Özellikle yağmurlu havalarda yolun gerektiğinden fazla kayganlaşması, oyunu yine gereksiz derece de zorlaştırmış. Yağmurun etkisinin zamanla çıkacak güncellemeler ile azaltılacağını tahmin ediyorum. Yalnız bu kayganlığın sadece yağmurlu havada olmadığını, güneşli ve çöl iklimindeki pistlerde bile hissedilebildiğini söyleyebilirim.

Şimdiye kadar sürekli olumsuz yönlerden bahsetmiş gibi olduk. Project CARS’ın en başarılı olduğu bölüm araç modellemeleri diyebiliriz. Gerçekten her araç, gerçeğine uygun bir biçimde karşımıza çıkıyor, ama bunu genel grafikler ile bağdaştırmamak lazım. Anlatmaya çalıştığım, araç modellemelerinin gerçeğe uygun olması, gerçekçi olması değil.

Project CARS şu an için PC’de oynayabileceğiniz en iyi yarış simülasyonlarından biri.
Normal olarak bir yarış oyununda en fazla olması gereken şey, araçların sayısıdır. Project CARS geniş yelpazede bir araç çeşitliliğine sahip. Klasik araçlardan, Formula tipi canavarlara, süper arabalardan, normal olanlara kadar birçok farklı türde araca ev sahipliği yapıyor Project CARS. Ama ne yazık ki her türdeki araç sayısı, türlere oranla yeterli seviyede değil ve ayrıca oyundaki araçların büyük çoğunluğunun yarış tipi olması, yani Forza, Gran Turismo ve DriveClub’da olduğu gibi, sokakta karşılaşma ihtimalimiz bulunan araçların sayısı Project CARS’da çok ama çok az. Umarım Slightly Mad Studios, DLC yolunu seçmeden araç sayısını artırır.

Pistlerde ise durum o kadar kötü değil, oldukça geniş çapta pist çeşitliliği bizleri bekliyor. Dünyanın birçok farklı yerinden ünlü pistlere ev sahipliği yapan oyun, pistleri de gerçeğine uygun bir biçimde bizlere aktarmayı başarmış. Project CARS bu konuda takdiri hak eden bir yapım.

Kariyer kısmında fazla zaman harcamadım. Çünkü bu tür simülasyon oyunlarının doğasında bir hikayenin içinde olmaktan çok, gerçekte yaşayamadığımız o duyguyu, sanal ortamda yaşatabilmesi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kariyer kısmı benim için pek önemli değil. Ama harcadığım kısa süre içerisinde bu bölümü sevenler için yeteri kadar içerik olduğunu söyleyebilirim. Yani kazanacağınız yarışlar ile başarı basamaklarını tırmanabilir, sonunda efsane olabilirsiniz.

Asfalt ağlatmak, tam olarak böyle bir şey oluyor!
Yapay zeka kısmına da biraz değinmek istiyorum. Karşımızda öyle olağanüstü yarışçılar yok. Her türlü zorluk seviyesinde yaptığım denemelerde, yapay zeka beni çok fazla etkilemedi. Çok daha zekice hamleler beklerken, bu konuda biraz hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmem gerek.

Şimdi birçoğumuzun beklediği kısma geliyoruz, tabii ki grafiklere. Öyle pek grafik delisi olduğum söylenemez, yani oyunun gerçekçiliğinden çok güzelliğine bakan bir oyuncuyum. Ama iş simülasyonlara gelince beklentilerim daima artar. Çünkü ana amacının gerçeklik duygusunu yaşatması olan simülasyonlar, gerçekçi gözükmek zorunda. Project CARS gerçekçi gözüküyor mu? Kesinlikle! Bu konuda en iyisi mi? Tartışılır. Grafikler konusunda Project CARS’ın rakiplerinin farklı artıları ve farklı eksileri var. Bir örnek vermek gerekirse, DriveClub yağmur efektleri konusunda rakiplerine fark atarken, Project CARS ışıklandırma konusunda başarılı işler çıkarmış durumda. Ama karşılaştığımız problemlerin, güncellemeler ile düzeltilebileceğini göz önüne alarak söylersek, Project CARS görsel kesinlikle tatmin edici bir oyun. Bu konuda eleştirilmesinin en büyük sebebi ise, oyun çıkmadan önce yayımlanan ekran görüntülerinin şu anda karşımızda olmaması. Keşke Slighlty Mad Studios böyle bir yolu tercih etmesiydi ve beklentilerimizi bu kadar yükseltmeseydi.

Teknik detaylardan da az çok bahsettikten sonra, artık genel bir sonuca ulaşalım. Project CARS şu an için PC’de oynayabileceğiniz en iyi yarış simülasyonlarından biri. Hatta görsel anlamda en iyisi diyebiliriz. Yani PC’de bir yarış simülasyonu arıyorsanız, Project CARS’ı satın alın. Ama iş konsollara geldiğinde, rakiplerine de şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Eğer imkanınız varsa, diğer oyunları da bir şekilde deneyin, ondan sonra en doğru kararı kesinlikle siz vereceksiniz. Emniyet kemerinizi takmayı unutmayın!
Yorumlar 57
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2025 15:55
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.02.2021 17:50
arabayı doğru düzgün düz yolda ilerletemiyorum sorun bendemi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.09.2020 21:37
Nerde forzadaki muhteşem araba hakimiyeti nerde Project CARS 3'deki rezil araç hakimiyeti
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.09.2020 21:34
Yamurda karda direksiyon hakimiyeti rezil derecede
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.07.2017 13:01
Abi arabalarin arkası çok kayıyo.Bir kere kenara vurdun mu bir daha düzelemiyosun.Yolun bir o tarafına bir bu tarfına yalpalayark ilerliyosun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2015 00:30
driveclub da çarparak 1000 virajın 3-5ini dönersiniz. öyle gran turismodaki kadar çarpıp dönemezsiniz. grafikler mükemmel, fps olayı pek önemli değil ancak rakipler size sürekli çarpıyor ve bu size spin attırıyor ayrıca önünüze kırıyor yol vermiyorlar. ama yorumlara göre project cars gözümden düştü.
MK Okuru
MK Okuru 28.08.2016 18:17
görsel olarak drive club çok daha doğru bir simülatör.Özellikle gölgeler,yansıma,ve en önemlisi yağmur efekti.Kokpit içinde ön cama çarpan yağmur damlalarını direksiyonu sağa sola kırdığında merkez kaçdan aksi istikamete doğal olarak aktığını görünce ağzım açık kaldı.Project car da bu daha yapay.
Kalan Karakter: 300 Gönder